Gazpacho olasz módra

Hűsítő nyers leves

A címben lehetne némi irónia, ha tegnap az olaszok küldték volna a spanyolokat a levesbe, de sajnos épp fordítva történt. Nagyobbik fiam késő délutántól squadra azzurra mezben várta a nagy meccset… majd kettőnullnál elküldtük aludni. Tovább Tovább

Azt hiszem, egy világ omlott össze benne mivel Balotelli nem ontotta a gólokat. Mellesleg hihetetlennek tartom, hogy 6 évesen képes 2×45 percet csüngeni a TV-n, éppen rám nem szólt, mint a nagyok, “hogy anya, állj már ki a képből”. Pasi.
A tegnapinál vidámabb kimenetelű mérkőzést még olasz közegben néztük a pugliai Polignano al mare főterén. (Puglia mesés és lenyűgöző, beszámoló előbb-utóbb olvasható lesz) Ezt a levest is ezen a vidéken ettem, dél Assisijének is nevezett Ostuni városban (nagyon érdemes kattintani!), a neve cialedda, vagy más nevén acquasale. Só és víz. Több étterem étlapján is találkoztunk vele, de az acquasale elnevezés több mindent is takart, a lényege azonban ugyanaz: vízzel puhított száraz kenyér, olívaolaj, paradicsom, uborka, lila hagyma, oregánó. Volt ahol bruscettaként, lé nélküli kenyérsalátaként hozták ki illetve itt van ez a leves. Ahol ezt ettem, külön felhívták a figyelmemet rá, hogy ez itt bizony leves lesz. Nagy mélytányérban, külön száraz kenyérrel, amit nekem kellett beáztatnom. Konkrétan egy gazpacho turmixolás nélkül. Mára kevés jobb dolgot lehet elképzelni ebédre. Csak nagyon jó minőségű alapanyagokból működik.

 

Hozzávalók

víz, száraz kenyér, extra szűz olívaolaj, érett, édes paradicsom, uborka*, lila hagyma,paprika, oregánó, bazsalikom (ez nem volt benne az eredetiben), só * az eredetiben az uborka helyett cocomero-t, carosellót vagy barattolót használnak, ezek az uborka és a tök között lévő zöldségek, keményebbek mint az uborka, de a tökhöz képest uborkásak : ), jellegzetes pugliai termények.
  1. Az uborkát pucoljuk meg kockázzuk a hagymával és a paradicsommal együtt, a paprikát karikázzuk

  2. Enyhén sózzuk a zöldségeket. Friss, hideg vizet keverjünk el bőven olívaolajjal, sóval, a fűszerekkel, öntsük a zöldségekre, tegyük 20 percre a hűtőbe

  3. Száraz kenyérrel kínáljuk

 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.