Sajtos krémleves grillezett karfiolból

Téli kedvencem lesz

Nem gondoltam volna, hogy ennyire képes leszek rajongani egy karfiolos ételért Tovább Tovább

A húslevesben és egyéb levesekben főtt karfiolt nem kifejezetten szeretem, sőt a főtt karfiolkrémlevest sem igazán. Van néhány zöldség, amely nem is tudom, hogyan fogalmazzak, olyan szétfővő, körülhatárolhatatlan, semmilyen íze nincs, kell melléjük valamilyen karakteres íz, amely keretet ad nekik. (Például ilyen zöldség a spárga is vagy a karalábé, de leginkább a karfiol). Ilyen keret pedig lehet a szalonna vagy a szardella, hogy csak az elsőket említsem amelyek eszembe jutottak. A sajtfélék szerintem csak jobban felerősítik ezt a körülhatárolhatatlanságot. Ergo a főtt karfiolkrémleves sajttal nem nagy kedvencem.

Sütve viszont már egészen más a helyzet, ahogy karamellizálódik a karfiol, rögtön egy más íz kerül előtérbe, így már önállóan is megállja a helyét. Sőt a sajt sem ront, hanem javít rajta. Így készült ez a leves is, szerintem összehasonlíthatatlanul jobb, mint a nem sült változata. Sajtnak válasszatok hozzá valamilyen karakteres fajtát, nekem a helyi kisboltban ez a füstölt sajt volt…

 

Hozzávalók

1 kisebb fej karfiol, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg karakteres ízű sajt, 1 dl tejszín, só, frissen őrölt bors, kakukkfű, olívaolaj, 3 dkg vaj
  1. A karfiolt szedjük rózsákra, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, sózzuk, frissen őrölt borssal szórjuk meg, locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Süssük a sütőben 250 fokon 20 perc alatt puhára.

  2. Közben a vajon futtassuk meg a felaprított hagymát, a végén adjuk hozzá az aprított fokhagymát is. Adjuk hozzá a megsült karfiolt, majd öntsük fel 8 dl-1 liter vízzel.

  3. Forraljuk össze, turmixoljuk simára. Öntsük hozzá a tejszínt, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, adjunk hozzá 10 dkg lereszelt sajtot. Kevergetve melegítsük, amíg a sajt elolvad. A maradék sajttal tálaljuk.

 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. Kriszta mondta:

    A karfiolkrémlevest én is sült karfiolból készítem. Ezt a sajtos változatot is ki fogom próbálni.

    2012. 11. 20.
  2. Rita mondta:

    A férjem is rajong érte, úgyhogy köszönet a receptért, nagyon finom lett!

    2012. 11. 21.
  3. Kriszta mondta:

    Kriszta, remélem, fog így is ízleni
    Rita, örülök, hogy sikert arattál vele!

    2012. 11. 21.
  4. nyarikonyha mondta:

    nekem a mániám a zöldségek sütése. karfiolt van, mikor párolok-gőzölőedényben, de vízbe rakni szerintem is tilos!

    2012. 11. 25.
  5. Kriszta mondta:

    igen, annyira jót tesz mindegyiknek a sütés (répa, zeller, fehérrépa, cékla) nagyon jó, ahogy karamellizálódnak. Kedvenc köretem, mikor sok-sok zöldséget vegyesen összesütök, nincs is ennél jobb

    2012. 11. 26.
  6. Szonjaszilvi mondta:

    Elkészítettem. Finom nagyon. Gyerek is ezt eszi az oviban ebédre. Most viszi, nem tudja, mit rejt a fém ételhordója. Este majd jelent ám, mert kíméletlenül megmondja, milyen volt az ebéd.

    2012. 11. 27.
  7. Tengelic mondta:

    Fincsi, de nekem kicsit kesernyés lett – talán túlságosan megpirult a karfiol… néhány csepp citrom feldobta! 🙂 Köszi!

    2012. 12. 07.
    • Kriszta mondta:

      Igen, a citrom is illik hozzá! Valóban lehet, hogy ha itt-ott jobban odakapott, attól keserű

      2012. 12. 09.
  8. Agnese mondta:

    Kriszta,
    elsőre keserű lett, másodszorra meg isteni finom, tettem hozzá egy almát és egy répát is, a 3 éves is imádta (tejszín nélküli is mennyei lett, alaplével öntöttem fel). Köszi a millió szuper receptet!!!
    Agnese

    2013. 03. 06.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések