Wasa és a Nasa

Jó ideje szerettem volna kipróbálni a skandináv, ropogós kenyér, a knekkebrød (legismertebb kommersz formában, wasa kenyér) receptjét. Száraz, kemény, ropogós, de sokáig eltartható. Ch-diétához ideális kenyérpótló, ráadásul vihetjük magunkkal bárhova, ha útközben ér a kötelező tízórai vagy uzsonna. A maga … Tovább Tovább

A maga nemében nagyon jó lett, de a mai napig azt vallom, a fehérkenyérnél nincs kenyerebb kenyér.

Hozzávalók: 20 dkg világos rozsliszt, 10 dkg tk. rozsliszt, 10 dkg búzakorpa, 3 gr szárított élesztő, só, 3 dkg vaj, langyos víz

1. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, vízből annyit tegyünk hogy gyúrható, kemény kenyértésztát kapjunk, pihentessük a tésztát 10 percet
2. Melegítsük be a sütőt 230 fokra
3. Osszuk a tésztát 16 részre, formáljunk gombócokat, majd nyújtsuk ki ezeket 2-3 mm lapos korongokká
4. Villával szurkáljuk meg a korongokat, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezen süssük 10-12 perc alatt ropogósra

5,4,3,2,1… kilövés!

Az első űrhajós, aki a Marsra utazott

…persze kisöccse is vele tartott,

aki valójában az expedíciót segítő robot


 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. Űr-keksz…
    (ötletekből láthatólag nálatok sincs hiány… 😉 nagyon szupik a jelmezek)

    2012. 02. 14.
  2. Ez a kedvenc kenyerem, ahányszor Finnországba utazom, mindig ilyet eszem.

    2012. 02. 15.
  3. Anonymous mondta:

    Nagyon jók a jelmezek 🙂 És még mindig irtó cukik a gyerekeid!
    Receptet vittem, manapság ezen élek.
    Anna

    2012. 02. 15.
  4. Nagyon jók a jelmezek! Azért meg pláne csillagos ötös, hogy így összehoztad a két témát, Wasa-Nasa :))))

    2012. 02. 15.
  5. :)) Vajon melyik idegen fajjal lép kapcsolatba ez a két bátor űrutazó először?

    A zablisztet próbáltad már? Szerintem remek. Én tortillát sütöttem vele. Alacsony a glikémiás indexe, a többi lisztnél alacsonyabb valamivel a szénhidrát tartalma és koleszterincsökkentő is, meg sok vitamin, rost van benne.
    Ez a kenyér kifejezetten alkalmas szerintem zabliszthez is.

    2012. 02. 15.
  6. Duende, zablisztet köszi, veszek
    nem tudom, milyen űrlények voltak, de tegnap este kergették őket a lakásban : )

    Linyah, véletlen egybeesés : )

    a jelmezek persze sk., egész szombaton vágtunk, ragasztottunk

    nekem a kedvencem nem lesz, az én kedvencem a lukacsos fehérkenyér, de ebben a kategóriában nagyon jó, főleg, mert vihetem magammal

    2012. 02. 15.
  7. A ropogós svéd kenyér optimális fogyasztásához egy tipp: szauna után vajjal megkenjük, két-három keménysajt szeletet fektetünk rá. Mustáros pácolt heringhez a legjobb, előtte-közben-utána egy-egy pohárka szilvapálinkával 🙂

    2012. 02. 15.
  8. A szilvapálinkát kihagynám, de az összes többi jöhet, szaunástul mindenestül. Még meg is tudnék hempergőzni a hóban itt a kertben. Bár ahhoz lehet, hogy mégis kell a pálinka

    2012. 02. 15.
  9. Anonymous mondta:

    Ezer éve keresem ezt a receptet, nagyon-nagyon köszi!
    Gyönyörűek a gyerkőceid :)!
    Zsófi

    2012. 02. 15.
  10. Dejó, alig várom,hgy időm legyen kipróbálni 🙂 Mikor anno Svédországban voltunk, leesett az állam, hogy mennyi verziója kapható ennek a wasa-nak. Be is raktároztam rendesen a csomagba 🙂

    2012. 02. 15.
  11. A zabliszthez egy tipp: Sztem baromi drága ahhoz képest, hogy a zabpehely mennyivel olcsóbb. Én mindig azt veszek és abból csinálok a mixergéppel lisztet. Kb 3-4 perc alatt tökéletesen olyan mint a drága verzió.
    Én is nagyon szeretem, jó vele sütni.

    2012. 02. 16.
  12. Anonymous mondta:

    Nagyon ötletesek a jelmezek, szépek a képek is, hogyan érted el azt a színvilágot, ha szabad megkérdezni? Nagyon tetszik ez a pasztelos-barnás árnyalat. A receptet vittem, újra :))
    Köszi Ildikó

    2012. 02. 20.
  13. Anonymous mondta:

    Kedves Krisztina, most sül az utolsó pár “szelet”. Engem lenyűgözött ez a finomság, hálás köszönet a receptért!!! Kacsazsíros fehér kenyeret követő kedvenc lett nálam, és alig várom, hogy folyton diétázó kolléganőimet is rajongóvá tegyem holnap!!!
    Rozi

    2012. 03. 07.
  14. Rozi!
    örülök, hogy ízlik, a maga nemében nagyon jó, de azért a kacsazsíros fehér kenyér és e között nekem még van vagy 200 étel : )))

    2012. 03. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések