Narancsmustár

mostarda di arance

Az olaszok gyümölcsmustárnak hívják a különböző chutneyknak megfelelő, fűszeres, gyümölcsös lekvárokat. Tudnám, mi minek hívjuk pontosan, de a chutney azt gondolom, pontosan megmagyarázza milyen típusú étel és mire való a mostarda di frutta. Tovább Tovább

A Sale e Pepe februári számában található egy elsőre jónak ígérkező narancsmustár recept. De csak elsőre. Tudjátok, én sok mindenbe belefogok, de az még nekem is sok volt, ahogy a recept azt a pár szem narancsot napokig áztatja, állni hagyja, külön-külön kezeli a fehér részt és a húst, majd a végén összekeveri… No, ennél egy kicsit gyorsabb és egyszerűbb receptre vágytam szombat este 7 órakor. Ebből lett ez a recept. Sajtokhoz és húsokhoz kitűnő kísérő. Mi szűzpecsenyével (ilyennel csak negyede ennyi borssal, mert nem volt itthon több) ettük, világbajnok páros.

Egy problémára azonban nincs válaszom: : A mustármag a hőtől elveszíti az erejét, ezért csak a kihűlt szószba kevertem bele a döntő adagot belőle, mert szerettem volna érezni az ízét. Így viszont nem tudtam dunsztolni a gyümölcsmustárt. A fotókon látható 3 kis üveg lett a receptben leírt mennyiségből, ez hűtőben eláll addig, amíg elfogy. Azonban jó lenne többet főzni belőle és elrakni hosszabb időre. De hogyan?

Egy különleges programra szeretnélek invitálni mindenkit a héten csütörtökre. A Villányi borvidék ikonikus figurája, Wunderlich Alajos tart borkóstolót Dolce Vita Bor és Delikát üzletben. Lojzi, ahogy sokan ismerik, borai mellett vendégszeretetéről ismert, a szőlőtőkék között álló présházban sztárborászként is maga főzte vendégeinek  a kakaspörköltet, felesége és lánya sütötte a rétest.  Aki járt már nála egyszer fent a présben, soha nem felejti el azt. A népszerűségében rejlő lehetőséget egy üzleti befektető is meglátta, milliárdos beruházással hatalmas komplexum épült Villány határában, Wunderlich névvel fémjelezve. A tündérmese sajnos itt véget is ért, főhősünk egyszer csak azt vette észre, nincs már tulajdonrésze a nevét viselő borászatban. Szerencsére mindez a borkészítéstől nem vette el a kedvét, ma is ő készíti Villány egyik legjobb (immáron újra) kézműves borát, Wunderlich Családi Pincészet néven. Keresd tehát az igazit!

Jelentkezés az estre

 

 

 

Hozzávalók

2 nagyobb szem narancs, egyik héjjal együtt, összesen 60 dkg, 15 dkg vöröshagyma, 30 dkg kristálycukor, kb. 5 ek. 6%-os borecet, 1 ek. koriandermag, 2 ek, mustármag
  1. A narancsokat hámozzuk meg, a húst vágjuk apró kockákra, az egyik narancs héját és a hagymát is kockázzuk apróra.

  2. Tegyük az egészet egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, 2 ek. ecetet, csipet sót, a mozsárban enyhén megtört koriander magot és 1 ek, mozsárban megtört mustármagot

  3. A másik evőkanál mustármagot mozsárban őröljük finom lisztté, adjunk hozzá 1 ek. ecetet és hagyjuk állni míg fő a lekvár

  4. Lefedve főzzük bő 1 órán át a lekvárt, a hagyma teljesen tűnjön el benne, sziruposan sűrű legyen. A főzés vége felé kóstolás alapján keverjünk még hozzá ecetet, majd mikor levettük a tűzről és kicsit meghűlt a mustárlisztet.

 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. Jazmin mondta:

    Húú, Kriszta, de jó, hogy felraktad ezt a receptet…! ezer éve próbáltam mostartda-t – gondoltam, ehhez ma már nem lehet olyan lehetetlenség hozzájutni – de mégis… A mantovai tökös tortelli töltelékében olyan isteni finom, hogy csak na! Ennek a receptjét esetleg találom Nálad, csak ügyetlenül kerestem…? Szép napot, és még 1x köszönet! :))

    2013. 01. 29.
  2. Jazmin mondta:

    Az állítmány lemaradt az előző mondatból…: szóval nem készíteni, hanem beszerezni próbáltam, és ez volt lehetetlenség…

    2013. 01. 29.
  3. Csillag mondta:

    A szarvassült volt az egyetlen hús amihez édes szószt -áfonyalekvárt- ettem. Régóta szemezek a lilahagymából készült lekvárral is. Ez a narancsos még izgalmasabbnak ígérkezik…. Úton van felém a narancsszállítmány, szóval azt hiszem belevágok! 🙂
    Milyen ételhez – ízvilághoz passzol még???
    (Én eltenném egy kevés mustármaggal, a többit pedig mindig frissen keverném az éppen felbontott lekvárhoz. ??? )

    2013. 01. 29.
  4. Kriszta mondta:

    Jázmin!

    http://dolcevitablog.hu/2007/11/sutotokos-cannelloni/ nekem ez a recept van, sztem hasonló, csak ez canelloniba van töltve. Ehhez simán el tudom képzelni a narancsos mostardát

    Csillag!
    Szuper ötlet, akkor lehet dunsztolni, eltartani sokáig. Kacsához, libához, csirkéhez, sertéshez is illik.

    2013. 01. 30.
  5. Tropika mondta:

    Az elrakáshoz ötlet: befőzőautomata.Nekem sajnos még nincs,de remélem lesz, sok mindenre megoldás lehet 🙂

    2013. 01. 30.
    • Kriszta mondta:

      Gondolod, az nem melegítené fel? Szerintem igen és akkor elvész a mustár ereje. Megnéztem azt a monstrumot, hááát, nem is tudom. Én kifejezetten szeretek befőzni, nem tárolnék erre egy 50 ezres masinát, megfő az a lekvár gyorsan a gázon is, hagyományos lábosban

      2013. 01. 30.
  6. Jazmin mondta:

    Kriszta, az jutott eszembe – ‘bár, lehet, hogy baromi nagy tévedés -, mintha a mostarda-t eredetileg úgy készítenék, hogy a bele szánt gyümölcsöt aszalják. És mivel aszalt gyümölcs az alapja, így gondolom a koncentrált-, illetve más szerkezetű cukor-tartalom miatt nem romlik meg. Ezt inkább csak kérdezem, mert igazából halvány lila gőzöm nincs, csak mintha ezt hallottam volna.

    2013. 01. 30.
  7. Tropika mondta:

    Biztosan igazad van Kriszta, csak tapogatózom ezzel az automata dologgal…Én is szeretek hagyományosan befőzni,tartósítószer nélkül, de több dolog volt már (amit nem kell, vagy nem lehet főzni), ami kapcsán felmerült a “de jó volna elrakni, csak hát hogyan hogyan?” dilemma.Egyenlőre marad a frissen fogyasztás, hűtőben tárolás,de izgatottan várom, hátha valakinek az eszébe jut az enyémnél frappánsabb (és költségkímélőbb) ötlet 🙂

    2013. 01. 30.
    • Kriszta mondta:

      én valahogy nem vagyok nagy masina hívő. legyen jó kávéfőző, botmixer, elektromos habverő és kenyérszeletelő. Nekem is pont ennyi van, ja és pirítóshoz gép

      2013. 02. 01.
  8. Zsuzsa mondta:

    Ugyeugyeugye lesz naptár??? Egész nap nézegettem, van-e már:-)

    2013. 02. 01.
  9. Kata mondta:

    off
    Kedves Kriszta,
    mi az olasz elenevezése az óriás kagylótésztának?
    Köszönöm,
    Kata
    on

    2013. 02. 01.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések