Kalácspuding

… vagy kalácsos clafoutis, átalakított máglyarakás. Nem tudom, minek hívjam, a lényeg, hogy nagyon finom volt. Úgy alakult az élet, hogy fotózásból rengeteg házi kalácsom maradt, noha ettük-ettük csak nem akart fogyni, a napok pedig teltek. Muszáj volt valami frappáns … Tovább Tovább

Muszáj volt valami frappáns átalakulásnak alávetnem őket. Így ötvöztem az angol bread and butter pudingot, anyukám máglyarakásával és a mostanában elmaradhatatlan kandírozott naranccsal. A végeredmény egy amolyan igazi csúszós desszert, rengeteget lehetett belőle megenni (azt gondolom, nem büntetlenül), a legtalálóbb mégis a kalácsos clafoutis.

Hozzávalók: 1 kg száraz vagy száradásnak indult (házi) kalács, 4 tojás, 5 dl tej, 1 dl tejszín, 10 dkg vaj, 2-3 ek. cukor, 2,5 dl-es üvegnyi kandírozott narancshéj, 2 nagy marék dió (bocsánat a pontatlanságért, csak összedobtam, nem mértem ki mindent)

1. A kalácsot szeleteljük fel, vajjal kenjünk ki egy tűzálló tálat
2. Helyezzük a kalácsszeleteket a tálba, tegyünk közéjük kandírozott narancshéjat, szórjunk rá durvára tört diót
3. Enyhén melegítsünk fel egy kevés tejet, amelyben a vajat megolvaszthatjuk, adjuk hozzá a cukrot, a többi tejet, a tejszínt és a felvert tojásokat. Öntsük a kalácsokra
4. 180 fokos sütőben alufóliával letakarva süssük 25 percet, majd fólia nélkül 6-8 percet. Hidegen együk!

 
 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Nyami! Én ezt bármilyen száradó pékáruval megcsinálom (na jó, nem sós kiflivel), nagyon szeretjük, és a végtelenségig variálható. Nálunk a dió+tej és vaníliasodó a legmenőbb (vagy csak ez az a kombináció, amihez mindig minden van itthon :)).
    Zsófi

    2012. 03. 27.
  2. Anonymous mondta:

    Én a kalácsból mákos gubát készitek. nagyon finom, csak kalácsból készitem hosszu ideje már.

    2012. 03. 27.
  3. nekünk ritkán marad meg házi kalács, ezért még sosem készítettem,de tényleg nagyon finom és a variálhatósága határtalan

    2012. 03. 28.
  4. Én vettem hozzá friss kalácsot, nem bírtam ellenállni a receptnek. Azzal is finom, sőt azt sem bírtam kivárni, hogy meghűljön. Forrón is isteni. Igaz, kandírozott narancsom nem volt, de próbáltam pótolni az ízeket reszelt citrom és narancshéjjal.

    2012. 03. 28.
  5. Anonymous mondta:

    Mi elég ritkán főzünk itthon, mert a munkánk olyan, hogy mindketten szinte éjszaka érünk haza, enni viszont szeretünk 😉 Nemrég voltunk ebben a hotelben pihenni pár napot: http://minu.me/-azurvilag Itt nagyon jókat ettünk, szerintem kivételesen jó a konyhájuk. Valaki járt még itt? Ott ettem hasonló elkészítésű finomságot.

    2012. 03. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések