Normand almatorta

igaz, Calvados nélkül

Igazi őszi desszert, almával, mandulával, sok-sok fahéjjal Tovább Tovább

Férjem nagyon önfeláldozóan kérdezte, “Akkor vegyek itthonra egy üveg Calvadost?” mikor mondtam neki, hogy az bizony kimaradt a receptből, mivel nem volt itthon semmilyen almás töményital. A receptben leírt mennyiségből 6 kis tortácska (9 cm átmérőjű) lesz. Akinek nincs ilyen kis méretű formája, sütheti a tortát egy nagy kerek, de akár szögletes formában is. Nagyon jól sikerült kis süti. A tésztán módosítottam, mert a recept, amely alapján dolgoztam, kész leveles tésztát írt. Mivel ez nem volt itthon, (gyorsan leveles tésztát pedig nem lehet készíteni) omlós tésztát gyúrtam.

 

Hozzávalók

15 dkg liszt, 5 dkg hideg vaj, 5 dkg kristálycukor, csipet só, 1 tojás, mandulatöltelékhez: 10 dkg őrölt mandula, 5 dkg lágy vaj, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, 1 csapott evőkanál őrölt fahéj, 2 szem alma, negyed citrom
  1. A vajat kockázzuk fel és a tészta többi hozzávalójával gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, ne melegítsük túlságosan fel kezünkkel a tésztát. Tegyük minimum 30 percre hűtőszekrénybe

  2. Készítsük el a tölteléket: keverjük habosra a lágy, szobahőmérsékletű vajat a cukorral. Adjuk hozzá az őrölt mandulát, a fahájat, majd a tojást.

  3. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. Nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra a tésztát egy nagy vagy 6 kisebb tortaformába, úgy, hogy legyen pereme. Osszuk szét a formákba a mandulás tölteléket.

  4. A negyedelt, magházától megfosztott almát vágjuk vékony szeletekre, a szeleteket dörzsöljük át citrommal, majd helyezzük a tortára. Süssük a tortát 30-35 perc alatt készre, az utolsó 5-8 percben növeljük a hőfokot 200 fokra.

 
 
 
Megosztom
 

5 megjegyzés

  1. mozzarelli mondta:

    Alma és fahéj, omlós tésztával….na ez csak valami finomság lehet!! 🙂

    2012. 11. 08.
  2. Kriszta mondta:

    kicsit hasonló mint a diós kosárka, csak sokkal szaftosabb

    2012. 11. 11.
    • névtelen mondta:

      Vettem leveles tésztát, mert omlósat nem szeretek csinálni, és muffinformába szaggattam. Nagyon jól működött! Finom, mutatós, egyszerű elkészíteni (és a sütő isteni fahéj- és almaillatot áraszt, amíg készül).

      2012. 11. 11.
  3. Frufru mondta:

    Megcsináltam, mandula helyett mazsolával, mert azt találtam..:) Nagyon-nagyon finom lett! Mariusom egy hűvös horgászat után befalta majdnem az egészet (csak mert én is kanyarítottam magamnak)! 😀

    Köszönöm!

    És alig várom, hogy megérkezzen a könyved hozzám!

    Minden szép és jó, amihez fogsz Kriszta!

    Üdv

    2012. 11. 13.
  4. Kriszta mondta:

    Frufru!

    Örülök, hogy ízlett, a könyv meg remélem, tetszeni fog!

    2012. 11. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.