Gyömbéres-fahéjas tarte tatin

Nem szép, de finom

Tortaszépségversenyen nem biztos, hogy ő lenne a befutó, de az ízében nincs semmi hiba Tovább Tovább

A héten a blogon futó Koronás Cukor kampányhoz kaptam kipróbálásra mindenféle cukrot. A nádcukor fogott meg a legjobban, ebből készült most ez a megvariált tarte tatin. A tésztája kevert tészta lett végül, sok gyömbérrel és fahéjjal, kevés kakaóporral. A sütőtökös kuglófnál nagyon bevált az olajos-joghurtos tészta, ezt használtam most is. Egy dolgot csinálnék legközelebb másként, nem raktam almaszeleteket mindenhova, csak körbe. A közepén, ahol csak tészta volt, az a rész beleragadt a karamellbe, nem lehetett szépen kiborítani. Ezért van rajta a porcukros hintés. Borítsátok be az egészet almával, akkor nem jártok így.

 

Hozzávalók

2 szem alma, 15 dkg liszt, 20 dkg Koronás Nád Kristálycukor, 5 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 ek. kakaópor, 1 dl napraforgóolaj, 1,5 dl natúr joghurt, csipet só, 1 tk. sütőpor, 1 ek. frissen reszelt gyömbér, 1 csapott ek. őrölt fahéj
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Egy kis lábosban 10 dkg nádcukrot karamellizáljunk, adjuk hozzá a vajat. Melegítsük, míg a hideg vajtól megkeményedett karamell újra felolvad

  2. Öntsük a vajas karamellt 22-24 cm-s kerek forma aljára (én porcelán piteformát használtam), helyezzük rá a negyedelt, magház nélküli, vékonyra szelt almát szépen fedésben (mindenhova kerüljön alma, én a közepét kihagytam, de így nem lett szép)

  3. A lisztet keverjük el a sütőporral, a kakaóporral, a fahájjal, a maradék 10 dkg nádcukorral. Keverjük hozzá a reszelt gyömbért, az olajat, a joghurtot, a sót és az egész tojást. Keverjük alaposan el.

  4. Öntsük a tésztát az almákra, süssük 30-35 perc alatt készre a tortát, késsel válasszuk el a szélét a formától, majd óvatosan borítsuk ki arra a tálra, amelyen kínálni szeretnénk.

 
 
 
Megosztom
 

11 megjegyzés

  1. Robesz mondta:

    Kriszta, ugye mehet fém piteformában is?

    2012. 10. 26.
    • Kriszta mondta:

      sztem igen, emlékeim szerint én is sütöttem már abban tarte tatin-t

      2012. 10. 26.
  2. Robesz mondta:

    Vasárnap kipróbálásra kerül! 🙂
    A sütőtökös kuglófnál viszont van vaj a tésztában, itt nincs. Ez nem gond?
    Amúgy a sütőtökös kuglóffal hatalmas volt a siker, reméljük ezzel a tortával is az lesz! 🙂

    2012. 10. 31.
  3. Laci mondta:

    Bocsánat kicsit off leszek:
    Egy ideje teához, kávéhoz a Koronás nádcukort használom nagy megelégedéssel. Viszont sem a csomagolásán, sem a honlapjukon nem látom azt, hogy ez a cukor finomítatlan, vagy finomított. Bár úgy tudom a nádcukrot nemigen szokták finomítani, de azért van bennem egy kis kétség.
    Kriszta tudsz erről valamit?

    2012. 11. 01.
  4. Kriszta mondta:

    Laci!

    hű, nem tudom, nem találtam én sem a dobozon erről. Illetve nem tudom a finomítás és a kristályosítás hogyan viszonyul egymáshoz. Azaz nem finomított-e az, ami már kristályosított (cukor persze). Nincs a honlapjukon lehetőség ilyen kérdés feltevésére?

    Robesz!
    ebbe csak olajat tettem, könnyű, laza szerkezetű lett a tészta

    Szuflé ma megy nyomdába, hurrá!

    2012. 11. 05.
  5. Robesz mondta:

    Na, tegnap meg is történt a próba. Elég ronda lett, de valami eszement finom! Mondjuk emlékeim szerint én még szép tatin-t nem láttam, de nem is a szépségéért szeretjük. 🙂 Általában a süteményeimet én csak kóstolom, de most nem bírtam ki, kb a felét én vertem be! 🙂

    2012. 11. 05.
    • Kriszta mondta:

      : ) igen, én is pont ezt írtam tortaszépségversenyen nehezen rúgna labdába

      2012. 11. 06.
  6. daria mondta:

    elkészítettem, de talán az olaj miatt, nagyon nehezen kezelhető lett a tészta, olyan ruganyos, alig bírtam az almákra teríteni. nem nagyon jött fel a tészta, ezért nekem nem lett olyan, mint a képen, a 10 dkg cukorból pedig soknak tűnik a karamell réteg, nagyon édes így, az egész sütin ez dominál.., pedig a tésztába feleannyi cukrot tettem csak. olaj helyett lehet vajjal készíteni?

    2013. 01. 27.
  7. Kriszta mondta:

    Daria!

    igen mehet vajjal is a tészta, végül is egy sima kevert tészta. A kevert tészta ha túl ragacsos, mindig lehet hozzá tenni egy kis tejet, míg szépen keverhető nem lesz

    2013. 01. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések