Fűszeres, barackos csirke

a megszokott sült csirke helyett

A holnapi receptből fog kiderülni, miért is volt elől a baracklekvár, de ha már kint maradt a konyhapulton, felhasználtam a csirkéhez is. Tovább Tovább

Egyszerű, sütőben sült, sózott csirkét készültem sütni, de a konyhapulton magát kellető lekvár adta rögtön az ötletet, hogy fűszeres-mázas csirke legyen ebédre. Akár az előző recept bulgursalátájával is kínálhatjuk és akkor kész is a keleties menü. Az alacsony hőfokon, hosszú sütéstől, a bortól és a hagymától a csirke hihetetlenül omlós marad, nem mellesleg egy jókora mennyiségű szaft keletkezik, így akár egy szimpla párolt rizs is lehet hozzá a köret, amelyet lelocsolhatunk a fűszeres szafttal.

 

Hozzávalók

1 db egész tanyasi csirke, 3 ek. baracklekvár, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. marokkói fűszerkeverék (fokhagyma, római kömény, fahéj, paprika, gyömbér, koriander, szegfűszeg, cayenne bors, sáfrány) só, 2 nagy fej vöröshagyma, 1,5 dl száraz fehérbor
  1. A megtisztított, mosott, szárazra törölt csirkét kívül-belül alaposan sózzuk. Kenjük meg a bőrét 2 ek. oílvaolajjal és szórjunk rá egyenletesen 1 ek. fűszerkeveréket

  2. Helyezzük a csirkét tűzálló tálba, tegyük köré a feldarabolt hagymákat, öntsük alá a bort. Fedjük le alufóliával és 200 fokos sütőben puhítsuk 2 órán keresztül

  3. 2 óra múlva vegyük le a csirkéről a fóliát, növeljük a sütő hőfokat a maximumra és süssük ropogósra a bőrét.

  4. Közben keverjük el a lekvárt a maradék 1 ek. fűszerrel, 2 ek. olívaolajjal, majd kenjük meg a már ropogós bőrt ezzel a keverékkel, tegyük vissza 1-2 percre a forró sütőbe

 
 
 
Megosztom
 

3 megjegyzés

  1. Enikö mondta:

    Nem elírás a 200 fok? Azt írtad, alacsony fokon…

    2013. 03. 27.
  2. Sugi mondta:

    Ezt muszáj lesz hamar elkészítenem:-) azt hisze, holnap!

    2013. 03. 27.
  3. Visszajelzés: Csirke másképp- és nagyon finoman | Talpig Nő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.