Cseresznyés máktorta, naptár

Most nem máktortácska, ahogyan két bejegyzéssel lejjebb, hanem rendes torta. Nem igazán szoktam ismételni a blogon, főleg nem pár nap eltéréssel, de ez a torta olyan finom és egyszerű (illetve kértetek képet szeletről is), hogy muszáj volt megsütnöm újra. (és … Tovább Tovább

(és biztos, hogy meggyel és málnával is elkészítem hamarosan. De annak közlésétől már megkímélek mindenkit). Illetve vasárnap reggel a kelleténél tovább maradtam a jégpályán, 11-re értem haza, ebédre pedig vendégek jöttek, csak villámgyors megoldás jöhetett számításba. A tészta ismét ugyanolyan könnyű és szaftos volt, mint egy hete. Úgyhogy biztos működik.

A recepthez készült a júniusi naptár is, a szokásos két méretben tölthető le: 1920×1200 és 1280×1024.


Hozzávalók: 3 egész tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg mák, 1 citrom, 2 púpozott ek. tejföl, 25-30 dkg cseresznye

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. 3-4 perc alatt a cukrot elektromos habverővel keverjük habosra a tojásokkal. Kifehéredik és sokszorosára nő
2. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a mákot és a citrom lereszelt héját, keverjük el, majd keverjük el benne óvatosan a tejfölt
3. Öntsük a tésztát kivajazott, lisztezett formába (24 cm-s piteformában sütöttem), nyomkodjunk a tésztába bőségesen mosott, magozott cseresznyéket , süssük 15-17 percet.

És egy személyes dolog. Nagyon-nagyon köszönöm a lányoknak csodálatos ajándékokat, amit a Naora kóstolóra hoztak magukkal: Zsuzsinak és Vianne-nak az isteni, szuper, profi bonbonokat. Nem is tudom fokozni, gyönyörűek és nagyon finomak voltak. Diának pedig ezt az állati jó, kutyusos kis szütyőt. Ez lesz a strandos mini táskám.

 
 
 
 
Megosztom
 

21 megjegyzés

  1. Zsuzsi!

    az nem kifejezés. CSak tegnap jutottam el odáig, hogy lefotózzam őket (azért már kicsit hiányosan),férjem minden nap megkérdezte, eheti-e már őket. tegnap nekiestünk, pár perc alatt elfogytak, isteni roppanós volt mind, belevágok az egyszerűsített temperálásba

    2012. 05. 31.
  2. De jó, szerintem nagyon fogod szeretni azt a technikát, porított kakaóvajjal meg tényleg hipp-hopp lehet temperálni!

    2012. 05. 31.
  3. Kicsit komor lett ez a háttérkép, de lehet csak az én ízlésemmel van baj, mert nem szeretem a sötét képeket. A tavalyi viszont nagyon tetszik, azt el is mentettem.

    2012. 05. 31.
  4. Anonymous mondta:

    Köszönöm a receptet. Tegnap el is készítettem. Nagyon finom lett.
    Én (majdnem) paleo sütit készítettem belőle a cukorbeteg férjemnek. A cukrot nyírfacukorra, a lisztet pedig szezámmaglisztre cseréltem.

    2012. 06. 01.
  5. pomázi mondta:

    Én is nyírfacukorral készítettem, valamint teljes kiőrlésű búzaliszttel, és a korábbi posztból a 28 cm-es formához ajánlott mennyiségekkel, de nekem sajnos lapos, rágós, sűrű lepény lett a vége. Pedig olyan sikerre számítottam, mint a szezámos csokitortádnál 🙂 Mi lehetett a baj? Honnan tudom, hogy a tojásokat jól felvertem a cukorral? Jól feljött, de mire a liszt, mák, citrom, tejföl belekerült, sűrű és ragadós lett, alig tudtam szétteríteni.

    2012. 06. 01.
  6. Giona81 mondta:

    Már az epresnél teljesen rákattantam, egy hét alatt háromszor csináltam.
    Mivel a baráti körömben él tejfehérje érzékeny, mindig azon molyolok, hogyan lehet a receptekben a tejterméket helyettesíteni.
    Jelentem sikerült, 2ek olaj és 2 ek meleg víz a tejföl helyett. Kicsit sűrűbb, de isteni süti lett fehérje nélkül. 🙂

    2012. 06. 03.
  7. Pomázi!

    én cukorral és átszitált süteményliszttel készítettem. A süteményliszt és a tk. búzaliszt tulajdonságai teljesen mások, a tk. lisztek jóal több folyadékot igényelnek. Valószínű, ez lehetett a hiba. Ill. nyírfacukrot nem használtam még tojás kikeveréséhez, nem tudom, az hogyan viselkedik.
    A tojásokat kb. 4-5 percig kell verni elektromos habverővel, ahogy írtam a sokszorosára nő a térfogata, kifehéredik, millió apró hablukacska keletkezik. ezen a liszt és a mák minimálisat sűrít csak, mivel nagyon kevés a mennyisége. A tészta nyersen könnyen önthető, piskóta tészta

    Giona, mint piskótatésztát amúgy tejföl nélkül sütöm, de az olaj jó ötlet, hogy szaftosabb legyen

    2012. 06. 04.
  8. Ági mondta:

    Amikor a lisztet és a mákot belekevered azt fakanállal szoktad, vagy géppel? Én úgy vettem észre a mák súlyosabb, és kicsit lehúzza a megnőtt tésztát. Illetve,amikor lekapcsolom a sütőt jó magas a tészta, utána, ha kihűl némileg visszaesik, lehet, hogy még bent kellene hagyni a sütőben?

    2012. 06. 04.
  9. géppel, de a legkisebb fokozaton. mikor kiveszem egy kicsit összemegy, de nem sokat, illetve az állagán ez nem változtat

    2012. 06. 04.
  10. Ági mondta:

    értem, és köszi a választ…

    Bár nem ide tartozik, de szeretném idén is megcsinálni az epres ricottatortát-míg van eper. Idén sajnos még csináltam, ennek egy prózai oka van, nem kapható már az a ricotta a Spar-ban,amivel szoktam csinálni. Hasonló állagút még nem találtam. Kriszta, Te hol veszed a ricottát?

    2012. 06. 04.
  11. Gabi mondta:

    A ricotta kérdés engem is nagyon érdekelne, mert én is imádtam azt a ricottát. Bár Olaszországban még nem kóstoltam, de a többi itthon kapható minősége messze elmarad attól, ami a Sparban volt.

    Én is kicsit sötétnek találom a naptárat, főleg egy remélhetőleg verőfényes nyár elején. Azért megtartom! 😉

    2012. 06. 05.
  12. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta,
    ma megsütöttem xilittel, meggyel, szögletes tepsiben, nagyon finom!
    Köszi ezt a receptet is!
    Judit

    2012. 06. 09.
  13. ÉVI mondta:

    Kedves Kriszta!
    Kipróbáltam ezt a receptet. Óriási sikere volt itthon és a szomszédoknál is, így a héten már másodszor került legyártásra. Köszönöm Neked!!!

    2012. 06. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések