Angry birds torta

Titti születésnapjára

Újabb születésnapi tortát készítettem gyermekeim “megrendelésre” alapján. A nyár közepe óta kb. 20x rajzolták le, milyen tortát szeretnének Kristóf 4. születésnapjára. Tovább Tovább

Szombaton készült a torta, délelőtt mentünk el beszerezni hozzá a színes marcipánokat. Miután bő 1 hónapja fixáltuk az igényket, megvolt, milyen alapanyagok kellenek hozzá,  a gyerek azonban hazafelé, miután megvettünk mindent kibökte, inkább ninjagósat süssek. Nem írom le, magamban mit válaszoltam a gyereknek. … szerencsére hamar elfelejtette ezt a pillanatnyi hóbortot és végül nagyon örült a madárnak. Jól eltaláltam a mérges pofáját, nem?

A piskóta 18-cm-s formában sült, 5 tojásból, így lett szép magas, púpos, ami kellett is, hogy a madár “igazinak” tűnjön. A torta 12 személyre elegendő. Kb. 55 dkg marcipán került rá, összesen 70 dkg-t vettem, mivel így jött ki a színek szerint. A múltkori focis tortánál kész fondantot próbáltam ki, akkor írtam róla, hogy bár könnyen lehet vele dolgozni, de konkrétan ehetetlen. Most kipróbáltam a kész, színezett marcipánt. Ezzel is nagyon könnyű dolgozni, és fogyasztásra talán alkalmasabb mint a kész fondant. Mivel az ilyen figurás tortákat muszáj színezni, sajnos nem vagyunk sokkal beljebb, ha magunk készítjük a marcipánt, a színezéket úgy is bele kell tenni. (ennyire intenzív színű, természetes festékkel pedig még nem találkoztam).

Ehhez a madaras változathoz 30 dkg piros, 20 dkg fehér, 10 dkg sárga, 10 dkg fekete masszát vettem. A maradékból készültek a mini madarak. A madár formázását nem írom le külön, szerintem adja magát. Lekvárnak sajátot használtam.

 

 

Hozzávalók

5 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 15 dkg étcskoládé, 12 dkg vaj, 3 dl habtejszín, narancslekvár (vagy más savanykás) gyümölcslekvár
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. A tojásokat a cukorral együtt, elektromos habverővel verjük 4-5 percen keresztül habosra, míg kifehéredik, habos, könnyű nem lesz

  2. Szitáljuk hozzá a lisztet, Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-s kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát, majdnem a tetejéig lesz benne, tegyük be sülni 30-35 percre, Tűpróbával ellenőrizzük

  3. A kockákra tört csokit a vajjal együtt, alacsony hőfokon, kíméletesen olvasszuk meg. Keverjük simára, hagyjuk hűlni. Verjük fel kemény habnak a tejszínt (előtte hűtsük le, így könnyebb felverni), keverjük a csokikrémhez

  4. A kihűlt piskótát vágjuk 3 részre, helyezzük az alját vissza a formába, kenjük meg lekvárral, szedjük rá a csokikrém felét, tegyük az újabb adag piskótát, lekvározzuk, maradék csokikrém, helyezzük rá a tetejét

  5. Tegyük a tortát a hűtőbe (elég kb. 2 órára), hogy megszilárduljon, majd jöhet a burkolása.

 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. Szabina mondta:

    Nagyon tuti lett a torta, ügyes vagy. Félelmetes mennyiségű marcipánt elhasználtál. Én a héten Hello Kittys tortát csinálok immár harmadszor, de nem bánom, annyira örülnek neki. Szabina

    2012. 09. 17.
  2. Kriszta mondta:

    A pirosat és a fehéret kb. 3-4 mm-re tudtam nyújtani, onnan szakadt. A csőre, háát, abban van anyag : ))
    Ha jól tudom, 24-es vagy 26-os tortára mondanak 50-60 dkg borítást, ez igaz, csak 18, de majdnem ugyanilyen magas is

    2012. 09. 17.
  3. Kriszta mondta:

    az enyémeken is látszik, mennyire örülnek neki, ezért a tortáért, ezt kaptam : “Anya a legjobb anya” : )))

    2012. 09. 17.
  4. Judyt mondta:

    Juj, mennyi csoda dolog van itt, mióta nem jártam erre 🙂 (nem raktam be a blogolvasóba az új címet…)

    2012. 09. 21.
    • Kriszta mondta:

      Judyt!

      Akkor üdv újra itt, remélem, már működik a feed, mert volt vele némi gond

      2012. 09. 22.
    • Kriszta mondta:

      Zsuzsa!
      köszönöm, jó nézelődést kívánok itt a blogon!

      2012. 09. 22.
  5. Anyez mondta:

    Szia Kriszta,
    szeretnék segítséget kapni, hogy hol vetted a marcipánt? A bolt amúgy szuper jól néz ki! Gratula!!!
    Köszi,
    Ági

    2012. 09. 30.
  6. Kriszta mondta:

    A Köki terminálban van egy cukrászkellékes bolt, desszertmester a nevük és van a mammut környékén/ban is üzletük, talán webshopjuk is

    2012. 10. 01.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések