Mákos-túrós palacsinta

Nem tudom, mi okozza ezt az erős édesség jelenlétet itt a blogon. Talán az, hogy január eleje óta valamelyik gyerek mindig itthon van, valamilyen enyhébb betegséggel. Ezt a túrós palacsintát a nagyobbnak készítettem tegnap, a kedvében szerettem volna járni, de … Tovább Tovább

Ezt a túrós palacsintát a nagyobbnak készítettem tegnap, a kedvében szerettem volna járni, de mire elkészült szegénykém rosszabbul lett, rá se tudott nézni ételre. : (. A többiek viszont nagyra értékelték, mikor hazaérkeztek. Finom, tartalmas palacsinta, egyszerű alapanyagokból. Nekem volt itthon juharszirupom, azzal locsoltuk a palacsintát. Akinek van 10 perc plusz ideje hozzám képest, készítsen citromos karamellt. Az elkészített, közepesen sötét karamellt öntse fel fél dl citromlé és ugyanennyi víz keverékével, majd forralja fel újra, míg megint nem folyik a karamell. Sőt, akinek még több ideje van, a tojásfehérjét adja felverve a palacsintához, így könnyebb lesz a tészta, nekem tegnap még erre sem volt plusz 3 percem.

Hozzávalók: 25 dkg túró, liszt, 3 ek. cukor, 1 tojás, 1 nagy citrom lereszelt héja, 2 ek. egész mák, 5 dkg vaj

1. A túrót törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral
2. Adjuk hozzá a tojást, 15 dkg lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A megfelelő állagot plusz liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.
3. Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citomhéjat
4. Palacsintasütőben olvasszuk fel a többi vajat, evőkanállal szedjünk kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, süssük mindkét oldalát a korongoknak.

 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. Verusch!

    Köszi! ma már jobban van valamivel

    miért nem ehetsz narancsot? Sav miatt?

    Chriesi!
    : ) köszi, és nagyon finom volt, tök egyszerű, de mégis más

    2012. 02. 03.
  2. Van túróm szerencsére, úgyhogy hétvégén reggelire tökéletes lesz. 🙂

    2012. 02. 03.
  3. Szoptatás alatt elvileg a citrusfélék sem javasoltak. Hogy miért azt nem tudom. Mondjuk mázlim van, mert mire érintett leszek, addigra a narancs helyett lesz más, amit majd ehetek 🙂

    Viszont ez a túrós mákos palacsinta megihletett, holnapra ideális ebéd lesz vmi vaskosabb levessel 😀

    2012. 02. 03.
  4. Timeja mondta:

    Ez frenetik volt! És a citromos karamell nyamiiiiiii! Köszi!:)

    2012. 02. 03.
  5. Isteni volt, köszönjük!!! Helyettesítettem zabtejjel, zabliszttel, nyírfacukorral, és a tetejére cukormentes szilvalekvár került…így is isteni volt!
    Üdv, Agi

    2012. 02. 04.
  6. Anonymous mondta:

    A túrót er ricottaval helyettesíteni?:-) vagy túl lágy lesz? Köszi, dia

    2012. 02. 04.
  7. Hát tudod, ilyenkor szinte mindent tiltólistára tesznek, hogy aztán fokozatosan a saját tapasztalataiból az anyuka maga jöjjön rá, hogy az éhhalált elkerülendő mit ehet meg és mi az, ami nem bizti, hogy jó a babának. Első gyereknél ez a lista pedig még iszonyú hosszú 😀

    2012. 02. 05.
  8. Falazzo mondta:

    Férfi vagyok. Olvasom a blogot már – körülbelül – két éve. Mindig elhatározom, hogy meglepem kis családomat valami innen merített ötlettel, de még sosem jött össze. Férfi vagyok.

    2012. 02. 05.
  9. Anonymous mondta:

    Nagyon finooooom!!! Szuper recept ez is. Köszi, Kriszta!

    Falazzo: ne gondolkozz, csak kezdd el!:-)) Próbálkozz, egy csomó recept nagyon egyszerű, és működnek. Én ismerek olyan pasit, akinek nagy inspiráció volt ez a blog, és most már rendszeresen főz!

    Kata

    2012. 02. 05.
  10. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!
    Köszi a palacsintareceptet – nagyon-nagyon finom volt, az egész családnak ízlett!
    Eszter

    2012. 02. 05.
  11. Tényleg isteni! Előlépett kedvenccé! Már alig várom az eperszezont, azzal sem lehet rossz…sőt! 😉

    2012. 02. 06.
  12. eperrel, majd meggyel… jöhetne már a tavasz. Bár végre itthon esett a hó, igazi tél lett

    Falazzo, ez a palacsinta szerintem jó indulásnak, pofon egszerű! : )

    Eszter, örülök, hogy ízlett a palacsinta mindenkinek!

    Verusch, majd kitapasztalod, nekem egyedül a kávé a nagyon csípősek és az alkohol maradt ki, ettem mindent

    2012. 02. 06.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.