Citromos tiramisu

Muszáj megkóstolni

Sütistopra ítéltem magam, mégis elettem a gyerekek elől egy fél pohárnyit ebből citromos tiramisuból, pedig csak egy kanállal akartam megkóstolni. Eteti magát… Tovább Tovább

Igazi tavaszi, nyári hangulatú desszert lett a tiramisuból így teljesen citromosan. Nem véletlenül idézi a melegebb időt, hiszen már egy húsvéti anyaghoz fotóztam a Meglepetés Konyha és Rejtvénynek. Olyan finom lett, hogy elkértem a receptet korábbi publikálásra itt a blogon, biztos örülni fogtok neki, főleg azok akik átvették a ma érkezett kezeletlen héjú citromjukat.

Kevés ennyire egyszerű desszert létezik a világon. Egyszerűsége ellenére nagyszerű, üdítő darab, amelyet nyáron piros bogyós gyümölcsökkel dobhatunk majd fel.

 

Hozzávalók

25 dkg babapiskóta, 1 nagy citrom, 25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 5 dkg pocukor, 5 dkg kristálycukor
  1. 5 dkg kristálycukorból 3 dl vízből fél citrom levéből főzzünk szirupot

  2. A jól lehűtött tejszínt verjük fel kemény habnak, a mascarponét keverjük el a citrom másik felének a levével és kb. 5 dkg porcukorral, keverjük hozzá a tejszínt és a citrom lereszelt héját

  3. A babapiskótákat mártsuk meg szirupban, rétegezzük egy nagyobb tál, vagy 4 kehely aljára, Kenjük meg a krém 1/3 részével. Helyezzünk rá újabb réteg krémet, majd mártott piskótát, végül újra krémet. Hűtsük minimum 5 órán át, hogy összeérjen

 
 
 
Megosztom
 

38 megjegyzés

    • Kriszta mondta:

      25 kg? : )) akkor tényleg szereted! Nagyon jól működik citrommal.

      2013. 02. 05.
      • Kati mondta:

        Biztos Kriszti is szereti :), de a receptben van 25kg 🙂

        2013. 02. 05.
        • Kriszta mondta:

          á, vagy úgy, bocsánat reggel fél szavakból nem értek : ) javítom

          2013. 02. 05.
  1. Anna mondta:

    A sütistop azt jelenti, hogy most desszertek helyett jönnek a jobbnál jobb ch szegény fogások?
    Egy ideje a paradicsomos spaghetti és minestrone bűvkörében élek…

    2013. 02. 05.
    • Kriszta mondta:

      hétfőtől ez volt a tervem, aztán ma aszalt paradicsomos sült pizzát sütöttem, oda a CH mentesség

      2013. 02. 05.
    • Kriszta mondta:

      Anna, azt kellene, de annyi mindent sütök főzök, hogy képtelen vagyok most tartani : (. Ma pl. mandulás brióst reggeliztem, citromlekvárral (fele citrom-fele cukor : ))

      2013. 02. 07.
  2. Zita mondta:

    Tegnap átvettem a citrom adagomat, de ebben a hónapban cukor- és édességmentes hónapot tartok. Igyekszem egy-két citromot elrakni – ha eláll – március elejéig és megcsinálni ezt a desszertet. A héjukat mindenképpen le fogom reszelni és elrakni, szóval, ha nem is állnak el, héj megmarad, csak vennem kell egy citromot a lé miatt. Most, hogy nem eszem édesség az ilyen képek mindig a szívemig hatolnak! Jáááááj! 🙂

    2013. 02. 05.
    • Kriszta mondta:

      1 hónap édesség nélkül? én jó ha 2-3 napig bírom sajnos : (

      2013. 02. 05.
  3. Zsofi mondta:

    A keserû narancshoz lesz ötley/recept? Szemezek vele, de nem tudom mennyire lehet keserû( valahol azt olvastam, h savanyu a húsa). Probáltad esetleg lekvárban a vérnaranccsal? Köszi

    2013. 02. 05.
    • Kriszta mondta:

      Holnap főzök belőle lekvárt. Ma megkóstoltam egyet, a héja minta mandarin lenne, a húsa citrom és grépfrút keveréke. iszonyú inztenzív illata van, minden szem más méret, fazon. Nekem nagyon bejött

      2013. 02. 05.
  4. Dalimania mondta:

    Húú, ez nagyon jó ötlet, holnap ki is próbálom.

    Más: Lehetséges, hogy amióta új helyre költözött a blog, a kereső nem talál meg recepteket? Konkrétan a kolbászos csirkét próbáltam meg előhalászni, de nem sikerült. Szerencsére valami csoda folytán egyszer kinyomtattam, és ez alapján tegnap elkészítettem, de szívesen elküldtem volna a barátnőmnek is. Isteni recept, egyszerű, gyors és ízletes.

    Köszi

    2013. 02. 05.
      • Dalimania mondta:

        Á, igen. Bocsi, ezt tényleg behozta, csak sose görgettem lejjebb a süti képénél. Igaz kicsit elgondolkodtatott, hogy vajon mi köze lehet a sütinek a kolbászhoz:-)
        Köszönöm a segítséget.

        2013. 02. 07.
  5. VVera mondta:

    MI lenne ha aszirupot kis limoncelloval higítanám? 🙂

    2013. 02. 06.
    • Kriszta mondta:

      Simán! én a gyerekek miatt nem tettem, pedig pont elkészült a limoncellónk

      2013. 02. 07.
  6. Marcili mondta:

    nagyon jónak néz ki,biztos kipróbálom,egyetek nyugodtan édességet,(csak mértékkel)ebben a borús esős időben jókedvre derít!!!!!!!!!!!!

    2013. 02. 06.
  7. Marcili mondta:

    Nagyon jónak néz ki,biztosan kipróbálom.
    Egyetek nyugodtan édességet,(csak mértékkel)ebben az esős,borús időben jókedvre derít!!!!!!!!!!!!!!!!!

    2013. 02. 06.
    • Kriszta mondta:

      az biztos, hogy ilyenkor szinte csak ez segít. vagy legalábbis nagyon jól csúszik : )

      2013. 02. 07.
  8. chris mondta:

    Hasonló, de olcsóbb és csoda finom recept: egy nagy csomag piskóta, 1 nagy tejföl és ugyanannyi tejszín, 2-3 lime leve és héja.
    A piskótát belemártogatjuk a keverékbe, lerakjuk egy jénaiba. A maradék cuccost a tetejére öntjük. Jó ha egy napig áll. (Sajnos nálunk hamar elfogy, úgy hogy dugdosom). Cukor nem kell bele!!! Isteni!

    2013. 02. 07.
    • Kriszta mondta:

      Chris ismerem ezt a receptet, a tejföl/joghurt, a tejszíntől és a savtól bekrémsajtosodik. Sztem némi cukor azért kell bele, ha csak nem a cukrozott tetejű piskótát használod.

      2013. 02. 07.
  9. Farkas Mihályné Mária mondta:

    Mennyi lehet árban a mascarpone? Gondolom nem valami olcsó.

    2013. 02. 07.
    • Kriszta mondta:

      50 dkg volt 600 Ft az aldiban vagy lidlben, a fele ment bele.

      2013. 02. 07.
  10. Andi mondta:

    Hol lehet kezeletlen citromot kapni? Vagy rendelni kell?

    2013. 02. 07.
  11. Szilvi mondta:

    Szia Kriszta!
    Sajnos lemaradtam a citromról! Lesz még? Most akarom megrendelni a második adag narancsot (most a taroccot), az első valami hihetetlen élmény volt. Gyakorlatilag addig ettük, amíg volt (a héja miatt vettem, mert lekvárom még van). Szerintem ha ennyi narancsot eszek egész évben, de ilyen minőségűt, nem lesz hiányérzetem 🙂

    2013. 02. 08.
    • Kriszta mondta:

      nem 100%, de lehet, hogy lesz még citrom, kb. 2 hét múlva

      2013. 02. 08.
  12. Andi mondta:

    Szeretnék én is kapni citromot…megoldható lenne?

    2013. 02. 09.
  13. Tunyike mondta:

    A citrom héj emberi fogyasztásra nem alkalmas, ez már a csomagolására is rá van írva! A recept viszont jó ezt leszámítva.

    2013. 02. 09.
  14. Anna mondta:

    Én nem álltam meg fél pohárnál, nagy az önuralmad.. 🙂
    Ha a citrom kezeletlen, azt külön rá is írják a csomagolásra (“A héj emberi fogyasztásra alkalmas”). Ellenkező esetben én a kezeltséget véleményezném bio-nál is.
    És a kezeletlen citrom héja fogyasztható Tunyike.

    2013. 02. 10.
    • Kriszta mondta:

      csúnyán nézett a gyerek és kérdezte, anya, mennyit eszel még belőle?

      2013. 02. 11.
      • Ildi mondta:

        Nálunk a “de ne nagyot harapj, jó, anya?” a szöveg.. :):)

        2013. 02. 11.
  15. Ildi mondta:

    Én úgy csinálok ilyen poharas citromos finomságot már régóta, (és nagy kedvenc) hogy:

    krém:

    25 dkg mascarpone
    25 dkg natúr joghurt (nálam Activia)
    1 lime/citrom leve és héja
    1 dl tejszín habbá verve
    ízlés szerint méz, sztem úgy fini, ha nem túl édes (kb. 2-3 kanál)

    pár szem vmi jó gabonás keksz (digestive, hobbits, győri zabfalat)

    Ebből 2-2 réteg a poharakba, másnapra puhul meg jól a keksz. Isteni!!!!

    2013. 02. 11.
    • Kriszta mondta:

      Ildi!

      A joghurt nagyon jó ötlet hozzá, hogy egy kicsit könnyítse, köszi!
      Ha kapnak valami édességet és megkérdezem, ehetek-e egy minurkát belőle, aakor sem túl nagylelkűek, Kristóf múltkor konkrétan 2 morzsát adott valami kekszből

      2013. 02. 12.
  16. Zita mondta:

    Csak kitartás és elhatározás kérdése! Már a második héten is túl vagyunk cukor, méz, csoki, édességek nélkül és még élünk! Egyre könnyebb! http://bit.ly/YquCIf

    2013. 02. 17.
  17. Betty mondta:

    Szia!
    A hűtőben vár az édes bűnbeesés:) De akadt egy kis gondom, a hideg habtejszínt nem tudtam felverni kemény habbá (pedig már napok óta hűlt és még soha ilyen nem fordult velem elő:(). Nem tudom, hogy mi lehet az oka. Valami tipp?
    Nagyon sok receptedet elkészítettam, mindegyik isteni. A narancslekvárfőzést alig tudtam abbahagyni… A kiborított naracstorta házassági évfordulós meglepi volt:)És még sorolhatnám…
    Köszi a gyönyörű képeket és a jobbnál jobb recepteket!
    Betty

    2013. 02. 21.
    • Kriszta mondta:

      Betty!
      nagyon örülök, ha a receptekkel más is sikert arat. Nem hiába tesztelem őket le Nektek előre : )
      A tejszín szerintem nem rajtad múlt, én is vettem már olyat, amelyiket nem lehetett felverni, éppen, hogy csak egy kicsit besűrűsödött (nagy nehezen) a sok veréstől. Szerintem minőségi gond, kispórolták az anyagot belőle : (

      2013. 02. 25.
  18. Visszajelzés: Chapter 1, Verse 1 downloads

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések