Vaníliás borban főtt őszibarack

Újra itthon

Remélem, még tart a barackszezon! Íme egy könnyű fogás, amely levesnek vagy akár desszertnek is kínálható attól függően, mennyi levet adunk hozzá. Tovább Tovább

Egyszer minden nyaralás véget ér. "De ennek nem lett volna szabad" válaszolta dacosan nagyobbik gyermekem. És igaza is van, hónapokig tudtam volna maradni a kis horvát szigeten, ahol a konyhám (amely legalább 8 napig az enyém volt) ablaka közvetlenül az öbölre nézett. A helyi éttermeket nem számítva minden szuper jó volt. Bár tettünk még két optimista kísérletet, hátha itt találunk jó éttermet, ez nem sikerült. Inkább elmentünk a halashoz, majd magunk sütöttük meg faszénen a vacsorára valót. Hozzáteszem így több félét is tudtunk enni: pl. kagylót és apróhalacskákat is. Kagyló egyáltalán nem volt az éttermekben, holott a szomszéd öbölben egy kagylótelep működött. Ugyanígy friss zöldségek sem nagyon szerepelnek az étlapon. Ezt meg szerencsére hoztunk magunkkal itthonról. Kár ezért, kifejezetten szeretek úgy nyaralni, hogy helyben veszek meg mindent, abból főzök. Itt ezt nem szívesen tettem volna meg, míg nálunk mindennek 150 Ft kilója itt egységesen minden 15 kuna, azaz 600 Ft volt. De tényleg minden, a paradicsom, a barack, a szőlő, krumpli, egy fej saláta... Egyedül a füge volt 20 kuna, ami elég mókás mivel mindenhol (a kerteken túl, az elhagyott utakon is) rakás fügefa állt roskadásig érett fügével. Tagnap este érkeztünk, így most csak egy már meglévő recept a 2 héttel ezelőtti Nők Lapjából.

Remélem, itthon tart még a barackszezon, mert lekvárt szeretnék főzni, ha már így kipihentem magam. És persze főzök Nektek is.

 

Hozzávalók

4 szem őszibarack, 1 narancs, 4 dl száraz fehérbor, cukor/méz, 1 rúd vanília
  1. A bort keverjük el 4 dl vízzel, a narancs kifacsart levével kb. 3-4 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait. (ha desszertnek készítjük használjunk csak 2,5 dl bort és ugyanennyi vizet)

  2. Forraljuk fel a keveréket, gyöngyözve forraljuk 5 percet. Tegyük bele a megmosott őszibarackokat (héjastól), lefedve, gyöngyözve forralva főzzük 15 percet a gyümölcsöt. Ha nem ér bele teljesen a lébe, néha forgassuk meg

  3. Hagyjuk a barackokat a lében kihűlni, majd hámozzuk őket meg, tegyük vissza a lébe. Hűtsük hidegre. Tálaláskor minden tányérra helyezzünk 1-1 egész barackot, szedjük rá a vaníliás-boros levet. ha desszertnek kínáljuk, adjuk hozzá kevés tejszínhabot

 
 
 
Megosztom
 

10 megjegyzés

  1. Ági mondta:

    Ugyanezt tapasztaltuk mi is Murter szigetén voltunk, és hát bizony a Gasztronómia nagy-nagy csalódás volt, nosza főzzünk, de hát az meg horror áron jött volna ki.annyi alapanyagot meg nem vittem, mondván majd ott veszünk finom frisset.
    A háború után voltam Rab-on, ott azért a piacról be lehetett szerezni még kecskesajtot is.
    Most július közepén voltunk Murteren akkor a füge még sehol nem volt érettségét nézve, pedig roskadoztak a fák, így nassolni sem lehetett. A Murteren levő összes étterem, kivéve 1-2 pizzát árult, de két nap után meguntam, és hallevesre fájt a fogam. Na, ezt nem kellett volna…végre kinéztünk egy olyan helyet, ahol nem csak pizza volt, de az a halleves….hát majdnem visszaküldtem. Vmi ízetlen lé, benne rizs, és 2 db 0,5 cm-es halhús. Ja,é s sok bors bele. Megettem, mert éhes voltam, de lehet inkább nem kellett volna. Bármily csodás a tenger, és minden olyan szép, ha a gasztronómia a pizzából áll, az embernek igenis hiányérzete marad.Úgy,hogy hazajöttünk és egyből lecsót ettünk:))))

    2012. 08. 15.
  2. Ádám mondta:

    Kedves Kriszta!

    Nagyon tetszett ez a recept, kezdő lévén nem tudom, hogy hogyan kellene ezt tartósítani télire. Van valamilyen tipped, ötleted,hogy hogyan kellene ezt tennem ? Előre is köszönöm.

    2012. 08. 15.
  3. Aszti mondta:

    Kedves Kriszta!

    Keresek egy receptet, mégpedig a kukoricadarás tortáét amit nem is olyan rég tettél fel, nem jött át erre a honlapra? A másikon még fennt volt.

    üdv és köszi
    Aszti

    2012. 08. 15.
  4. Kriszta mondta:

    Ági!
    a halleves a horvátoknál horror, átlátszó lé (sztem kockából). Én mindent vittem 9 nap alatt összesen kb. 2 kg szőlőt, 4 joghurtot és 2 kenyeret vettünk, pedig 5-en voltunk, naponta 2x ettünk meleget. Az éttermek árai pedig döbbenetesek, balatoni halsütödei minőséget kapsz belvárosi szuper éttermi áron. Különösen furcsa, miután nemrég jöttünk vissza Pugliából, ahol eddig minden olcsóbb volt a piacon, mint itthon. (és oda 20 e ft volt oda-vissza a repülőút!) Murteren pedig én már ettem nagyon jót, bár miután másoknak ajánlottam, ők csalódtak a helyben. Igaz, mikor mi ott ettünk helyi törzsvendégekkel voltunk, valószínű, azért kaptunk extra finomat, de én ezt általános kínálatnak gondoltam.

    Ádám!
    kezdőként nagyon jó az ötlet! : ) Szerintem én is kipróbálom. Szeletelve raknám el, ugyanígy forralva a boros, édes szirupban, majd forrón tiszta üvegekbe szedném, zárnám, fejjel lefelé fordítva dunsztolnám 2 napot. Soha nem teszek tartósítószert semmihez, inkább kicsi üvegekbe teszem, hogy bontás után elfogyjon azonnal.

    Aszti!
    hat receptet át kell még mentenem a régi blogról, az egyik az amit keresel, a málnás daratorta. A receptje teljesen azonos azzal, amit Zita belinkelt (köszi!), csak nem eperrel, hanem málnával, kerek formában sütve, barackkal a tetején

    2012. 08. 15.
  5. Kati mondta:

    Szia Kriszta!
    Nagyon szép lett az új oldal.
    Mi is most jöttünk haza Hvaron voltunk, többször voltunk már a horvátoknál de az ide nyár csalódás volt minden borzasztó drága az éttermekről ne is beszéljünk.
    Jövőre biztos más felé vesszük az irányt éppen ezért szeretnélek megkérni, hogy írnál esetleg egy kicsit bővebben Pugliáról nekem nagyon fel keltette az érdeklődésemet, egy régebbi bejegyzésedben írtad, hogy lesz majd beszámoló 🙂

    Köszi: Kati

    2012. 08. 18.
  6. Kriszta mondta:

    Kati!

    vagy itt a blogon vagy a Szufléban lesz, a jövő héten derül ki, hogy hol

    2012. 08. 18.
  7. Ádám mondta:

    Kedves Kriszta! Köszönöm a válaszod, te ehez milyen arányban főznéd a cukorszirupot, hogy az egész ne egy túl édes “lötty” legyen? Köszönöm

    2012. 08. 19.
  8. Hapci mondta:

    Pont Murteren ettünk egyszer fantasztikus gorgonzolás sztéket, igaz, haverom vitt az eldugott utcában levő helyre.
    A horvátoknál elmúltak a régi szép (nekik nem annyira szép) idők, baromi drága lett minden. Nem sokkal olcsóbb az utószezon se. Az éttermek pont olyanok, mint itthon: helyismeret nélkül könnyű belefutni menzai szintű cuccokba.
    Egyszer majd írok Isztriáról, ha nem leszek lusta. Egyelőre az vagyok. 🙂

    2012. 08. 19.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.