Nektarinos kalácspuding

Egyszerűen bűntény

Sem langyosan, sem hidegen nem tudtuk abbahagyni az evését. A langyos változatot erőszakkal kellett elvinnem, hogy még hidegen is meg tudjuk kóstolni. Tovább Tovább

A jól sikerült kalácspuding továbbfejlesztett változata ez a nektarinos-málnás, habcsóktetővel gazdagított desszert. Brutálisan finom, de igazi bűntény mindazok ellen, akik nem szeretnek 1 kg-t hízni 2 falat desszerttől. Én legalábbis úgy éreztem, hogy minden újabb lenyelt darabka belőle komoly következményekkel fog járni, de ennek ellenére sem tudtam lemondani róla. Bő két-három hete fotóztam, akkor még volt málna, most már nehezen találni. Ha van finom málnalekvárotok használjátok hozzá ezt vagy fagyasztott málnát. Az az igazság, hogy nagyon kell hozzá a barack mellé kiegészítésnek.

A kék pad pedig újra itt van (ez a kép készült amúgy korábban), büszkén mutogatom, mivel a fiúk festették.

A recept pedig az elmúlt héten jelent meg a Nők Lapjában, ahol sajnos a tördeléskor kikerült a receptben szereplő 3 dl tej. A lap olvasói azonban találékonyak, rengeteg levelet kaptam a napokban, mennyi tej kell hozzá. Olyan jó látni, hogy receptjeim tényleg el is készülnek mások konyhájában is. : )

 

Hozzávalók

30 dkg kalács (lehet száraz is), 3 szobahőmérsékletű tojás, 5 dkg vaj, 3 dl tej, 4 szem nektarin, 15 dkg málna, 5 dkg cukor, 15 dkg porcukor
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. A kalácsot szeleteljük, rétegezzük egy sütőben süthető tál aljára. Keverjük el a tejet a kristálycukorral, az olvasztott vajjal és 3 tojás sárgájával.

  2. Öntsük a keveréket a kalácsra. Szórjuk rá egyenletesen a málnát, helyezzük rá a gerezdekre vágott nektarint, tegyük a sütőbe sülni 15 percre.

  3. Míg sül, elektromos habverővel kezdjük el habnak felverni a fehérjét (szobahőmérsékletű!). Mikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük kb. 1 percet a habot, addig, amíg fényes, sűrű, vágható masszát nem kapunk.

  4. Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük rá a tetejére a cukros tojáshabot (tajtékosra formázzuk) és tegyük vissza sülni 15 percet. Langyosan is nagyon finom, de a legfinomabb hidegen, így szépen vágható a puding.

 
 
 
Megosztom
 

21 megjegyzés

  1. duende mondta:

    Isteniség! 🙂 Imádom a kenyérpudingokat. Alig idő, alig munka, és a végeredmény mindig pazar!

    2012. 08. 07.
  2. malna mondta:

    Kriszta, ezeka habok szuperek, de nem rettentő édesek? Úgy értem a diétádba mennyi fér bele? Ne érts félre, nem kötözködés a célom, egyszerűen kíváncsi vagyok. Ha jól értem, te mindent eszel, csak keveset, ugye? Ez nagyon nehéz lehet. Én lisztérzékeny vagyok, nagyon szigorú diétát kell tartanom. De ha valamit megehetek, akkor ott már nehéz a mennyiséget is korlátozni. Sajna…
    Egyébként ezt a habot gyümölccsel is lehet turbózni, úgy is nagyon finom. Próbáld ki.

    2012. 08. 07.
  3. Enikö mondta:

    Kriszta, lesz még pugliai élménybeszámoló? Nagyon vártam, kíváncsi vagyok, neked hogy tetszett. üdv, Enikö

    2012. 08. 09.
  4. Kriszta mondta:

    Malna, írok majd most külföldön vagyunk, telefonról nem tudok sokat írni.
    Enikő, de lesz vagy itt vagy a szufléban. Zseniális éreztük magukat, nagyon érdemes odamenni, főleg hogy bő egy óra az út, és rettentő olcsó. Ott pedig rengeteg látnivaló. Ha mostanában mentek már, ezért kellene a beszámoló, írj mailt, küldök privát beszámolt

    2012. 08. 09.
  5. Andrea mondta:

    Szia Kriszta!
    Hétvégén kipróbáltam, nagyon-nagyon-nagyon finom. Málna helyett málnalekvárral, működött a dolog.
    Mikora várható az új Szuflé? Vártam nagyon nyár elejétől, mert az utolsó szám tavaszi volt. Remélem nem szűnik meg, mert a kedvenc gasztromagazinom!!!

    2012. 08. 13.
  6. Kriszta mondta:

    Úgy tudom őszi_téli szám lesz, hamarosan állok neki karácsonyi recepteket készíteni 🙂

    2012. 08. 13.
  7. Andrea mondta:

    Köszi Kriszta, ez nagyon jó hír!!!!!
    Gyönyörű lett az új külső, imádom a blogodat és az ételeidet!!
    Ja és köszönöm a tojásfehérje keménnyé varázsolásának pontos leírását, eddig csak szenvedtem vele, de a leírásod alapján most tökéletes lett!!!

    2012. 08. 14.
  8. Jutka mondta:

    Köszi Kriszta! Én is NAGYON szeretem a blogodat!”Dolce vita” garancia, h finom lesz!Én nektarin-szeder kombinációval csináltam, az is nagy sikert aratott:)Holnapra meg jöhet a bazsalikom fagyi!

    2012. 08. 19.
  9. Kató. mondta:

    Nagyon egyszerű gyorsan elkészíthető,
    biztos én is elkészítem KÖSZÖNÖM.

    2012. 08. 24.
  10. angi mondta:

    Jajj,ezt a sutit en is kineztem a Nok Lapjaban,de elakadtam a tej hianya miatt.Kicsit merges is voltam,mert mar olvasas kozben ereztem,milyen jo lehet.na,csakhogy ra’talaltam!

    2012. 08. 24.
  11. angi mondta:

    Ja,a habbal a tetejen ugyanolyan erosen kell sutni,mint elotte?180 C fokon?nem sok az?

    2012. 08. 24.
  12. juci mondta:

    azonnal megcsináltm,isteni hidegen,melegen

    2012. 08. 25.
  13. Kriszta mondta:

    Angi!

    Igen, sajnos kimaradt belőle a tej, de szerencsére idetaláltál! : )
    mehet 180 fokon 15 percre, az nem sok neki. (pavlovát pl. alacsonyabb hőfokon sütök, de jóval tovább)

    Juci!

    örülök : )

    Jutka!

    A nektarin-szeder nagyon jó ötlet!

    2012. 08. 26.
  14. Kósáné Józsa Erzsébet mondta:

    Elkészítettem ma ezt a finomságot és nagyon ízlik. Igaz, hogy nem volt itthon málna és az üzletben sem kaptam fagyasztottat, de vegyes (málna, szeder, piros- és fekete ribizli, eper, meggy) fagyasztott gyümölcs, azt szórtam rá és úgy a nektarin szeleteket. A habot még életemben nem sikerült így felvernem, szó szerint vágni lehetett! Kérdésem az, hogy amikor a habot rákenjük a már 15 perce sült gyümölcsös kalácsra, vissza kell-e venni a hőből (180 fok), és a mennyire? Én nem vettem vissza, amikor visszatettem a sütőbe és 5 perc után már a hullámaim étcsokoládé barnák lettek. Kénytelen voltam lekapcsolni a sütőt és csak úgy benn hagyni még 10 percig. A habom ezáltal nem lett olyan szép magas és kemény, hanem platty, összeesett, pedig kezdett gyönyörűen kitüremkedni a tepsiből. Mi a titka, hogy tényleg habcsók kemény legyen, de ne égjen szénné a tojáshab? Egyébként, az íze ennek ellenére isteni! Köszönöm a szíves válaszát! Üdvözlettel, Zsóka

    2012. 09. 01.
  15. Kriszta mondta:

    Zsóka!

    akkor nagyon más lehet a Te 180 fokod, mint az enyém. Nekem 15 percet ment 180-on a hab, és a fotón látható lett az eredmény. Minden sütő máshogy süt, akkor azt már tudjuk, a Tiéd jobban, mint az enyém. 150 fokra venném le Nálad a sütőt. A habcsóknak kívül kell megszilárdulnia, belül szivacsos maradjon, ha vághatóra sikerült felverni, nem nagyon szokott összeesni

    2012. 09. 02.
    • Zsóka mondta:

      Kedves Kriszta, köszönöm a válaszod! Szerencsére még nektarin szezon van, hétvégén megint belevágok az elkészítésébe. Ha még a 150 fok is sok lesz, addig kísérletezgetek, míg olyan szép nem lesz az eredmény, mint a Tiéd, nem adom fel!…

      2012. 09. 03.
  16. Kulinarista mondta:

    Én is elkészítettem, egyszerűen zseniális, a család seperc alatt el akarta pusztítani a cuccot, mire Krisztához hasonlóan én is elkaptam előlük, hogy kiderüljön, hidegen is mennyei-e, igen, kiderült :-), hidegen (és másnaposan) maga a mennyország!!
    Málna híján én karamellizált almalekvárt raktam bele, azért az alma-barack is jó kombó és valódi tajtékokat alkottam a tetejére. A “habfóbiásoknak” írom (én is az volnék!), nekem 15 perc után picit még nyers maradt, de ha utána meg rátoltam a hőfokot, úgy megbarnult a teteje, szóval én is az alacsonyabb hőfokra és akár 20-25 perc sütésre esküszöm.
    És köszönjük Neked, Vrábel Kriszta! :-))

    2012. 09. 09.
  17. Éva mondta:

    Kedves Kriszta, csatlakozom az előttem szólókhoz, isteni a sütid!Nem lehet abbahagyni! Viszont hamarosan vége a nektarin szezonnak, és nem tudom, milyen gyümölccsel lehetne helyettesíteni?! Tudsz ebben segíteni?

    Köszönettel, Éva

    2012. 09. 29.
  18. Kriszta mondta:

    most a szilva a legjobb hozzá, esetleg egy kis fagyasztott málnával

    2012. 09. 30.
  19. Éva mondta:

    Köszönöm, imádom a szilvát, kipróbálom.

    2012. 10. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.