Házi ketchup

alias Pepe

Pepe lett a hivatalos neve nálunk a ketchupnak. Az egyik gyerek betegesen szereti, a másik nem hajlandó megkóstolni sem. A rengeteg munka közepette, “lazításként” elkészült az adag télire (egy kis paradicsomszósszal kiegészítve, nagy üvegek), ha ez elfogy, jönnek a B változatok. Tovább Tovább

És még a B változat sem jelenti a boltit. Mikor van friss, érett paradicsom (azaz most), akkor érdemes egy nagyobb adagot befőzni belőle. Ha ez elfogyott, készíthetünk villámgyorsan, főzés nélküli ketchupot. Pl.: így vagy így. Ha a gyerek nem hiszi, töltsük neki bolti ketchupos üvegbe. 🙂

Felbontás után hűtőben kell tárolni, mert könnyen romlik, ezért érdemes kisebb üvegekbe eltenni, hogy 4-5 nap alatt elfogyjon.

 

Hozzávalók

3 kg érett, húsos paradicsom, 1 nagyobb zeller gumó, 1 kg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg mazsola, 1 dl extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt bors, borecet
  1. A kockázott hagymát dinszteljük szép lassan édesre olívaolajban

  2. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot (nem hámozom), darabolt, pucolt zellert mazsolát, fokhagymát, többi olajat, sót, borsot, kevés ecetet, rotyogtatva főzzük míg nagyon sűrű nem lesz

  3. Turmixoljuk simára, korrigáljuk az ízesítését sóval, borssal, ecettel, mézzel ha szükséges

  4. Forrón üvegezzük le, tegyük dunsztba kihűlni.

 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. Laci mondta:

    Köszi a receptet! Gondolatolvasó vagy! 🙂

    2012. 09. 15.
  2. Kriszta mondta:

    Noémi! gyakran édesítek paradicsomos szószt mazsolával, na persze ez nem tésztára megy, hanem fűszeresebb, keleties, húsos szószokat.
    Laci!
    szezon van, adta magát : )

    2012. 09. 15.
  3. Alma mondta:

    Kb. mekkora a nagyobb zellergumó?
    A mazsolás ötlet szerintem is szuper. Egy ideje keresgélek a ketchupreceptek között, de ez lesz az, amit kipróbálok.

    2012. 09. 15.
  4. Kriszta mondta:

    kb. 10-12 cm átmérőjű, azért nem olyan hatalmas

    2012. 09. 15.
  5. Emi mondta:

    Szia Kriszta!
    Előszöris köszi a szeptemberi nlk-ban megjelent magos csiga receptet. Nagyon finom volt, dupla adagot sütöttem, a gyerekek (3) felfalták az egészet. Nagyon ügyes vagy. A ketchup recept nekem is tetszik, azt szeretném kérdezni, hogy nem teszel bele semmilyen tartósítót és nem romlik meg? Én bizonytalan vagyok ezen a téren, kell-e ezekbe valami, ha igen akkor mégis melyik fajta?
    Köszi!

    Emi

    2012. 09. 17.
  6. Kriszta mondta:

    Emi!
    Te vagy ügyes, hogy finomra megsütötted! : )
    Nem teszek bele tartósítót, forrón üvegezem le, dunsztolom, így nem romlik meg (bontatlanul). Ha kibontod, 4-5 nap alatt el kell fogynia, hűtőben tárolva ennyit bír, ezért érdemes kicsi üvegekbe tölteni

    2012. 09. 17.
  7. Kata mondta:

    Szia Kriszta!
    Kb mennyi szósz jön ki ekkora adagból? Mennyi üveggel készüljek?

    2012. 10. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések