Nápolyi krumplis fánk

Apró nasi

Igaz, gondolatban már húsvétnál tartok. Sőt, a múlt héten 30 tojást és 2 kg sonkát főztem el, kicsit kanyarodjunk vissza a valós időbe, íme itt a farsang utolsó receptje. Tovább Tovább

Azt szeretem ebben a fánkban, hogy amolyan egyfalatos darabok lesznek ha van türelmünk apró cseppeket vagy köröket formázni. A tészta az olasz eredet ellenére nagyon hasonlít a mi fánkunkra, a fahéjas cukor mellett a hazai baracklekvár nagyon jó kiegészítője.  Nápolyban ciambelle vagy graffe ennek a finomságnak a neve (de hívják a fánkot pl. zeppole-nak is), és nem hiányozhat egyetlen helyi, de más dél-olasz pékségből sem.

 

Hozzávalók

40 dkg liszt, 25 dkg főtt burgonya, 3 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg friss élesztő, 5 dkg cukor, csipet só, 1 citrom lereszelt héja, 1 dl langyos víz, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a szóráshoz
  1. A még meleg krumplit krumplinyomóval vagy villával törjük össze. Az élesztőt keverjük el a langyos vízben.

  2. Keverjük el a tészta összes hozzávalóját, gyúrjuk alaposan össze, kelesszük 1,5 órán át. Formáljunk kukacokat, ezekből karikákat, vagy cseppformát, majd takarjuk le és hagyjuk kelni a tésztát 30 percen-1 órán keresztül, míg újra a duplájára nem nő.

  3. Forró, olajban süssük aranybarnára a fánkok mindkét oldalát, fahéjas porcukorral szórva kínáljuk.

 
 
 
Megosztom
 

2 megjegyzés

  1. tünci mondta:

    Szia Kriszta, imádjuk a fánkokat, köszönjük a receptet – ezt a fajtát még nem kóstoltuk! :)Nagyon tetszik a porcukor szóró kis ‘ékszered’, hol lehet ilyet beszerezni?? 🙂
    Köszönöm szépen
    tünci

    2013. 02. 11.
    • Kriszta mondta:

      Ha jól emlékszem az ecserin vettem, egy foncsorozott valami, de tényleg nagyon szép. Van egy hasonlóm (azaz az teaszűrő, az ezüst)

      2013. 02. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések