Habos túrós pite

Egyszerű túrós pitének indult a vasárnapi sütink, bár magam is csodálkoztam volna rajta, ha egy “szimpla” rácsos-túrós kerül ki a sütőmből. Igazán pedig nem változtattam ezen sokat: kerek piteformában sült és habcsók került a tetejére. Két kis változtatás, a süti … Tovább Tovább

Két kis változtatás, a süti ettől mégis egészen más jellegű lett. A habcsóktól eltekintve pedig alig tartalmazott cukrot, helyette erősen citromosra készítettem, így egy nagyon könnyű, üde desszert lett belőle. A tésztába egyáltalán nem került cukor, a túróhoz két evőkanál, a baracklekvár pedig házi, finom érett barackból, minimális cukorral. Ezt még a habcsók sem tudta töménnyé tenni. Ha finomat szeretnétek, tényleg ne cukrozzátok agyon!

Hozzávalók: tésztához: 25 dkg fehér liszt, 12 dkg vaj, 1 nagy tojás, csipet só, 1 mk. sütőpor, tölteléknek: 50 dkg túró, 3-4 dl dl baracklekvár, 2 közepes citrom, 2 ek. cukor, habhoz: 3 szobahőmérsékletű tojásfehérje, 15 dkg porcukor

 1. A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral, majd morzsoljuk el a vajjal, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek. hideg vizet. Formázzunk gömböt belőle, csomagoljuk be folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe.
2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon, enyhén lisztezett felületen a tésztát nyújtsuk ki 4-5 mm vékonyra, helyezzük kivehető aljú tortaformába (az enyém 28 cm-s), a tészta alját villával szurkáljuk meg
3. A túrót keverjük el a két ek. cukorral, keverjük hozzá egy citrom lereszelt héját, lapogassuk a tésztára
4. Kenjük meg a lekvárral, erre szórjuk a másik citrom lereszelt héját
5. A tojásfehérjéket verjük fel habnak, majd mikor már szép habos, de még nem kemény, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden adag cukor után verjük a habot géppel (bizony kedves Judit ebbe kell cukor. Bocsánat, de a minap nagyon mókás főzőműsort láttam a TV-ben pavlova készült cukor nélkül) míg egy nagyon fényes, vágható masszát nem kapunk.
6. Kenjük a habot a tortára, tegyük be sülni 200 fokon 15 percre, majd mérsékeljük a hőfokot 180-ra, süssük tovább újabb 15 percet. majd hagyjuk a sütőben kicsit kihűlni, majd a szép szeletelés érdekében hűtve essünk neki. mi ezt már nem vártuk  meg. : )

 
 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. ezt a süti nálam Rákóczi túró torta néven szerepel 🙂 azóta a párom állandóan könyörög, hogy ilyet süssek…

    2012. 02. 21.
  2. Anonymous mondta:

    Az este elkészült, ma reggelre kihűlt…nagyon finom lett! A hab édessége pont elég, tényleg nem kellett a túrót édesre készíteni. A menyiséggel is nagyon meg vagyok elégedve 🙂 Nyáron a lekvár kiváltható érett sárgabarackkal is?

    Üdvözlettel,

    Ibolya

    2012. 02. 22.
  3. Ez valami tökéletes! Más miatt, de éppen van a hűtőben friss, házi túró. Eredeti ötlet törölve:-) Elkészítem ezt a könnyű finomságot! Köszönöm! Legyen szép napod!

    2012. 02. 23.
  4. Márti mondta:

    Nagyon jóóó!! Házi túró, házi lekvár, házi tojás 🙂 citromfám sajnos nincs 🙂

    2012. 02. 26.
  5. Anonymous mondta:

    Szia!
    “Ha finomat szeretnétek, tényleg ne cukrozzátok agyon!”
    Hú, hogy én ezzel a cukor témával mennyit szenvedek már évek óta! Édesítési szokásaim a tömény szirup és a már-már édesnek sem mondható minimum és maximum közt egy sinus-görbe mentén vándorolnak. Indulok az egészséges, minimál cukor verziótól, oda jutok,hogy végül már sütinek sem lehet nevezni a sütijeimet (ennek a szintnek az elérését az jelzi legmegbízhatóbban,hogy a gyerekeim már nem hajlandóak megenni). Na, erre elkezdek fokozatosan édesíteni, aztán eljutok a “troppo dolce” kategóriába, és indulok vissza az ízetlen valamihez, ha elértem, kezdődik az egész előlről. És egyszerűen nem tudok megállapodni egy optimumnál, amit mindenki szeret, elég édes, mégsem tömény. Ha ez neked sikerült, akkor nagy gratula hozzá!
    Bocs, hogy ilyen nagy monológot írtam, de ezzel az édesítés kérdés nekem örök variálás sajna.
    Zsófi

    2012. 02. 27.
  6. : ) pont ezért nem szoktam pontos cukormennyiséget írni, mert annyira egyénenként függ, ki hogyan szereti

    2012. 02. 27.
  7. Tényleg nagyon finom lett! Bár én félidőben letakartam, mert kezdte megkapni a habcsókot rajta, de nagy sikert arattam! Köszönöm!

    2012. 02. 27.
  8. Megcsináltam, remek lett! Egy kérdés: akárhogy vertem, nekem a tojáshab nem lett “vágható”, csak simán jó sűrű, Talán az volt a baj, hogy a tojásfehérjéket 10 másodpercre betettem a mikróba? (Nem volt időm kivárni, mire szobahőmérsékletű lesz.) Vagy nem vertem elég ideig? (Kb. 8 percig magas fokozaton, géppel.)

    2012. 02. 29.
  9. Örülök, hogy ilyen sikere lett mindenkinek a tortával! A 8 perc szerintem elegendő, talán a mikró lehetett az oka. Ilyenkor inkább állítsd pár percre melegvízbe, vagy a radiátorra.

    2012. 02. 29.
  10. Réka mondta:

    Kedves Kriszta!

    A képen enyhén karamell árnyalatú a tojáshab, ez minek köszönhető? Csak a fotón tűnik így?

    2013. 07. 11.
    • Kriszta mondta:

      a teteje meg tud sülni karamelles színűre, de belül ettől még fehér fog maradni

      2013. 07. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.