Az olaszok gyümölcsmustárnak hívják a különböző chutneyknak megfelelő, fűszeres, gyümölcsös lekvárokat. Tudnám, mi minek hívjuk pontosan, de a chutney azt gondolom, pontosan megmagyarázza milyen típusú étel és mire való a mostarda di frutta. Tovább Tovább
A Sale e Pepe februári számában található egy elsőre jónak ígérkező narancsmustár recept. De csak elsőre. Tudjátok, én sok mindenbe belefogok, de az még nekem is sok volt, ahogy a recept azt a pár szem narancsot napokig áztatja, állni hagyja, külön-külön kezeli a fehér részt és a húst, majd a végén összekeveri… No, ennél egy kicsit gyorsabb és egyszerűbb receptre vágytam szombat este 7 órakor. Ebből lett ez a recept. Sajtokhoz és húsokhoz kitűnő kísérő. Mi szűzpecsenyével (ilyennel csak negyede ennyi borssal, mert nem volt itthon több) ettük, világbajnok páros.
Egy problémára azonban nincs válaszom: : A mustármag a hőtől elveszíti az erejét, ezért csak a kihűlt szószba kevertem bele a döntő adagot belőle, mert szerettem volna érezni az ízét. Így viszont nem tudtam dunsztolni a gyümölcsmustárt. A fotókon látható 3 kis üveg lett a receptben leírt mennyiségből, ez hűtőben eláll addig, amíg elfogy. Azonban jó lenne többet főzni belőle és elrakni hosszabb időre. De hogyan?
Egy különleges programra szeretnélek invitálni mindenkit a héten csütörtökre. A Villányi borvidék ikonikus figurája, Wunderlich Alajos tart borkóstolót Dolce Vita Bor és Delikát üzletben. Lojzi, ahogy sokan ismerik, borai mellett vendégszeretetéről ismert, a szőlőtőkék között álló présházban sztárborászként is maga főzte vendégeinek a kakaspörköltet, felesége és lánya sütötte a rétest. Aki járt már nála egyszer fent a présben, soha nem felejti el azt. A népszerűségében rejlő lehetőséget egy üzleti befektető is meglátta, milliárdos beruházással hatalmas komplexum épült Villány határában, Wunderlich névvel fémjelezve. A tündérmese sajnos itt véget is ért, főhősünk egyszer csak azt vette észre, nincs már tulajdonrésze a nevét viselő borászatban. Szerencsére mindez a borkészítéstől nem vette el a kedvét, ma is ő készíti Villány egyik legjobb (immáron újra) kézműves borát, Wunderlich Családi Pincészet néven. Keresd tehát az igazit!
Hozzávalók
A narancsokat hámozzuk meg, a húst vágjuk apró kockákra, az egyik narancs héját és a hagymát is kockázzuk apróra.
Tegyük az egészet egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, 2 ek. ecetet, csipet sót, a mozsárban enyhén megtört koriander magot és 1 ek, mozsárban megtört mustármagot
A másik evőkanál mustármagot mozsárban őröljük finom lisztté, adjunk hozzá 1 ek. ecetet és hagyjuk állni míg fő a lekvár
Lefedve főzzük bő 1 órán át a lekvárt, a hagyma teljesen tűnjön el benne, sziruposan sűrű legyen. A főzés vége felé kóstolás alapján keverjünk még hozzá ecetet, majd mikor levettük a tűzről és kicsit meghűlt a mustárlisztet.
Húú, Kriszta, de jó, hogy felraktad ezt a receptet…! ezer éve próbáltam mostartda-t – gondoltam, ehhez ma már nem lehet olyan lehetetlenség hozzájutni – de mégis… A mantovai tökös tortelli töltelékében olyan isteni finom, hogy csak na! Ennek a receptjét esetleg találom Nálad, csak ügyetlenül kerestem…? Szép napot, és még 1x köszönet! :))
Az állítmány lemaradt az előző mondatból…: szóval nem készíteni, hanem beszerezni próbáltam, és ez volt lehetetlenség…
A szarvassült volt az egyetlen hús amihez édes szószt -áfonyalekvárt- ettem. Régóta szemezek a lilahagymából készült lekvárral is. Ez a narancsos még izgalmasabbnak ígérkezik…. Úton van felém a narancsszállítmány, szóval azt hiszem belevágok! 🙂
Milyen ételhez – ízvilághoz passzol még???
(Én eltenném egy kevés mustármaggal, a többit pedig mindig frissen keverném az éppen felbontott lekvárhoz. ??? )
Jázmin!
http://dolcevitablog.hu/2007/11/sutotokos-cannelloni/ nekem ez a recept van, sztem hasonló, csak ez canelloniba van töltve. Ehhez simán el tudom képzelni a narancsos mostardát
Csillag!
Szuper ötlet, akkor lehet dunsztolni, eltartani sokáig. Kacsához, libához, csirkéhez, sertéshez is illik.
Az elrakáshoz ötlet: befőzőautomata.Nekem sajnos még nincs,de remélem lesz, sok mindenre megoldás lehet 🙂
Gondolod, az nem melegítené fel? Szerintem igen és akkor elvész a mustár ereje. Megnéztem azt a monstrumot, hááát, nem is tudom. Én kifejezetten szeretek befőzni, nem tárolnék erre egy 50 ezres masinát, megfő az a lekvár gyorsan a gázon is, hagyományos lábosban
Kriszta, az jutott eszembe – ‘bár, lehet, hogy baromi nagy tévedés -, mintha a mostarda-t eredetileg úgy készítenék, hogy a bele szánt gyümölcsöt aszalják. És mivel aszalt gyümölcs az alapja, így gondolom a koncentrált-, illetve más szerkezetű cukor-tartalom miatt nem romlik meg. Ezt inkább csak kérdezem, mert igazából halvány lila gőzöm nincs, csak mintha ezt hallottam volna.
Biztosan igazad van Kriszta, csak tapogatózom ezzel az automata dologgal…Én is szeretek hagyományosan befőzni,tartósítószer nélkül, de több dolog volt már (amit nem kell, vagy nem lehet főzni), ami kapcsán felmerült a “de jó volna elrakni, csak hát hogyan hogyan?” dilemma.Egyenlőre marad a frissen fogyasztás, hűtőben tárolás,de izgatottan várom, hátha valakinek az eszébe jut az enyémnél frappánsabb (és költségkímélőbb) ötlet 🙂
én valahogy nem vagyok nagy masina hívő. legyen jó kávéfőző, botmixer, elektromos habverő és kenyérszeletelő. Nekem is pont ennyi van, ja és pirítóshoz gép
Ugyeugyeugye lesz naptár??? Egész nap nézegettem, van-e már:-)
holnap lesz!
off
Kedves Kriszta,
mi az olasz elenevezése az óriás kagylótésztának?
Köszönöm,
Kata
on
conchiglioni
Visszajelzés: Buy cialis cheap
Visszajelzés: cialis from india
Visszajelzés: cialis 20
Visszajelzés: cialis price walmart
Visszajelzés: cialis canadian pharmacy
Visszajelzés: mens erection pills
Visszajelzés: medicine for impotence
Visszajelzés: non prescription ed pills
Visszajelzés: rx pharmacy
Visszajelzés: canadian pharmacy online
Visszajelzés: cialis visa
Visszajelzés: vardenafil online pharmacy
Visszajelzés: levitra vardenafil
Visszajelzés: vardenafil coupon
Visszajelzés: casino games
Visszajelzés: wind creek casino online games
Visszajelzés: real casinos online no deposit
Visszajelzés: real money online casinos usa
Visszajelzés: cheap cialis
Visszajelzés: cash advance online
Visszajelzés: installment loans
Visszajelzés: payday loans
Visszajelzés: 5 mg cialis
Visszajelzés: cialis buy
Visszajelzés: cialis generic
Visszajelzés: buy cialis
Visszajelzés: cialis 5 mg
Visszajelzés: casinos online
Visszajelzés: buy chloroquine phosphate
Visszajelzés: best online casino
Visszajelzés: play online casino real money
Visszajelzés: slot games
Visszajelzés: cialis 5 mg
Visszajelzés: buy cialis online
Visszajelzés: online slots
Visszajelzés: online casino usa real money
Visszajelzés: droga5.net