Pink krémleves

Vigyél színt a ködös szürkeségbe

A sült karfiolkrémleves mellett az elmúlt hetek másik sikerlevese lett ez a céklaleves. Az elkészítése rettentő egyszerű, a végeredmény szemet gyönyörködtető. Tovább Tovább

Aki nehezen tudja a céklát levesként elképzelni, próbáljon meg elvonatkoztatni el az ecetes cékla íztől, semmi köze hozzá, ebben a levesben csak a zöldség édessége jelenik meg és a hihetetlen élénk, vibráló színe. Figyelem: a céklát kockákra vágjátok, így marad meg a színe, ha reszelitek, könnyű túlfőzni, dinsztelés és főzés után barnába hajlik. Én a második adaggal jártam így, az nem lett ilyen szép.

A jövő héten pedig jön a 3. kedvenc krémlevesem, az is ilyen szép színes lesz.

 

Hozzávalók

20 dkg pucolt cékla, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kis pohár tejföl, só, frissen őrölt bors, 1 tk. frissen tört római kömény, fekete kömény, fél dl olívaolaj, tányéronként 1-1 tk. tejszín
  1. A céklát vágjuk egészen apró kockákra, dinszteljük a szintén apróra kockázott hagymával együtt 5-10 percet az olívaolajon, majd öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a római köményt.

  2. Lefedve főzzük puhára a céklát. Mikor megfőtt a cékla, turmixoljuk le a levest, sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejfölt, majd tálaljuk. Én ekkor egy teáskanál tejszínt kevertem el benne és fekete köménnyel szórtam

 
 
 
Megosztom
 

11 megjegyzés

  1. Anna mondta:

    Nekem az a tapasztalatom, hogy ha túlfőzöd, akkor veszti el a színét. Mi sok céklalevest eszünk, a lengyeleknél van egy savanykás típusa (nem keverendő az ukránnal,orosszal), amit eddig bárki megkóstolt, imádta 🙂
    Ezt most ki fogom próbálni a hétvégén.

    2012. 11. 23.
    • Annabella mondta:

      Kedves Anna!
      Lennél olyan kedves megosztani velem a lengyel céklaleves receptjét? Ettem Krakkóban és eszméletlen finom volt, pedig először meg sem akartam kóstolni. Azóta is keresem, de a különféle leírásokból nem ismerek rá arra a nagyon finom lengyel céklalevesre. Köszönöm szépen!

      2012. 12. 07.
      • Kriszta mondta:

        Annabella!

        Anna nekem elküldte a receptet, talán nem haragszik meg, ha felteszem ide:
        – 4 közepes cékla
        – egy adag húsleves (vagy zöldségalaplé)
        – 2 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél (1-2 kisebb), szegfűbors (2-3 szem), csipet majoranna (opcionális)
        – citromlé savanyítani (kint lehet kapni ilyen tejsavas erjesztésű levesalapot – otthon igen macerás előállítani- olyasmi ízre, mint a kovászos uborka alatti lé, van aki ezt tesz bele; apu a Müllerbe szokott venni pont ilyen bio céklalevet, ami így van tartósítva, abból tökéletes)
        – 3 szem szárított erdei gomba (opcionális)

        Az apróra vágott céklát addig főzni a levesben (nem forralni!) a fűszerekkel, amíg megpuhul. Van aki benne hagyja, van, aki kiveszi a megfőtt céklát (az utóbbi a tradicionális; nagymamám utána leturmixolja és sült husikhoz köretként adja).
        Citromlével utánasavanyítod ízlés szerint.
        Levesbetétként hagyományosan erdei gombás “fülecskéket” (tortellini szerűség), vagy pedig hagymás tört burgonyát adnak hozzá.

        2012. 12. 09.
  2. Kriszta mondta:

    Anna! Leírod nagyjából, hogyan készül az a savanykás?
    Akkor valószínű, reszelve könnyeű túlfőzni, javítom így, köszi

    2012. 11. 23.
  3. Kingus mondta:

    Én reszelve szoktam párolni néhány percig az olívaolajon majd főzni 10 percig, és tapasztalataim szerint, ha netántán be is rozsdásodik kicsit, a végén a tejszín vagy joghurt után kevés citromlével ízesítve visszanyeri a szép pink színét : )

    2012. 11. 25.
  4. Kriszta mondta:

    Kingus!

    nekem nem akart újra élénk lenni. Nagyon nagy volt a különbség a kockázott és a reszelt között. Bár lehet, hogy a reszeltet tényleg túlságosan szétfőztem

    2012. 11. 26.
  5. Kingus mondta:

    Rakoncátlan cékla :)de én elbántam vele, és 10 perc után még megadta magát!
    ui. lehet, h nem vetted észre, mert kicsit régebbi receptnél kérdeztem egyet…a cannoli parti cím alatt volt egy süti, és azóta is sütném, csak nem merem, míg nem bólintasz rá a kuglóf formára…

    2012. 11. 26.
  6. Timi mondta:

    Kedves Kriszta!
    Lehet, hogy én vagyok túl béna, de nem írod, és ma főzésnél elgondolkodtatott, hogy hova teszed a hagymákat, és mikor?
    Köszi a választ előre is.

    2013. 11. 02.
    • Kriszta mondta:

      Timi!
      igen, nem írtam bele rendesen, mikor a céklát dinsztelem az elején, akkor teszem hozzá, apróra kockázva

      2013. 11. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések