Vajas kifli

Recept helyreigazítás

Nagyjából egy éve jelenet meg a Főzd magad! szakácskönyv. Frissen kikerülve a nyomdából észleltük, hogy egy recept bizony rosszul szerepel a könyvben. Tovább Tovább

Sokaknak levélben elküldtem a jó receptet, és ígértem, hogy felteszem ide a blogra. Az elmúlt egy évben időnként eszembe jutott ez, majd gyorsan el is felejtem. Most kapva-kaptam az alkalmon, mikor a mai kiflisütés után  újra eszembe jutott és végre feltettem ide  a vajas kifli receptjét. (A könyvben a kiflinél is a croissant recept szerepel.) Vigyázat, eteti magát! Nem ehetnék túl sok fehér lisztet de ennek  nem tudok ellenállni. Magában is nagyon jó, de ha jóízű vajjal megkenjük, ááá, hagyjuk is.

Bocsánat a rettentő csúszásért, de látjátok, nem felejtek el semmit (csak átmenetileg)

 

Hozzávalók

16 kiflihez: 50 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, fél dl natúr joghurt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 8 dkg vaj
  1. Keverjük el a langyos tejben a cukrot és az élesztőt. A lisztet keverjük el a sóval, majd keverjük el a tejjel, joghurttal és 3 dkg vajjal. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.

  2. 8-10 perc alatt dagasszuk lágy tésztává. Hagyjuk kelni 1-1,5 órán keresztül. Ekkor nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük meg puha vajjal, és a rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint egy piskótatekercset, hogy egy duci hengert kapjunk.

  3. Konyharuhával lefedve kelesszük újabb 1-1,5 órán át, majd nyújtsuk ki a tésztát szabályos téglalappá. Vágjunk belőle kisebb téglalapokat, majd ezekből háromszögeket. A háromszögeket sodorjuk fel kiflinek, helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, kelesszük újabb 30 percet.

  4. Közben a sütőt melegítsük elő 220 fokon. A kifliket spricceljük be hideg vízzel, szórjunk rájuk durva tengeri sót és tegyük a sütőbe sülni 15 percre.

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. timi mondta:

    Gyönyörűek (és biztos irtó finomak is)! Vajon tönköly fehér lisztből működik? A teljes kiőrlésűt gondolom el lehet felejteni ennél a receptnél.

    2012. 11. 29.
    • Kriszta mondta:

      fehérrel gondolom, igen, de biztos, kell valamit variálni a tej arányán. A tönköly fehér sztem több nedvességet vesz fel, mint a búza

      2012. 11. 29.
  2. adrienn mondta:

    Szuperek lettek a kiflik. 🙂 Köszi szépen a receptet!

    2012. 12. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések