Gyermekkori emlékek nyomában. Rebarbarafagylalt

Ovis koromból maradt meg emlékeimben élénken egy rebarbarafagylalt íze. Barátnőm anyukája, Éva (a 80-as években történt mindez) rebarbarát termesztett óbudai telkükön. Akkoriban a rebarbara nem tartozott az ismert növények közé, mára szerencsére újra felfedeztük ezt a nagyon karakteres ízű zöldséget(?). … Tovább Tovább

Most nekem is terem a kertben, a lehető legfrissebben jutok tehát hozzá, így nyersen szoktam enni. A nyers rebarbara vezetett rá arra, hogy abban a régi fagylaltban a rebarbara bizony nyers volt, nem úgy, ahogy pár éve próbáltam elkészíteni.
 A hőkezeléstől a rebarbara elveszíti szép, élénk színét és ha turmixolva szeretnénk felhasználni, muszáj valamit hozzátenni (leginkább epret), hogy vállalható színű legyen az étel, amit elkészítünk. de nézzétek ezt a fagyit, önmagában is gyönyörű a színe, hát még az íze! Fanyar, 100% rebarbaraíz.

Hozzávalók: 8-10 szál zsenge rebarbara, 3 dl tejszín, cukor ízlés szerint

1. A rebarbarát mossuk meg, daraboljuk fel, adjunk hozzá 1,5-2 dl vizet, turmixoljuk teljesen simára, édesítsük
2. A tejszínt verjük fel habnak, keverjük el a rebarbarapürével, tegyük a fagyasztóba, vagy lehűtött fagylaltgépbe

További rebarbarás receptek itt.

 
 
 
 
Megosztom
 

8 megjegyzés

  1. Na most így reggelire kérnék egy kis (nagy) adagot belőle… :)) Isteni lehet!
    Engem az egresre emlékeztet az íze. Gyerekkorunkban anyu minden nyáron rengeteg egresszörpöt tett el, meg lekvárt, mert imádtuk. Ugyanilyen pikáns, savanykás, a citromra emlékeztető íze van. Sajnos itt zalában még soha az életemben nem láttam egrest a piacon. Valamiért nem divat errefelé. A hegyen meg tönkrementek már az egresbokrok. Anyuék szósznak imádták husikhoz. Szerintem rebarbarából is isteni szószt lehet készíteni sültekhez, főtt húsokhoz. Jövő hétre be is terveztem, megint kapok egy adagot. Úgyis régen főztem húslevest is már. 🙂 Na jó bőbeszédű vagyok ma reggel. De eszembe juttattad a gyerekkorom ízét. És az nagyon hasonlít a rebarbarára…
    Summa summárum: a fagyi csodás! 🙂

    2012. 06. 06.
  2. Anonymous mondta:

    Gépben csinálod, vagy simán fagyasztóban?
    Sale-t nem felejtettem el, remélem a héten eljutok a postaládátokig 🙂
    Anna

    2012. 06. 06.
  3. Anonymous mondta:

    A levelek is benne maradhatnak? Egy angol blogon, egy séf azt mondta, mérgező a rebarbara levele. A messzi Nyugaton sok legenda is terjeng, én csak érdeklődöm.
    Kriszta

    2012. 06. 06.
  4. Anna!

    köszi, megyek érte én, cask én is nagyon el voltam havazva

    ez most gépben készült, de mehet simán fagyasztva, mixelve

    2012. 06. 06.
  5. Anonymous mondta:

    Nem tudtok esetleg valami oldalt, ahol tuti fagylaltreceptek vannak? Ez a rebarbarafagylalt meghozza az ember kedvét a fagyikészítéshez.

    2012. 06. 06.
  6. Anonymous mondta:

    Vigyázat! A levele mérgező, nehogy valaki kipróbálja. A szára viszont tényleg nagyon finom. Crumble is nagyon finom és egyszerű belőle.
    Ági

    2012. 06. 06.
  7. Anonymous mondta:

    És milyen típusú géped van? Én kaptam egyet, de semmire nem jó, fél óra alatt se keveri ki a jól lehűtött alapot…
    Anna

    2012. 06. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.