Kiborított narancstorta

Kevert tészta megbolondítva

Régóta nézegetem már magamnak ezt a narancstortát (és a citromos változatát is) annyira látványos. A tésztája egy dióval gazdagított kevert tészta, amely egészen spéci módon készül Tovább Tovább

Legalábbis számomra újdonság a hozzávalók sorrendje. A kevert tésztáknál általában a lágy vajat keverjük habosra a cukorral, majd jöhet a többi hozzávaló. (Ezt a mozzanatot nem igen szeretem, valahogy sosem pont jó lágy vaj, mindig feltapad a keverőlapátra ahonnan kézzel kell leszedni. Attól meg irtózom ha vajas a kezem.) Itt, Donna Hay nyomán, a tojásokat keverjük habosra a cukorral, pont úgy, mint a kedvenc piskótámnál. Utána jöhet a többi hozzávaló. Apróságnak tűnhet, de szerintem igen  fontos mozzanat. A tészta szerintem sokkal könnyebb lett és ez nem csak annak köszönhető, hogy a liszt felét dióra cseréltem. Próbáljátok ki!

 

Hozzávalók

30 dkg narancs (héjastól), fél citrom, 25 dkg cukor, 1,5-2 dl víz, 2 nagy tojás, 6 dkg őrölt dió, 6 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 6 dkg vaj
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. 15 dkg cukrot melegítsünk fel 1,5-2 dl vízzel, mikor felolvadt a cukor tegyük bele a narancsszeleteket, kevés citromlevet. Főzzük a szirupban 10 percet a szeleteket

  2. Tegyük a szeleteket egy NEM kapcsos forma aljába (24 cm-s piteformát használtam) és adjunk hozzá annyi szirupot, amennyi éppen ellepi a szeleteket

  3. A tojásokat keverjük habosra a maradék 10 dkg cukorral. Majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Keverjük el a tésztát, öntsük a naancsszeletekre, süssük 35-40 perc alatt készre

 
 
 
Megosztom
 

22 megjegyzés

  1. Bogi mondta:

    Kedves Krisztina!

    A szirupot is használjam fel, vagy csak a narancsszeleteket?

    Köszönöm.
    Üdv
    Bogi

    2013. 01. 24.
    • Kriszta mondta:

      Jogos kérdés! pont ezt hiányoltam az eredeti receptből, erre én is kihagyom, bocsánat. Nem öntöttem rá az egész szirupot, annyit, amennyi éppen ellepte a narancsszeleteket

      2013. 01. 24.
  2. Kata mondta:

    Szia Kriszta!

    Nagyon finom lett a sütemény, de nem tudtam kiborítani a formából. Mi a titka a kiborításnak?

    Üdv:
    Kata

    2013. 01. 27.
    • Kriszta mondta:

      Én kerámia formában sütöttem és nem kentem ki semmivel, csak simán a narancsszelet ment és a szirup. Kivettem a sütőből és szinte azonnal, forrón borítottam ki. Lehet, ha később próbálod és kihűl a szirup, akkor beleköt. Erre nem is gondoltam, én mindent azonnal kiszedek a formából, olyan nyughatatlan vagyok : )

      2013. 01. 28.
      • Kata mondta:

        Én is kerámia tálban sütöttem. Valószínűleg az a baj, hogy nem melegen próbáltam kiborítani. Sebaj, így is elfogyott egy perc alatt! Legközelebb megpróbálom melegen kiborítani! 😉

        2013. 01. 30.
  3. Ági mondta:

    Szelet kép van róla Kriszta, kíváncsi lennék milyen belülről?

    Elkészíteném, pont van még 1-2 szem nari,amit tőletek rendeltünk.:)

    2013. 01. 28.
    • Kriszta mondta:

      sajnos nincs, ebéd előtt gyorsan kattintottam csak róla egyet, utána elfogyott. Piskóta jellegű lett a tészta

      2013. 01. 28.
  4. Kata mondta:

    Jelentem, megsütöttem másodszorra is, és melegen remekül ki lehet borítani a süteményt! 😉

    2013. 02. 02.
    • Kriszta mondta:

      de jó, hogy gyorsan megtaláltuk a megoldást!

      2013. 02. 04.
  5. Zsófi mondta:

    Kedves Kriszta!

    Miért nem lehet tortaformában sütni?? Kapcsosban??

    Üdv,
    zsófi

    2013. 02. 04.
    • Kriszta mondta:

      Mert bármilyen jól zár a kapcsos forma, a szirup akkor is ki fog folyni belőle. Ezután ráég a sütő aljára, nagyon rossz lesz lekapargatni onnan, másrészt a sütiből is hiányozni fog a szirup : )

      2013. 02. 04.
  6. Lilla mondta:

    Szia Kriszta!
    Nagyon ínycsiklandóan néz ki, el is határoztam, hogy szoros időn belül megsütöm. Köszönet a receptért!

    2013. 02. 04.
    • Kriszta mondta:

      Csak okulj az előző beszélgetésből, melegem borítsd ki a formából! : )

      2013. 02. 04.
  7. Kotolics Andrásné Valéria mondta:

    Akármilyen sütőben süthető a titok a tepsit
    ki kell bélelni selyem- vagy sütőpapírral.
    A sütés után kiborítjuk és melegen lehúzzuk
    a papírt. Ugyanez süthető szeletelt fahéjas
    almával is, úgy hívjuk, hogy fordított almás. Valéria

    2013. 02. 06.
    • Kriszta mondta:

      Valéria! kerek formát sütőpapírral szépen körbebélelni szerintem elég nehéz, ha csak az aljára fogatod oda, nem vagyok benne biztos, hogy nem folyik ki, talán egyszerűbb a nem kapcsos forma, ha nincs piteforma, bármilyen süthető üvegtál pl.

      2013. 02. 07.
  8. Erzsi mondta:

    Hát ez nagyon guszta, hétvégén megsütöm. Köszi az ötletet.

    2013. 02. 07.
  9. Ani mondta:

    Kriszti, én megsütöttem nagyon finom lett. Egy problémám volt vele, én is még forrón kiborítottam és szép is lett, de a szirup az szépen végig csordogált rajta,kicsit szottyos lett, ettől még nagyon finom, de nektek hova lett a szirup?? Mit rontottam el? Köszi előre is a választ.

    2013. 02. 08.
  10. Lidia Horvath mondta:

    A vajat milyen formaba kell hasznalni??? Tisztelettel:: Lidia H.

    2013. 02. 09.
  11. Edit mondta:

    En egyszer megsutottem ezt a sutit es szinte az egeszet kidobtam mert keseru volt a naracs hejatol … 🙁

    2013. 02. 16.
    • Kriszta mondta:

      Edit!

      igen, persze a narancs héjának van egy kesernyés íze, de szerintem ez köztudott róla, de a torta ettől nem lesz keserű

      2013. 02. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések