Házi nyalóka

Karácsonyra készülünk

A gyerekekkel az oviban minden évben készítünk közösen valami finomságot. Sütöttünk már mézeskalácsot, gyúrtunk szaloncukrot. Idén ez a nyalóka a soros. Tovább Tovább

Bízom benne, sikeres lesz. Az elkészítése rettentően egyszerű, olyannyira, hogy 25 db 6 éves gyerekkel is be merem vállalni. (tavaly a szaloncukroknál azért leizzadtam).

Mostantól pedig ígérem, jönnek a karácsonyi receptek. Tulajdonképpen már ez is az, vicces gasztroajándék lehet belőle.

Ne feledjétek: a vapianós játékra holnapig lehet tippelni, a Sok Kicsi jótékonysági nyereményjátékra szintén holnapig lehet tombolát vásárolni. 30 szuper ajándék várja adakozó kedvű gazdáját. Aki az én felajánlásomat nyeri, egy exkluzív, egész napos ételfotó workshopon vehet részt!

 

 

Hozzávalók

8 darab nyalókához: 10 dkg kristálycukor, 3 dkg vaj, csipet tengeri só, jégcukor díszítésnek
  1. A cukorból készítsünk világos karamellt. Ha teljesen felolvadt a cukor, keverjük hozzá a vajat és a sót, keverjük teljesín simára.

  2. Sütőpapírra teáskanállal formáljunk köröket, azonnal nyomjunk bele egy-egy hurkapálcikát és szórjuk meg jégcukorral. Szilárdulás után válasszuk le a sütőpapírról, celofánba csomagoljuk, ha ajándéknak készítettük

 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. zsofi mondta:

    Ó, de klassz ötlet! Az oviban mi is minden karácsony táján sütünk a gyerekekkel, amikor mi, szülők is bemegyünk. Jól értettem, Te egyedül csinálod a 26 kiskorúval? Hát, respect!
    Üdv, Zsófi

    2012. 12. 14.
    • Kriszta mondta:

      Szia Zsófi!

      Ma túl is estünk rajta, sokkal könnyebb volt, mint a szaloncukor. : ) 25+ gyerek volt, 50 dkg cukor és 15 dkg vaj kellett a nyalókákhoz, így bőven jutott mindenkinek, tudtak tesóknak is készíteni. Két felnőtt kellett a levezényléshez. Én melegítettem a karamellt, én formáztam a gyerekeknek a köröket, ők nyomták már bele a pálcikát és szórták rá a kiválasztott cukrot. A körök formázását nem szabad ekkora gyerekekre bízni. Az óvónéni rajzolta a sütőpapírra a gyerekek jelét. Az volt a jó, hogy kb. 3-5 perc alatt meg is száradtak, meg is kapták azonnal a gyerekek. Jól működik a dolog (nagyon izgultam, hogy jó legyen)

      2012. 12. 14.
  2. Ági mondta:

    Kedves Kriszta!

    Már nem először járok úgy, hogy a ‘ márkás’ cukorból nem tudok karamellt készíteni. A melegítéskor a cukor összecsomósodott, és véletlenül sem olvadt el. Végül vizet adtam hozzá, úgy nagy nehezen sikerült valami barnás opálos dolgot előállítanom. Azt gyanítom a cukorban van a hiba… Te mit gondolsz? Én csinálok valamit rosszul? Köszönöm a sok szuper receptet ! Ági

    2013. 02. 26.
    • Kriszta mondta:

      a cukor lehet a ludas, a kis víz alá az jó megoldás erre, illetve, hogy nagyon lassan kezded melegíteni

      2013. 02. 28.
    • Kriszta mondta:

      Zsófi,
      a cukrot pár csepp vízzel melegíteni kezded egy lábosban. Én néha megrázom, hogy egyenletesen olvadjon mindenhol, de el is keverheted kanállal. Ne nagy lángon készítsd és főleg ne hagyd ott, mert akkor könnyen megég a karamell! Mikor már mindenhol elolvadt a cukor és kezd szép világos aranyszínű lenni az olvadt cukor, az a világos karamell. Ha tovább hagyod ott, akkor van egy állapot, amit közepes karamellnek hívnak, ha még tovább, és már egészen mély színe van, akkor azt sötét karamellnek hívják. Az ízük is eltérő, a sötétnek egészen intenzív karamell íze van. Viszont innen könnyű már elégetni, ha egy kicsit is égett szagot érzel már rajta, az az ízében is nagyon ott van (csak még kóstolni nem lehet, mert olyan forró). Ilyenkor érdemes inkább kiönteni újat készíteni, azt már nem lehet megmenteni.

      2014. 12. 01.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések