Szezámos csokitorta

Egy régebbi Olive magazinban találtam ezt a receptet. Biztos, minimum 5x néztem már végig az elmúlt években az újságot, de ez a süti valahogy elkerülte a figyelmemet. Egy londoni, amúgy francia éttermet (Chabrot) bemutató cikkhez adták meg a Gateau de … Tovább Tovább

Egy londoni, amúgy francia éttermet (Chabrot) bemutató cikkhez adták meg a Gateau de Marie-nak keresztelt csupa csokis receptet, amely az étterem legnépszerűbb desszertje.
Az elkészítése pofon egyszerű, maga  a süti szerintem baromi látványos és nagyon finom. Töményen csokis, de mégis könnyű. Az eredeti recepten valamennyit változtattam, a cukrot majdnem lefeleztem, és kevesebb kakaóport használtam. Illetve a sütihez eredetileg jár egy sűrített tejes-tejszínes öntet, ezt elhagytam, mert egyik sem volt itthon.
A recept pedig úgy indul, “melegítsd elő a sütőt…”. Ezek a kedvenceim, mert ez általában azt jelenti, 5 perc múlva megy is a cucc sülni. És ez most is igaz.

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 5 dkg szezámmag, 3 óriás tojás (vagy 4 normál), 15 dkg kristálycukor, 5 dkg kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 10 dkg liszt

1. Melegítsd elő a  sütőt 160 fokon. Vajazz ki egy 22-24 cm-s tortatálat (én 22 cm-s piteformában készítettem) és egyenletesen szórj rá szezámmagot. Jusson mindenhova.
2. A vajat és a csokoládét olvaszd meg egy kisebb lábosban. Ne melegítsd nagyon!
3. A tojásokat keverd el a cukorral (nem kell fehéredésig!) majd szitáld hozzá a lisztet és a kakaóport. Keverd el benne a felolvadt csokis vajat
4. Öntsd a tálba süsd 25 percet. A közepe még remegős maradjon (nekem ehhez pont 25 perc kellett), így lesz finom szaftos a kihűlt süti. A sütit várd meg míg kihűl, borítsd ki, gyönyörűen lehet szeletelni, délutáni kávéhoz passzolt a legjobban. Meg passzolt volna a másnap reggelihez is, de addigra rég elfogyott.


még 2 nap múlva is találtam szezámmagot a dolgozószobában


 
 
 
 
Megosztom
 

22 megjegyzés

  1. Hmm. Nekem a brownie recept jutott eszembe, majdnem így készül az is. Viszont ez a szezámos verzió felkeltette a fantáziámat. Érdekes ízkompozíció lehet.

    A múltkor nézegettem a nlc-t, láttam egy képes receptet- még meg sem nyitottam,tudtam,hogy Te vagy 🙂 A képeid magukért beszélnek 🙂

    További jó munkát!
    Üdv,Anett

    2012. 04. 16.
  2. Ritocska mondta:

    SZia!
    Nekem az ilyen lapos sütemények mindig kívánnak egy kis sütőport, amitől könnyebbek lesznek. Csak kíváncsiságból: Te miért nem teszel bele? Én mindig szoktam.
    Köszi
    Ritocska

    2012. 04. 16.
  3. Anett!

    örülök, ha felismerhetők! : )
    és annak is, ha tetszenek…

    Ritocska!
    ennek a tésztája nagyon lágy állagú, nem igényel sütőport. Igazán tényleg nem szoktam használni, csak a klasszikus kevert tésztás sütikhez, amelyben sok a liszt.

    2012. 04. 16.
  4. Milyen piteformában sütöd? Nekem csak kerámia van és félnék, hogy kicsit beleragad. Vagy vajazzam ki egy kicsit?

    2012. 04. 16.
  5. Anonymous mondta:

    Nem mintha a receptek nem lennének jók, de én a képeidért jövök ide nap, mint nap. Szeretem a “festményeidet”. Üdv, Kata

    2012. 04. 16.
  6. Anonymous mondta:

    Engem a retro kávés pohár fogott meg a legjobban :).
    Egyetértek Katával, “Jó ide bejönni!” :D.
    Üdv, Zsófi

    2012. 04. 16.
  7. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta, nálunk senki nem rajong a szezámmagért, anélkül is jó? Vagy mivel lehetne helyettesíteni?
    Én is mindennap jövök, hátha van valami új 🙂

    2012. 04. 17.
  8. A kókuszreszelék is maradandó vendég szokott lenni…:))) A süti meg remekül hangzik.

    2012. 04. 17.
  9. Zsófi!
    A retro kávés pohárkát 1-2 éve 50 ft-ért vettem az Ecserin, tegnap leejtettem, de szerencsére nem tört el, csak kicsit csorba lett.

    Chriesi!
    fotózáskor hajlamos vagyok mindent lesöpörni az asztalról, ami éppen nem kell, na a szezámmagot nem kellett volna csak úgy, hanem szépen összegyűjtve. Extra porszívózhatom a dolgozót.

    A szezámmag nem volt benne hangsúlyos, mivel nem pirul meg, úgy azért erőteljesebb az íze. Sztem bátran megpróbálhatja az is, aki nem nagyon szereti.

    Mozzarelli!
    köszönöm! : )

    2012. 04. 18.
  10. Meggy mondta:

    Èn tegnap csináltam meg az egész napos iskolából hazatérö három gyerekemnek uzsonnára. Egyböl elfogyott az egész. Èn a szézámmagot nagyon durvára végott dióval helyettesítettem, mert az volt itthon. Nagyon finom volt így is, bár nekem csak egy darabka jutott. Köszönöm a receptet!

    2012. 04. 18.
  11. Meggy!

    remélem, egy kávét azért ittál hozzá : ))
    biztos, nagyon finom dióval is, és még mandulával is el tudom képzelni, sőt török mogyoróval is

    2012. 04. 18.
  12. Péntek délután kerek formában készítettem el.Elfogyott. Szombaton dupla adagban négyszögletes tepsiben sütöttem. Elfogyott. Egyszerű, gyors, elegáns. Ja, és naaagyon finom.

    2012. 04. 22.
  13. Kriszta, anyukámnak ilyen kávés poharai vannak. Nála mindig ebből isszuk a kávét. Pedig vannak szép csészéi is, de valahogy ebből esik jól. A recept pedig szuper, a képek is.
    Ui.: a fotós tanfolyamon az ételfotózás résznél a te képeiddel kezdtünk. Példa arra, hogy milyen szép képeket lehet természetes fénynél készíteni.

    2012. 04. 26.
  14. Visszajelzés: Rózsabors

  15. kicsi mondta:

    Nagyon finom és egyszerű 🙂 az öntet receptje is érdekelne 🙂

    2013. 02. 17.
  16. judit mondta:

    Szia Kriszta! Nekem 26-cm-es piteformàm van, szerinted dupla vagy màsfèlszeres adagot kellene benne készìtenem? A baràtnőmnek készülne a szülinapjàra. Amùgy imàdom a blogod, gratulàlok hozzà.

    2014. 03. 22.
    • Kriszta mondta:

      Judit!
      Köszi! : ) a másfélszeres szerintem elég ahhoz.

      2014. 03. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések