Fahéjas-mazsolás kuglóf

Tegnap sütöttem ezt a kuglófot, mára nyoma is veszett. Nem volt eddig kuglófformám, ezért nem találkozhattatok a blogon kuglóf recepttel. Az elmúlt hetekben vettem az Ecserin ezt a fehér-kék, kopott, zománcosat, pont olyat, amilyen kancsóm már volt régebbről. A kuglóf … Tovább Tovább

A kuglóf legjobb pillanata az volt, ahogy a fahéjas, olvadt cukor folyt ki az alján…

Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 1 kk só, 2,5 dkg friss élesztő, 2 bő tk. méz, 2 tojás, 2 dl langyos tej,  5 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 1 tk. őrölt fahéj, 1 nagy marék mazsola

1. Keverjük a tejet krémesre az élesztővel és a mézzel
2. A lisztet keverjük el a sóval, majd keverjük hozzá a tojást, tejet, olvasztott vajat (a szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől, tojás nagyságától, ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet, mindaddig amíg gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk!)
3. Dagasszuk a tésztát 8-10 percig, míg teljesen homogén nem lesz, konyharuhával takarva kelesszük szobahőmérsékleten minimum 2 órán keresztül
4. Dagasszuk a tésztába a mazsolát, majd nyújtsuk ki a tésztát 20x 50 cm-re, keverjük el a cukrot a fahéjjal, szórjuk a tésztára, majd tekerjük fel, mint egy bejglit.
5. Helyezzük kuglófformába majd kelesszük újabb 1 órát. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokon, tegyük be sülni a kuglófot, 10 perc után csökkentsük a hőfokot 170-180 fokra, süssük kb. 35 percet. Tűpróbával ellenőrizzük.

 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. Egyszer el kell mennem az ecserire 🙂 Irtó jó ez a kuglóf forma 🙂 Nekem olya van,ami nem lyukas :S vagy az lehet nem is kuglóf… ?

    2012. 04. 06.
  2. a nem lukas passz, de az biztos, az Ecserire nagyon érdemes járni, sok-sok apró kincset lehet találni

    2012. 04. 06.
  3. Anonymous mondta:

    Ó, ugyanilyen a formám, csak kívül kék, belül fehér. Nagyanyai örökség :). Az Ecserin nem szálltak el nagyon az árak? Pár éve voltam utoljára, akkor eléggé elment a kedvem…
    A kuglófot holnap megpróbálom megsütni – jól értem, tekerve teszed be a formába? Izgi lesz!
    Judyt! Egy barátnőmnek is olyan a kuglóf-formája, ami nem lyukas – legalábbis annak használja és annak is árulták anno (Kátay). Kábé ugyanez kívülről, mint a képen, csak lyuk nélkül.
    Zsófi

    2012. 04. 07.
  4. Szuper ez a forma!!!…..Én még sosem voltam az Ecserin, nem is értem, miééért??? Fantasztikusak ezek a kincsek! 🙂

    2012. 04. 07.
  5. Anonymous mondta:

    A kuglóf isteni puha, könnyű lett! Köszi!
    Kellemes husvétot!
    Ritocska

    2012. 04. 08.
  6. Zsófi!

    én nem vagyok egy nagy alkusz, de pár dolgot érdemes betartani: sosem kell lelkesedni semmiért, mindig érdemes eljátszani, hogy igazán nem is kell. Így lehet bőven alkudni. Tudom előre, ránézésre, hogy nekem mennyiért éri meg valami, csak annyiért szoktam megvenni. Ha nem adja annyiért, otthagyom, van, hogy ilyenkor utánad futnak, hogy viheted mégis : )

    2012. 04. 12.
  7. Anonymous mondta:

    Nagyon finom lett a kuglof, koszi a receptet! Nekem kevesebb kelesztesi ido is eleg volt es kivant meg jocskan lisztet (beleontottem a ket dl tejet, szoval a lisztet kellett adagolni). Isteni finom, foszlos. Kicsit szkeptikus voltam mivel nincs cukor a tesztajaban, de tokeletes lett. Szoval koszi 🙂
    M.

    2012. 04. 12.
  8. Én annyit változtattam,hogy mivel este fél 11-kor álltam neki és döbbentem rá,hogy nincs itthon mazsola,viszont találtam egy zacskó mandulát,ezért ez került bele.Most épp a sütőben sül és remélem hasonlóan finom lesz mint mazsolás testvére.
    U.I.:Az Ecserin hol van a piac?

    2012. 04. 12.
  9. Anonymous mondta:

    hogy hogy , hogy nem.. elöször jàrok ezen az oldalon .. csodâlatosakat alkotsz :)) s csatlakozom, gyönyörű az a kugló forma a kannával együtt.. én a hétvégén lőttem egy maxikuglòf formàt , csillagàszati àron, de az eredetiből mégis jòcskàn lealkudtam..
    További szépeket Neked..

    2012. 05. 04.
  10. Robesz mondta:

    Kriszta, szerinted ha este lefekvés előtt bedagasztom, hogy reggel csak sütni kelljen, nem lesz baja? Nem fog túlkelni?

    2013. 07. 03.
    • Kriszta mondta:

      kenyeret szokta csak így éjszakára kelni hagyni, tojásos, tejes tésztát még nem próbáltam. A mostani idő talán nem a legjobb rá, olyan 21-22 fokon nagy baja nem lehet, de nálunk most 26 van a lakásban

      2013. 07. 05.
  11. Visszajelzés: The Rough Guide to New England downloads

  12. Noémi mondta:

    Nekem is nagyon trutyis lett, bőven kellett bele még bele liszt. Sztem is sok a kelesztési idő, nekem hatalmasra dagadt, de elég, hogy csak kicsi a formám. Csináltam hozzá egy kis vanília adót, mert nekem picit száraz lett (pedig rövidebb ideig is sütöttem!). Legközelebb vajjal is megkenem a fahéjas cukor előtt és 2 kisebb “bejglit” csinálok, dupla adag cukorral. Köszi a receptet, nagymamám sütött ilyet régen, de már nem tudom elkérni a receptet. 😢

    2016. 11. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések