Korhely halászlé

kisorsoltam a szicíliai vacsora nyertesét

Nyáron, a tiszacsegei halászcsárdában ettünk ilyen halászlevet. Annyira, de annyira finom, pikáns, jól illik a halhoz ez az ízesítés, mégsem ezt esszük Szenteste. Tovább Tovább

Egyszerűen nem tudtam anyukámon átverekedni a dolgot. A hagyomány az hagyomány, ő készíti Szentestére a vacsorát, ebbe nincs beleszólásom. A megszokott (és nagyon finom) halászleven nem módosít, punktum : ). Örülhetek, hogy pár éve megkaptam a krumplisaláta elkészítésének a jogát, így azóta ezt kicsit cifrábban esszük. Sőt, a rántott pontyot is sikerült harcsára cserélnem.

Nyáron Tiszaszőlősön nyaralva olvastuk, hogy a közelben, Tiszacsegén van egy nagyon jó halászcsárda. 18-ad magunkkal (ebből 10 gyerek) egy gyors telefon után, felkerekedtünk, hogy ott ebédeljünk. Én, kis csapatunkat meglátva, inkább az orrom előtt csuktam volna be az ajtót, “hogy bocsánat, mégsincs helyünk”, de a pincérek felkészülten és végtelen nyugalommal kezelték a sokgyerekes társaságunkat. Sőt, ha jobban belegondolok, egy pincér szolgált ki minket végig és egyetlen szájrándítás nélkül, végig kedvesen, mosolyogva teljesítette sűrűn záporozó kéréseinket.

Számomra 3 fogásuk volt náluk igazán emlékezetes: a haltepertő (pontyból sütve, melegen tálalva), házi füstölésű harcsa és ez a korhely halászlé. Ezt készítettem el nemrégiben itthon is, majd ahogy írtam nem készítem el Szentestére. Sebaj, majd máskor. Akinek szabadabb keze van a konyhában, nagyon ajánlom, próbálja ki!

A recept a heti Meglepetésben jelent meg.

Közben, ahogy ígértem kisorsoltam a Trattoria La Coppola játék nyertesét. A vacsorát Veronika nyerte, ő december 17-én, 21.22-kor írt kommentet, e-mailben értesítem: Jó szórakozást kívánok péntekre!

Titti rendhagyó módon viselt coppolában

 

 

Hozzávalók

4 nagy pontyszelet, 2 ponty farok, 1 pontyfej, 2-3 közepes kárász (elhagyható, ha nem kapunk), 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4-5 babérlevél, 1 tk. szárított tárkony, 2,5 dl száraz fehérbor, 3 dl tejföl, negyed citrom, só, frissen őrölt bors, napraforgóolaj
  1. Egy nagy fazékban az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük olajon. Dobjuk rá a halfarkakat, a fejet, a megtisztított kárászokat, a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát.

  2. Pirítsuk 5-6 percet, majd öntsük rá a bort. Forraljuk 2-3 percet. Öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borozzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, a tárkonyt és a darabolt fokhagymát. Lefedve forraljuk az alaplevet 35-40 percig.

  3. Vegyük ki a halfejet, dobjuk ki, a farokhúst és a kárászokat passzírozzuk át, ezt tegyük vissza a levesbe a pontypatkókkal együtt.

  4. Főzzük a halszeleteket 15 percet. A tejfölt keverjük el fokozatosan forró levessel, majd öntsük a leveshez. Frissen facsart citromlével ízesítsük.

 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. Krisz mondta:

    Nem ertem mi ez a hiszti a halaszle korul? Ha anyukad keszit finom halaszlevet Szentestere es te korhelyesen szeretned enni, akkor az asztalnal teszel bele tejfolt es csepegtetsz citromlevet a tanyerodba. Ilyen egyszeru ez, mi evek ota igy csinaljuk, igy a sima es a korhelyest kedvelok is le vannak tudva. 🙂

    2012. 12. 20.
  2. Anna mondta:

    Nálunk a Szentestéről megmaradt halászlé másnap korhelyesedik 🙂 Így eszünk mind a kétfélét és ez nagyon bevált, hosszú évek óta ez a hagyomány.

    2012. 12. 20.
  3. Kriszta mondta:

    Hiszti az biztos nincs. A dolgog azért nem csupán a tejföl/nem tejföl kérdésben különbözik egymástól. A két levesnek teljesen más a karaktere, fűszerezése, messzire szaladnánk, ha azt a paprikás helászlevet megtejfööznénk, citromoznánk. Brrr

    2012. 12. 20.
  4. Kriszta mondta:

    Főleg a citromtól. Krisz olvasd el ennek a korhelynek a receptjét, rengeg mindenben eltér a paprikástól. attól, hogy azt megtejföözöm, attól még nem lesz zöldséges, fehérboros, babérleveles, tárkonyos

    2012. 12. 20.
  5. samu mondta:

    Ilyesmi korhely halászlevet lehet kapni Miskolcon a Kispipában! Köszönöm a receptet, én csak saját ízlelés alapján próbáltam eddig megcsinálni (nem kértem el a receptet), de bort nem tettem bele. Idén így fog készülni nálunk az tuti!

    2012. 12. 21.
  6. Kriszta mondta:

    Samu!

    én sem kérem el a receptet, próbáltam reproduklni. Eléggé hasonlított hozzá. Azt tudom, hogy ők mustárt is tettek bele, én végül nem, mert pikáns lett nélküle is

    2012. 12. 21.
  7. Laci mondta:

    Nem bir el többet 1 liter víznél a hozzávalók?

    2012. 12. 22.
  8. Kriszta mondta:

    Mac másfél, szeretem ha jó sűrű. Mondjuk hidegen be is korcsolyázódott rendesen

    2012. 12. 24.
  9. Kriszta mondta:

    Bocs, kocsonyásodott, átírta a prediktív mód

    2012. 12. 24.
  10. Viki mondta:

    Ezek szerint nem csak nekem “szúrt szemet” a tiszacsegei halászlé! 🙂
    2 éve arra vezettem vízitúrát, akkor fedeztem fel a csegei halászcsárdát, azóta családi legenda nálunk a korhely halászléjük (meg persze, hogy a hirtelen vihar elől bemenekülve, csuromvizesen, csapzottan is beengedtek, kedvesen kiszolgáltak bennünket). Örülök, hogy pozitív szakértői visszhangra talált a hely! 🙂

    2013. 01. 02.
    • Kriszta mondta:

      Viki!

      Nagyon jó hely, igazi kincs az ilyen. azt azért el kell mondanom, az én receptem nem teljesen azonos, mert ők mustárt is tesznek bele, erre konkrétan emlékszem. Számomra egészen új dimenzióját nyitották meg a halászlének, nem ettem ezelőtt soha ilyen “fehér” halászlevet. Mindenkinek ajánlom!

      2013. 01. 02.
  11. PO mondta:

    Örülök, hogy van a csegei halászcsárdában olyan halétel is, ami megérdemli a hírnevet. A posztolt étel nagyon finom, pikáns megjelenítése egy hallevesnek, jó példa arra, hogy a paprikás leven túl is van élet – de még milyen! 🙂

    Én egy kicsit orrolok rájuk, mert a harcsa halászlevet afrikai harcsával vegyesen készítik. Erről árulkodik a ponty és a harcsa halászlé azonos ára. Amikor méltatlankodtam, azt válaszolták, hogy “nade uram, ki győzné ezt folyami harcsával!”.

    2013. 01. 23.
    • Kriszta mondta:

      PO! köszi az infót, ez tényleg nem szép dolog, legyen drágább, de folyami!

      2013. 01. 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések