Citromlekvár

és limoncello

Bocsánat, kicsit előreszaladtam ezzel a citrommal. Remélem, hamarosan kapni majd ezt is. Tovább Tovább

Még nem indult el az igazi szezonja, ezért az ára még nem túl baráti, terveink szerint akkor hozzuk, ha az ára a narancséra hasonlít, jelenleg még a duplája. Én egy ládára azért befizettem, zseniális lekvárt főztem belőle és készült egy kis limoncello is. (a saját szőlőpálinkánkat, azaz grappánkat citromoztuk be). A limoncello a bevált recept alapján készült.

A citromhoz 1-1 arányban adtam a cukrot, kell is neki ennyi. Az eredmény nem lesz  tömény, sőt még kenyérre is kentük a keletkezett zselét, még  így sem volt túl édes. Azt viszont nem tudtam, hogy a citromban ennyi pektin van, a lekvár kihűlt leve így bezselésedett, mintha zselatint adtam volna hozzá.

A hétvégén 2 narancsos receptet is tesztelek, jönnek majd ezek is, ha valakinek nincs ötlete, mit kezdjen a 12 kg naranccsal : ). A receptben leírt lekvár amúgy naranccsal is működik, de akkor elég 1 kg narancshoz (héjastól mind) 60-70 dkg cukor is.

 

 

 

 

Hozzávalók

1 kg, azaz 5 db kezeletlen héjú citrom, ebből egy héjastól, 4 pucolva (ezek a héjak mentek a limoncellóba), 1 kg kristálycukor
  1. A citromokat negyedeljük, majd vágjuk szeletekre, keverjük el a cukorral

  2. Adjunk hozzá 1 dl vizet, takarékon főzzük 1-1,5 órán át a lekvárt. Forrón töltsük üvegekbe, dunsztoljuk.

 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. ZSOFI mondta:

    Szia Kriszta!
    Mindenképpen bele kell főzni a citrom/narancs héját? Nem kaptam kezeletlen héjút. A cukor mennyiség a már megpucult citromhoz mérődik?
    Egyébként nagy rajongója vagyok a blogodnak, sok receptedet kipróbáltam már és mindegyiknek sikere volt. 🙂

    2013. 01. 26.
    • Kriszta mondta:

      Anna!
      türelem, lesz hamarosan kezeletlen citrom! : )

      Zsófi!
      szerintem kell bele. A sárga részben van az íze, pucolva nem lesz olyan intenzív. Illetve, nem tudom, nem a fehér részében van-e a pektin, amely besűríti egészen zselésre.
      a lényeg a cukornál, hogy 1:1 legyen az arány. Ha megpróbálod mégis héj nélkül, akkor is 1:1.

      2013. 01. 26.
  2. Katalin mondta:

    Gyönyörű fotók, és klassz receptek, nagyon jó itt lenni)

    2013. 01. 27.
  3. Zsuzsi mondta:

    Kriszta, szerinted a bio citrom kezeletlen héjú? Vagy naivitás azt gondolni, hogy nem kapnák meg a bio státuszt, ha vegyszereznék a héját? 🙂

    2013. 01. 27.
  4. Zsófi mondta:

    Kriszta, ha narancs lekvárt csinálok, akkor is csak 1-nek kell a héját beletenni az 5-ből?

    2013. 01. 28.
    • Kriszta mondta:

      Mehet miond héjastól! Ebbe a lekvárba azért ment csak 1 héj, mert a többi ment a limoncellóba. (de a fehér rész mind az 5-ön rajta volt)

      2013. 01. 28.
  5. Kriszta mondta:

    Katalin!

    Köszi! : )

    Zsuzsi! nem tudom, pont ezen gondolkodtam én is karácsony előtt az Auchanban egy zacskó bio narancs felett, össze-vissza forgattam a csomagolást nem találtam semmit sem róla. Az olaszok jelölik, “non trattato” felirattal a csomagoltat.

    2013. 01. 28.
  6. zsuzsi mondta:

    Én is az Auchanban töprengtem ezen… mondjuk mi mást jelentene a bio… mint hogy nem kezelik semmivel… de manapság már nem lepődnék meg semmin 🙂

    2013. 01. 28.
  7. Eszter mondta:

    Hú, mikor várható a citrom? csak mert 3 hét múlva szülök… Gyönyörűek a fotók, még a szokásos gyönyörűnél is gyönyörűbbek!

    Nariról: 2 éves kisfiam CSAK a Ti narancsotokat eszi meg. És soha nem hibázik, nem lehet átverni 🙂

    Kérdés: készítenék narancsos/citromos cukrot, tavaly próbálkoztam vele, a könyvedben található citromos-rozmaringos só alapján, de akárhogy szárítgattam vékony rétegben, megkeményedett és egybeállt. Finomnak finom volt így is persze. Nincs tipped, hogy lehetne viszonylag hosszú ideig megőrizni az állagát?

    2013. 01. 29.
  8. Tóthné Zsuzsa mondta:

    Nagyon várom a citromot, utoljára Szicíliából hoztam néhány darabot és készítettem belőle citromtortát a könyvben olvasott recept szerint, isteni lett. Itt kapható citromból meg sem próbálnám. A narancsból pedig lett kandírozott narancs is, nagyon finom, szívesen tennék fel róla képet is, de nem tudom, hogy lehet -e.

    2013. 01. 30.
    • Kriszta mondta:

      Zsuzsa, a Dolce Vita Konyha Fb oldalán szívesen látjuk a képeket, őszintén megmondom, nem tudom, ide lehet-e (technikiailag) kommentbe képet feltölteni. De ha valahova felteszed, a linkjét ide tudod írni

      2013. 02. 01.
  9. Ritocs mondta:

    Szia Kriszta!
    Megcsináltam a citromlekvárt. És sajnos meg kell mondjam annyira pont keserű, hogy se a gyerekek, se a férjem ne egyen belőle.
    Van esetleg olyan recepted amibe fel lehet használni?
    Köszi

    2013. 02. 14.
  10. Visszajelzés: 酸味×甘み♡ 爽やかな香りが食欲をそそる【シトロンジャム】のアレンジレシピを大公開! | GarbWeeks

  11. Zsolt Regenyi Capt. mondta:

    Nekunk ket citromfank van az iden az egyiken elkepesztu mennyiseg van.
    Kiprobalom a receptet, de erdekesseg, hogy mivel az egyik citromfa narancs volt korabban most kersztezett gyumolcs van nem annyira citom es nem is narancs.
    Kivancsi vagyok zsele nelkul is megy-e.

    2016. 12. 30.
  12. Vrábel Kriszta mondta:

    Zsolt!
    ennél az aránynál simán működik zselé nélkül nagyon sűrű, szirupos lekvár lesz belőle egyrészt a cukortól, másrészt a citrom rostanyagától. Biztos, nagyon különleges íze lesz a keresztezett gyümölcstől! : )

    2017. 01. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.