Egészben eltett paradicsom

Plusz egy kis DIY

A Soroksár Újtelepi Kosárközösség újdonsült tagjaként hetente tudok biozöldséget rendelni a Corvinus Egyetem kísérleti tangazdaságából Péterimajorból. Az első körben rendeltünk is egy nagyobb adag bio paradicsomot, befőzésre. Tovább Tovább

Két hete ketchup készült télire, most a kész spagetti szósz volt a soros. Végre kipróbáltam az egészben eltett paradicsomot is. Ennek a receptjét olvashatjátok. Érdemes együtt készíteni az egészben eltettet a szósznak főzött paradicsommal, mivel mikor ez utóbbit főzzük, a főzés kezdetekor keletkezik egy rakás híg paradicsomlé. Ezt amúgy el kellene főzni, így, hogy egészben is teszünk el paradicsomot, azonnal lehet felönteni a híg lével az üvegeket.  Két legyet egy csapásra. Az egészben eltevésre szerintem a lucullus alkalmas az itthon kapható fajtákból.

A dolog kreatív része: egy táblához kaptunk Juditéktól maradék táblafestéket. Elvileg fára való, de kipróbáltam a befőttesüvegeken. Szilárdan megszáradt, lehet rá krétával írni az épp aktuális tartalmát az üvegnek. Baromi jól mutat a polcon. Vigyázat: mosogatógépben azért nem mosnám el!

A befőttesüvegekre papírszalag-ragasztóval szépen felragasztottam a leendő címkék helyét, lefestettem a táblafestékkel, majd száradás után levettem a ragasztócsíkot.

Ez jött Péterimajorból

 

Hozzávalók

10 kg lucullus paradicsom, só, ebből 5-6 üveg egészben eltett paradicsom lesz és ugyanennyi sűrű szósz
  1. A paradicsom felét daraboljuk fel, sózzuk, kezdjük el egy nagy lábosban főzni

  2. A paradicsom másik felét dobjuk forrásban lévő vízbe, 1-2 perc múlva vegyük ki, hagyjuk enyhén kihűlni, majd hámozzuk meg

  3. Tegyük a paradicsomokat befőttes üvegbe, szedjünk tele az üvegeket az időközben főzött paradicsomszósz keletkezett híg levével

  4. Tegyük az üvegeket 1 órára 120 fokra melegített sütőbe, majd 1 óra múlva zárjuk le az üvegeket, dunsztoljuk őket 2 napig.

  5. A szósznak készített paradicsomhoz adjunk egy nagy fej vöröshagymát, 3-4 gerezd fokhagymát, olívaolajat, sót, borsot, főzzük sűrűre. Töltsük forrón üvegekbe, majd ezt is dunsztoljuk két napig.

 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. Zizu mondta:

    A hétvégén biztos kipróbálom ezt a recit, de én néhány üvegbe tennék friss bazsalikom levelet is.
    Nekünk van befőző automatánk, így azzal készíteném el.
    Nem tudom ismeritek-e, szuper kis gép, ugyanis tartósítószer-mentesen dunsztolhatod ki a befőtteket, lekvárokat ízlés szerint akár cukor nélkül is…

    2012. 10. 03.
  2. Anna mondta:

    És hogyan lehet az ilyen kosárközösségről tudomást szerezni?

    2012. 10. 03.
  3. Anna mondta:

    És hogyan lehet tudomást szerezni az ilyen kosárközösségekről?

    2012. 10. 03.
  4. Zsofi mondta:

    A biozöldség szállítás érdekelne engem is, van honlapjuk vagy valami? gugli keresés alapján nem jártam sikerrel.
    köszönöm!

    2012. 10. 03.
  5. Kriszta mondta:

    Heti lista alapján lehet rendelni, aki a környéken lakik és érdekli, írjon nekem mailt. Jelenleg 8-10 család vesz benne részt, egy valaki összegyűjti a rendelést, a pénzt és péntekenként megyünk (felváltva az áruért). Péntek délután lehet Újtelepen átvenni, illetve 2 hetente lesz tejtermékes is, ők most szombaton jönnek a telepre 3 óra körül.

    2012. 10. 03.
  6. Ádám mondta:

    Kedves Kriszta!

    Érdeklődnék, hogy más is tudna tőlük rendelni ? 🙂 Köszi : Ádám

    2012. 10. 03.
  7. Kriszta mondta:

    Ádám, szerintem akkor érdemes, ha itt laksz a környéken. Mármint ebbe a kosárközösségbe csatlakozni, ha érdekel, írj nekem emailt, a kapcsolat menüben találod

    2012. 10. 03.
  8. malna mondta:

    Kriszta, bocs, hogy ide írok, nem tartozik a témához. Meg szeretném sütni a sóskaramelles csokitortát, de nekem túl tömény így a krém. Szerinted ha tejszínhabbal lazítom a karamellkrémet nem lesz túl laza az állaga? Vagy tojásos főzött krémmel keverjem össze?
    köszi

    2012. 10. 03.
  9. Kriszta mondta:

    Malna, nem lesz tömény! : ) így fincsi. a tejszíntől nem lesz lazább, csak zsírosabb, mivel nincs más tölteléke, hidd el, elviszi a piskóta a karamellt. Max. vékony csokiréteget készíts a tetejére

    2012. 10. 04.
  10. szilvi mondta:

    Szia Kriszta!
    Imádom a blogodat, minden olasz étel receptjét először itt keresem meg 🙂 És most sem hagytál cserbe: paradicsomot szeretnék eltenni és megpróbálom mind a három receptedet (ketchup, egészben és szósz). Egy dolog nem egyértelmű számomra, talán a tapasztalatlanság miatt: ha dunsztolok, akkor a megtöltött és lezárt üvegeket fejetetejére kell fordítanom a dunsztolás alatt? Előre köszönöm segítségedet és további sok sikert, szép fotókat és még szebb utazásokat, kostolásokat kívánok,
    szilvi

    2013. 08. 28.
    • Kriszta mondta:

      Szilvi!
      köszi : )
      Igen, én le szoktam fordítani az üvegeket, újságpapírba csomagolom, majd beteszem egy nagy kupac takaró alá.

      2013. 08. 29.
  11. Dalit mondta:

    Nem egészen értem. A szósznak való paradicsomot nem hámozod meg. Elfő a végére? És ezek szerint az elején keletkező levet öntöm rá az eégsz paradicsomra?

    2015. 07. 22.
    • Kriszta mondta:

      Dalit!
      A szósznak valót és amikor frissen szószt főzök, azt nem szoktam hámozni, minket nem zavar. aki nem szereti, mert darabkák maradnak azért benne, az hámozhatja persze. És igen, az egész, hámozottakra azt a levet öntöm rá, amely a daraboltból keletkezik a főzés elején.

      2015. 07. 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések