Nyereményjáték

A blog születésnapja alkalmából egyszer már invitáltak Titeket egy kis kávés játékra, most itt az újabb kihívás. Ahogy írtam, ezen alkalommal is kávéra kell ételt komponálni (most csak desszertet lehet) de nem is akármilyenre, hanem egy adott kávéra. Egy adottra? … Tovább Tovább


Egy adottra?

Bizony. Azt már tudjuk, olívaolaj és olívaolaj között nagy különbségek lehetnek, de kávé és kávé is lehet más ízű, karakterű? Persze, hogy lehet. A díjazottak ezt személyesen meg is tapasztalhatják majd, hiszen receptverseny első 5 helyezettje velem együtt egy exkluzív kávékóstolón vehet részt a Nespresso budapesti, Andrássy úti butikjában, e mellett tárgyi nyereményként egyedi tervezésű limitált szériás kávéscsészéket is hazavihettek. Megtanuljuk majd, milyen lépéseket kell követni a kávék kóstolás során, milyen íz és illatjegyekre lehet felfigyelnünk, mit nézzünk a kávé fizikai vizsgálata során. De akkor nézzük a kávét magát. A Nespresso idén tavasszal dobta piacra a limitált kiadású Naora kávéját. A kapszulája csajosan rózsaszín, nekem azonnal gyümölcsös karakterű kávét juttatott eszembe. Nem is tévedtem. Ribizli és szeder, e két gyümölcs ízjegyei keverednek a kávéval (nekem plusz egy kis csokisság is érződött). A gyümölcsösség ebben a kávéban nagyon kellemes savakkal párosul (ittam már olyat, ahol ez nem így volt), könnyű, de karakteres kávé a Naora. Különlegessége, hogy késői szüretelésű kávébabok pörköléséből készül, hogy ízjegyekben ez mit ad hozzá a kávéhoz, nos ez is kiderül, majd a kóstolón. A feladat tehát alkossatok bármilyen desszertet, amelyben a ribizli, szeder a főszereplő és illik a kávéhoz. A desszertcsodák receptjét osszátok meg blogon, FB-n, bármilyen netes felületen, a linket pedig küldjétek el május 9-ig, kommentben ehhez a bejegyzéshez.

Szerintem mi ennél tudnánk sokkal izgalmasabbat is : )

Eredmény május 12-én, a kávékóstolót pedig május 22-én tartjuk. A leadási határidőig igyekszem én is valami finomat kitalálni, bár most egy újabb epres finomságot sütöttem, ennek csütörtökön jön a receptje.

 
 
 
 
Megosztom
 

31 megjegyzés

  1. Szia!
    Nagyon tetszik a játék! 🙂
    A Facebookon a blogom oldalára tettem fel a Szedres Sacher muffint.
    Nem tudom, egyszerre legyen szedres és ribizlis? Mert ez csak szedres lett, de kreálok kettős gyümis desszertet is szívesen. Imádom ezeket a kávékat! 🙂
    Íme a link:
    https://www.facebook.com/NassoloNaplopo
    Köszi a lehetőséget! 🙂

    2012. 04. 24.
  2. Anonymous mondta:

    Mindenféle cinizmus nélkül kérdezem, komolyan: hogyan lesz egy kávé gyümölcsös aromájú? Mi okozza?
    Tényleg létezik ilyen, vagy ezeket a kávékat mesterségesen aromázzák?
    Sejtésem szerint sajnos az utóbbi.
    De nagyon érdekel a hivatalos verzió.

    Én nem fogok részt venni a versenyen, de desszert és kávéimádóként azt mondom valamilyen savanyú gyümölcsös (pl. ribizlis) csokis csoda illene hozzá. Azt tudnám elképzelni.
    Gabi

    2012. 04. 25.
  3. Gabi: én a csokival voltam így (a kávéhoz nem értek, de talán ne túl messzi párhuzam), szkeptikusan olvastam leírásokat, hogy bizonyos étcsokiknak ilyen meg olyan aromájuk van azt gondolván, hogy az étcsoki az étcsoki-ízű és pont. Aztán kóstoltam egy-egy különlegesebb fajtát… és tényleg! Volt, aminek pl. konkrétan méz íze volt, volt, aminél tonkababot vagy mogyorót éreztünk stb. és többször előfordult, hogy többen ugyanazt az aromát éreztük ki. És semmit nem adtak mesterségesen a csokikhoz.
    Ugyanígy a kávénál is elhiszem, hogy lehetséges bizonyos fajtáknál ilyen aromákat érezni, de kíváncsi lennék persze élőben is erre 🙂

    2012. 04. 25.
  4. Kedves Gabi!

    A kérdésedre kérdéssel válaszolnék: mitől lehet egy bornak meggy, őszibarack, maracuja, aszalt szilva, piros paprika, eper, málna, orgona, hárs stb. íze? Aromát tesznek bele?

    2012. 04. 25.
  5. Kávéimádóként meg itt a lehetőség, hogy meg is kóstold magad, szerintem süsd meg azt a savanyú gyümölcsös, csokis csodát! : )

    Zsuzsi!

    egyszer valahol azt olvastam, hogy a terroir érződött át egy csokin. Ez nekem már sok volt : ))

    2012. 04. 25.
  6. Na, hát ennyire nem tudok csokit kóstolni :)) De most a Rózsavölgyi-féle 70%-os Trincheras a kedvencünk, hihetetlen akácmézes aromái vannak – bár nem tudom, hogy a terroir tehet-e róla 😀

    2012. 04. 25.
  7. Anonymous mondta:

    Nekem egy borász ismerősünk úgy magyarázta, hogy régen a szőlőtőkék közé gyümölcsfákat, gyümölcsbokrokat ültettek, így a földre lehullott és elrothadt gyümölcsök zamata bekerült a földbe, onnan a szőlőbe. De ez csak a hagyományos, oxidatív boroknál igaz. Ma, a reduktív boroknál aromákat tesznek bele. Ezt biztosan tudom.
    Tényleg nem akartam kötözködni, elnézést, ha annak vetted.
    Gabi

    2012. 04. 26.
  8. Gabi!

    Én nem vettem kötözködésnek, csak nem értek vele egyet. Azt meg kétlem, hogy egy reduktív bornak illat és ízaromától lenne karaktere. : ) A nem reduktívnak pedig nincs? Akkor pl. a meggy zamat, hogyan kerül a vörösborba? 20 éve telepített tőkéken, ahol sosem volt gyümölcsfa??
    Szerintem félretájékoztatott a borász ismerősöd.

    2012. 04. 26.
  9. Anonymous mondta:

    Kriszta!

    Az lenne a kérdésem, hogy a desszertnek kávét is kell tartalmaznia, vagy a gyümölcs a lényeg, és hogy passzojon a kávé mellé?

    Köszönöm

    Zsuzsi

    2012. 04. 29.
  10. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!

    Én is szeretnék részt venni a kávés versenyen, de nekem még nincs blogom, csak tortákat szoktam sütni, amiket felteszek a facebook-ra. Milyen formában tudnám megjelentetni a receptet? Úgy, hogy megosztom a torta fotóját a saját kezdőlapomon és megjegyzésben pedig leírom a receptet?

    Elnézést, ha nem vagyok eléggé naprakész ebben a modern világban…

    Üdvözlettel: Tóthné Zsuzsi

    2012. 05. 01.
  11. Kedves Zsuzsi!

    Tedd fel a facebookra úgy ahogy írtad és küld el ide a linket megjegyzésként

    Praliné Zsuzsi!

    nyammmm

    és a 3. Zsuzsi!
    nem kell benne kávénak lennie, de különben lehet benne

    Kati!
    köszi! : )

    2012. 05. 02.
  12. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!

    Én jeleztem pár nappal ezelőtt, hogy szerencsétlenkedem a facebook-kal, és tanácsodat kértem, hogy tudnám feltenni a receptemet. Sikerült megoldani ezt a problémát (ami persze másnak nem probléma, csak nekem volt az :)), itt küldöm a linket:

    http://www.facebook.com/profile.php?id=100001880873453

    Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a játékon!

    Üdvözlettel: Zsuzsi

    2012. 05. 06.
  13. Kedves Dolce Vita!

    Elkészültem, és meg is kóstoltam és álom fini lett. Sajnálom, hogy a “küld-fény-post” nem működik, pedig átküldenék egy szelettel.

    Addig is itt a recept, és köszönöm a lehetőséget:

    http://locapo.blogspot.com/

    Kellemes estét.

    2012. 05. 09.
  14. Köszönöm mindenkinek a nevezéseket! Kicsit érlelem őket és hamarosan jön az eredmény

    2012. 05. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések