Zsályás-gombás vajpástétom

Semmi sem az, aminek látszik

Csirkemáj zsírban, ránézésre annak tűnik. Pedig nem az, se máj, se kisütött zsír. Ez kérem a vega verzió, mégpedig csökkentett élvezeti érték nélkül. Tovább Tovább

Becsapós kence lett az a gombás vajkrém. Ahogy kibukkan egy-egy csiperkedarab a vajból teljesen úgy tűnik, mintha csirkemáj lenne. Nincs semmi bajom a zsírban sült májjal (legyen az csirke, kacsa, liba), nem azért lett ez most gombás. Sőt, kifejezetten nagyon-nagyon szeretem, csak ne tudnék megenni belőle 3-4 nagy szeletnyit, főleg, ha friss fehér kenyérre kentem.

Ez most egy nagyon hasonló, de mégis egészen más fogás lett, a széles körűen felhasználható zsályavaj (nézzétek a dátumot, Atyaég! 2007) gazdagabb változata. Érdemes kipróbálni. Pirítós és fehérbor, ez kell hozzá körítésnek.

 

 

Hozzávalók

25 dkg vaj, 15 dkg apró csiperke, 10 gr szárított trombitagomba, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt bors, 15 levél zsálya/1 ek. szárított zsálya
  1. A szárított gombát áztassuk 30 percre langyos vízbe, majd csepegtessük le.

  2. Az apóra kockázott hagymát dinszteljük puhára 5 dkg vajon. Adjuk hozzá a negyedelt csiperkét, a trombitagombát, az összevágott zsályát, az aprított fokhagymát.

  3. Pároljuk 3-4 percet, majd öntsük fel a borral. Pároljuk míg a bor elpárolog. Ekkor keverjük hozzá a többi vajat, melegítsük, míg az összes vaj elolvad.

  4. Öntsük a krémet tálkákba, tegyük a hűtőszekrénybe. Pirítóssal kínáljuk.

 
 
 
Megosztom
 

8 megjegyzés

  1. Giulia mondta:

    Kedves Kriszta,
    hol lehet szárított trombitagombát kapni?
    Zenebolt? 🙂

    2012. 10. 26.
  2. Kriszta mondta:

    Tescoban vettem, de gondolom más hiper-szupermarketban is kapható

    2012. 10. 26.
  3. Kriszta mondta:

    ha nem kapsz trombitagombát, próbáld meg pl. csak vargányából, csiperke nélkül.

    2012. 10. 26.
  4. Mariann mondta:

    Kedves Kriszta!
    A gomba nagy kedvenc nálunk. Nekem különösen, hisz “Gomba” volt fiatalkori legjobb barátnőm beceneve. Ez a vajpástétom egyszerűen tökéletes. Nagyon finom. És milyen jó rábukkanni a vajban a gombadarabkákra, zsályalevélkékre! A kedvenceim közé fog tartozni.

    2012. 11. 07.
    • Kriszta mondta:

      A zsályavaj a maga egyszerűségében amúgy is zseniális szerintem, a gomba ezt nagyon jól kiegészíti. A legjobb ez a recept ha vargányából készül, de nem sikerült még frisset vennem belőle ezen az őszön

      2012. 11. 08.
  5. Adelanna mondta:

    Annyiraköszönöm ezt a receptet, már a második óriásadagot készítem belőle. A gombákkal kicsit variáltam, először szárított, másodszor pedig friss, apróra vágott shiitake gombát használtam, másféle gombát nem is tettem bele.
    Nagyon finom, kedvenc lett. 🙂

    2012. 11. 13.
    • Kriszta mondta:

      Adelanna!

      nagyon örülök! : ) Nagyon jól lehet variálni a gombákkal, a shitake is jó választás, mert karakteres ízű, én azt hiszem karácsonyra vargányával fogom készíteni, előételként

      2012. 11. 13.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések