Fahéjas-narancsos grízpuding narancsos karamellel

Február a narancs hónapja, ekkor érik ez a népszerű, sokoldalúan használható gyümölcs. Életemben a legjobbat február közepén ettem, Szicíliában, egy fáról leszakítva. Olyan édes volt, mindenféle savasság nélkül, hogy nem hittem a szeme… a számnak.A februári naptár témájának is a … Tovább Tovább

ónapja, ekkor érik ez a népszerű, sokoldalúan használható gyümölcs. Életemben a legjobbat február közepén ettem, Szicíliában, egy fáról leszakítva. Olyan édes volt, mindenféle savasság nélkül, hogy nem hittem a szeme… a számnak.
A februári naptár témájának is a narancsot választottam, illetve készítettem egy nagyon egyszerű, desszertet belőle. A gyerekek édességet kértek, de minden kifogyott itthon, se tojás, se tej, se vaj a vajtartóban. Így nehéz lesz desszertet készíteni, de a narancsok megmentettek, ehhez a pudinghoz nem kell más, mint narancs, búzadara és cukor, no meg egy csipet fahéj. Összetevőiben minimál desszert, összhatásában viszont egy üdítő, még akár különlegesnek is mondható édesség. Nekünk másnap ízlett a legjobban, hidegen, kifordítva a formából.
És egy minimális reklám (bocsánat de talán többeteket érdekel a dolog), úgy néz ki, idén sikerül hozatnunk Szicíliából frissen, éretten szüretelt, kezeletlen héjú narancsot. Olyat, amelyet nem féléretten szedtek le, majd hosszas utazás, nagybani és nagykerraktáras érlelés után, hetekkel a szüret után kerül a boltokba. Ezt leszedik, kamionra pakolják és jön nekünk. 12 kg-s dobozban lehet majd venni és célszerű előrendelni. A karton ára 5500 Ft. Főhetnek a lekvárok, készülhetnek a kandírozott és csokis narancshéjak. : ) Bővebb info a következő Dolce Vita konyha hírlevélben.

Hozzávalók: 15 dkg búzadara, 4 dl frissen facsart narancslé, cukor ízlés szerint, őrölt fahéj

1. 3 dl narancslevet keverjünk el 2 dl vízzel, egy narancs lereszelt héjával, csipet fahéjjal, főzzük meg benne a darát, édesítsük amennyire szükséges, osszuk szét 4 kis formába a darát, kanállal simítsuk le a tetejüket
2. kb 10 dkg cukorból készítsünk karamellt, mikor kész a karamell, öntsük hozzá a maradék 1 dl narancslevet. Forraljuk fel újra az öntetet, míg a karamell újra folyós nem lesz, ha szükséges főzve sűrítsük a szirupot, majd öntsük a darára. Tegyük hűtőbe


A naptár a szokásos két méretben elérhető: 1920×1200 és 1280×1024

 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!

    Hol és hogyan lehet a narancsot rendelni? Nagyon érdekel az igazi narancs ízű, kezeletlen narancs.

    Köszönettel,

    Ibolya (Egerből)

    2012. 02. 01.
  2. Kedves Ibolya!

    akkor írom ide is, mert többen kérdezték már levélben is. A Dolce Vita konyha webshopban lehet majd rendelni. Ha most feliratkozol hírlevére, azonnal értesítünk, amikor jön, és lehet már rendelni.vagy figyeld a blogod, mert sztem kiírom azért ide is, amikortól rendelhető

    2012. 02. 01.
  3. Kezeletlen narancs? Jól hangzik. Hát erről most majd a védőnőm szerint egy kis időre le kell mondanom. No azért nem baj 😀
    Folyamatosan kapható lesz?

    2012. 02. 01.
  4. Nagyon tetszik a recept. A narancsot és a grízpudingot is szeretem, biztosan remek lehet együtt is 🙂

    2012. 02. 01.
  5. pomazi mondta:

    De jó lenne ilyen narancs! És mi a ‘garancia’ arra, hogy nem vegyszerezett? Bio minősítés?

    2012. 02. 03.
  6. Pomazi!

    nem bio, hanem ismerjük a termelőt, ez a “garancia”. Éretten leszedik a narancsot, kézzel átválogatják, majd utazik is ide hozzánk. ennyi időre nincs szüksége vegyszerre, direkt vásárlás a termelőtől. Míg az amit a zöldségesnél veszel utazik, tárolódik pár hétig, sok-sok kézen átmegy

    2012. 02. 04.
  7. Anonymous mondta:

    Szia! Mobilra most nincs kép? A januárit letöltöttem, most keresném a februárit, de nem találom. Vagy csak én bénázom? Toncsi.

    2012. 02. 04.
  8. Anonymous mondta:

    Megcsináltam. Nekem izlett, de a családomnak nem (2 gyerek, férj). Amúgy elég tömény. a 4 kis tálkányi desszertet már a 4. napja én eszem 😉

    A narancs érdekelne engem is, de félek a felhasználásától. Tudom, hogy nagyon kell vigyázni a héjával, mert ha a fehér rész bele kerül keserű lesz, és én isten bizony 😉 nagyon vigyáztam, de úgy is keserű lett (most egy narancslevesről beszélek, de egy vagyonér vett narancsot, és sok munkát nem szeretnék kidobni az ablakon egy hasonló hiba miatt…)

    Ritocska

    U.i.: az új könyvedet imádom. A sajtgolyók, és a krémsajt isteni. azóta a hűtőben mindig csöpög egy adag joghurt 😉

    2012. 02. 06.
  9. Anonymous mondta:

    Szia!

    Ez a kép…egyszerűen gyönyörű!!!
    Ha csak nem készítesz valami “szebbet”, nálam egész évben február lesz. 😀
    Köszönöm!

    Üdv, Viki

    2012. 02. 09.
  10. Anonymous mondta:

    Mikor jön a következő narancs szállítmány és hogyan lehet előrendelést leadni??
    Köszönettel: Bee

    2012. 02. 15.
  11. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!

    Rendeltem narancsot, és holnap már érkezik is! Viszont az lenne a nagy kérésem, hogy narancslekvár receptet nem tennél fel a blogra? Mert sok ínycsiklandó narancsos süti receptet találtam Nálad – amiket szeretnék is kipróbálni, de még sose csináltam narancslekvárt, és nem szeretném elszúrni…
    Köszönöm!
    Orsi

    2012. 02. 20.
  12. Visszajelzés: Fahéjas-narancsos grízpuding narancsos karamellel | one pilot guide

  13. Visszajelzés: Fahéjas-narancsos grízpuding narancsos karamellel | Zamatos Falatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések