Színes mángold

Kitartó darab

Emlékeztek? Tavasszal írtam arról, hogy ültettem pink és sárga levélnyelű mángoldot. Nem sok jót jósoltam a növénynek, annyira kitenyészett dolognak látszott. Tovább Tovább

Szerencsére tévedtem, ami a kényességét illeti. Ez a mángold egy meglehetősen igénytelen növény. Tavasszal kiültettük, vízzel locsoltuk és egész nyáron hozta a szebbnél szebb színes leveleket. Annyit változott, hogy a citromsárga levélnyelek a nyár közepére narancssárgára váltottak. Még a fehér, nem tudom, milyen amerikai lepke se tudta kicsinálni. Pedig próbálkozott vele. Szívós növény, emellett gyönyörű és persze finom. Hálás konyhakerti darab. És ami a legjobb, a nyár végeztével sem adta meg magát, azóta is nő, hozza a nagyobbnál nagyobb leveleket. (hangsúlyozom, mindenféle extra tápanyag nélkül), sőt az első két nap fagy se kottyant meg neki. Lehet, hogy ez is olyan, lesz mint a spenót, hogy a hó alól szüretelhetem? Azt tudnám szeretni.

A tegnapi ebédem ez lett belőle, nyarat idéző, citromos-fokhagymás mángold spagettivel. Friss spenóttal helyettesíthetitek, nem lesz teljesen azonos az íze, de jellegében nagyon hasonló.

 

Hozzávalók

2 főre: 25 dkg spagetti, 1 nagy csokor, kb. 20 dkg mángold, 2 gerezd fokhagyma, negyed citrom, só, frissen őrölt bors
  1. A spgattinek fedővel lefedve tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát

  2. A megmosott, lecsepegtetett mángoldot csíkozzuk fel, olívaolajon (már a novellóval készült!) fonnyasszuk meg a fokhagymával együtt

  3. Sózzuk, borsozzuk, frissen facsart citromlével ízesítsük. Én még egy adag újolajjal locsoltam, annyira üde és gyümölcsös, mindenhez illik

 
 
 
Megosztom
 

5 megjegyzés

  1. Mariann mondta:

    Kedves Kriszta!
    Én is ültettem tavasszal, sajnos nem mindig tudjuk locsolni hobbykert lévén, ezért az egész sorból 2 azaz 2 db növény lett.
    Ősszel megkértem a férjem hogy szedje fel a konyhakertet, de ez a mángold olyan kevés ne szedje ki csak vágja ki a közepéből a leveleket 2-ből olyan főzelék sikeredett, mint egy jó spenótszósz.
    Tegnap láttam, újraindult a levéltörzsből, azaz tényleg egy mindenféle időjárást jól tűrő, kártevőket, és betegségeket elkerülő növény.
    Nagyon jó ez a tésztás megoldás! Gratulálok!

    2012. 12. 08.
    • Kriszta mondta:

      Mariann!

      A mostani fagyok azért nem tettek neki jót, de érdeklődve várom, tavasszal kihajt-e. Esetleg betakargatom valamivel, hogy védjem a hidegtől

      2012. 12. 09.
  2. Zita mondta:

    Nagyon izgalmas színek!:)A legalsó kép jobb oldalán az a fém szerkentyű spagetti adagok mérésére van, vagy rosszul tippelem?

    2012. 12. 12.
    • Kriszta mondta:

      Igen, jól tippeltél spagetti mérce : )

      2012. 12. 12.
  3. Madaras Mónika mondta:

    Kedves Kriszta!

    A mangold nagyon hálás növény, kihajt tavasszal, majd “szárba megy” azaz felmagzik. De egy adag ételre való levelet még le lehet szedni, érdemes is, mert megkeserednek később. 1 tő elég magnak, szétszórja és mindig lesz új növény.
    Én többször készítettem a horvát “blitva i krumpir” nevű ételt, mondjuk a férjem nem volt elragadtatva,folyton elhunyt nagypapáját említette, aki hasonlót főzött a disznóknak.
    A legegyszerűbb spenótfőzelékként, úgy kedveli a családom.
    Üdv.,
    Mónika

    2012. 12. 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések