Úgy tűnik, Pugliában igencsak szeretik a sütés-főzés nélküli ételeket. Tulajdonképpen igazuk van, ahol szinte egész nyáron olyan idő van, mint most nálunk a napokban ott jól jönnek a nyers ételek. Tovább Tovább
Ezt a gazpacho-ra igencsak hasonlító levest is Pugliában ettem. Nyers zöldségek, hideg víz, olaj, fűszerek, száraz kenyér. Ebből állt. Az éttermi étlapok legizgalmasabb része számomra a különböző nyers halak voltak. Kagyló, rák, tintahal, polip, osztriga, nyersen, jégágyon, citrommal. Most pedig itt ez a nyers padlizsánsaláta. Pugliában nem szeretik begyújtani a sütőt. (ez persze nem igaz, mert jobbnál, jobb főzött, sütött ételeik vannak). 35 fokban azért van ebben némi ráció.
A saláta nagyon könnyen elkészíthető, igazán különleges és finom a végeredmény. Inkább kisebb padlizsánokat válasszatok hozzá, ezeknek szinte nincs is, vagy jóval kevesebb a magos része, mint a nagyobb daraboknak. Már másodszor készítem az elmúlt napokban. Először kb. 2-3 órát hagytuk állni, a második adag egy napnál is többet állt (sőt a maradék már kettőt). Így is és úgy is finom.
Hozzávalók
Készítsük elő az ízesítőket: a hagymát vágjuk kis kockákra, a fokhagymát daraboljuk nagyon apróra, aprítsuk a petrezselymet, a chilit mini karikákra vágjuk .
A megmosott padlizsánokat szeleteljük fel egészen vékonyra (esetleg szeletelőgéppel). Kezdjük el rétegezni egy tálaló tányérba, vagy üvegbe.
Minden réteget locsoljunk meg olívaolajjal, ecettel, citromlével, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá petrezselymet, hagymát, fokhagymát és rétegenként kevés chilit.
Tegyük a hűtőszekrénybe minimum 2 órára érni, de akkor sem lesz baja, ha 2 napig hagyjuk állni.
Nyomban megcsináltuk, és hajnalban megkóstoltuk… hááát, ez nagyon-nagyon nagy finomság 🙂
Köszönöm Kriszta…, és éljen Puglia!
… és szép lett az új blog – gratulálok Gyurinak!
Enef!
Örülök, hogy ízlett, és Gyuri nevében is köszi! : )
Szia Kriszta,
Segtenél az olaj és az ecet mennyiségében? Ezzel mindig gondban vagyok.
Köszönöm
(Nagyon szép az új oldal)
Szia Mendan!
nem mértem, mennyi ment rá. Rétegenként úgy locsoltam meg, hogy ne ússzon sem az olajban, sem az ecetben, de nagyjából mindenhol érje valami nedvesség, hogy ne barnuljon be a padlizsán. Egy nagy lapos tányérba fektetett rétegen kb. 3-3 evőkanálnyit locsoltam szét