Krumplifánk

Egy klasszikus

Akár köretnek, akár önálló fogásnak is készíthetjük, mindenhogy jól működik. Aki még nem evett ilyet, annak talán a legjobban úgy lehet leírni, hogy a krokett könnyebb, élesztős változata. Tovább Tovább

A családunkban Anyukám a nagy krumplifánk gyártó, én igazán most készítettem csak először vagy talán másodszor. Kb. 30 évvel ezelőtt a Hold utcai piac mellett lévő Csarnok étteremben ettük, anyu azóta is készíti, köretnek. Mi most magában ettük, fűszeres, csípős paradicsomos mártogatóssal. Köretként kelesztett krokett, főételként krumplis lángos. De valójában mindegy is, hogy minek hívjuk, a lényeg, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból áll, könnyű elkészíteni, és nagyon finom, levegős, puha tésztájú valami. Hűvösebb őszi napokon laktató vacsorának remek. Köretnek szaftos húsos fogáshoz adjuk.

 

Hozzávalók

40 dkg krumpli, 2,5 dkg friss élesztő, 1 tojás, liszt (kb. 30 dkg), só, olaj a sütéshez
  1. Sikáljuk meg a krumplik héját, majd héjastul főzzük meg a krumplikat

  2. A megpuhult krumplit hagyjuk langyosra hűlni, pucoljuk meg, törjük villával össze.

  3. Morzsoljuk hozzá az élesztőt (nem kell felfuttatni), adjuk hozzá a tojást, annyi lisztet, amennyit felvesz, sózzuk. Gyúrjuk össze a tésztát, majd hagyjuk kelni 1-1,5 órán át

  4. Lisztezett felületen nyújtsuk ki tésztát 1,5-2 cm vastagra, szaggassunk fánkokat, hagyjuk kelni 30 percet, majd forró olajban süssük a fánkok mindkét oldalát pirosra

 
 
 
Megosztom
 

25 megjegyzés

  1. duende mondta:

    Anyu is sokszor sütött ilyet nekünk vacsorára, teával gyerekkoromban. Nagyon finom. Néha én is csinálok, ha van főtt krumpli maradékom, vagy krumplipürémaradék.

    2012. 09. 24.
  2. Zizu mondta:

    Nagy klasszikus a mi családunkban is. Mi házi sárgabaracklekvárral szoktuk enni. 🙂

    2012. 09. 24.
  3. Kriszta mondta:

    Örülök, hogy másoknak is “megvan” a dolog. Mi sóssal esszük mindig, de mivel nem annyira sós a tésztája a házi lekvárt is el tudom hozzá képzelni.
    Gyerekeknek teával, felnőtteknek boros teával…

    2012. 09. 24.
  4. Kati mondta:

    Ez nálunk is nagy kedvenc gesztenyés marharaguhoz mindig ezt csinálom.
    Ha édességnek eszük akkor pedig fincsi házi baracklekvárral eszük.

    2012. 09. 24.
    • Zsuzsu mondta:

      Néhai nagyon kedves kolleganőm édesanyja sokszor készített nekünk kolbászos fánkot. A receptjét sajnos elkevertem, de a tésztája ez lehetett. Ki fogom próbálni.
      A karamelles marharagu nagyon felizgatott. Hol lehet a receptjét megtaláni?

      2012. 09. 27.
      • Kriszta mondta:

        Mhhm, kolbász hozzá, nagyon jó ötlet! Tartalmas téli vacsora.
        az októberi Nők Lapja Konyhában lesz a karamelles marharagu recept

        2012. 09. 27.
  5. Zsofi mondta:

    Nagymamám Borsodban pampuckának hívja, és fahéjas cukorral szoktuk enni. :]

    2012. 09. 25.
  6. ERZSÓ mondta:

    Gyerek koromban sokszor ettem ilyet, a családom is szereti. Mindég csinálok, ha kimaradt főtt krumpli.

    2012. 09. 27.
  7. Zsé mondta:

    Nálunk is nagy hagyományai vannak a krumplifánknak. Mi mindig magában esszük kristálycukorba mártogatva!

    2012. 09. 27.
  8. mondta:

    Mi is szeretjük!De nem kell pepecselni a szaggatással,elég kinyújtani és feldarabolni(KOCKÁRA,CSÍKOKRA,ahogy esik)!Mindegy milyen a formája, így is finom és sokkal gyorsabb!

    2012. 09. 27.
  9. ICA mondta:

    Családom is negyon szereti a krumplisfánkot, én imádom,
    általában sült kacsához, pároltkáposztához
    tálalom.

    2012. 09. 27.
  10. Turák Kinga mondta:

    hűűű, de rég készült nálunk ilyen!!! Fel is írom a listára!

    2012. 09. 27.
  11. Barbi mondta:

    Én nem olajban sütöttem, hanem a sütőben zsírpapíron és adtam hozzá darált tepertőt. Ettől egy kicsit sósabb, de nagyon fincsi.

    2012. 09. 28.
  12. mokuska mondta:

    Én is csinálok ilyet, ha van maradék főtt krumpli. Csak a beletett sótól függ, hogy sósan van édesen esszük. Végül is olyan fánkszerű valami. Ha sósabbra készítem, akkor tejföllel és sajttal (fokhagymával ízlés szerint) felturbózva esszük. 🙂

    2012. 09. 28.
  13. Erdei Ilona mondta:

    Biztosan nagyon finom a sütőben sütve is , kipróbálom. Iluska.

    2012. 09. 30.
  14. Varga Sándor mondta:

    Nagyon örültem,hogy megtaláltam ezt a finomságot.Édesanyám sokszor készítette,de sajnos már nem él.

    2012. 09. 30.
  15. Zsuzsa mondta:

    Már úgy várom az októberi naptárt!!!!:-)))

    2012. 09. 30.
  16. Éva mondta:

    Gyerekkoromban én is sokszor ettem krumplifánkot. Készíteni viszont most készítettem először ennek a receptnek az alapján. Köszönet érte! Nagyon finom lett!!! 🙂

    2012. 10. 02.
  17. Böbe mondta:

    Gyermekkoromban nagyon sokat csinált a nagyikám,nagyon szerettük!! Most hétvégén én is csinálok,megkóstoljuk töklekvárral!

    2012. 10. 04.
  18. Agnes_Georgina mondta:

    Szia Kriszta!
    Illetve bárki más, aki tudja a választ 🙂
    Ugye a friss élesztő kiváltható száraz élesztővel?
    Ha igen akkor kb. 1 csomag (7g) kell bele?
    Nagyon köszönöm,
    Ági

    2012. 10. 18.
  19. Kriszta mondta:

    Kb. egy tasak mehet, igen, de talán valamivel kevesebb is elég 4-5 gr

    2012. 10. 19.
  20. Éva mondta:

    Anyum élesztő nélkül szokta csinálni, és krumplis vakarcsnak hívja.. 😀

    2012. 10. 27.
  21. viktoria mondta:

    Kedves Kriszta hátha olvasod éppj, holnap életemben először 13 embert vendégelek (Nagymama születésnap), elég ez a 40 dkg krumpli vagy eleve duplázzam a receptben lévőket? Köszönöm, Viktória

    2013. 06. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.