Mandarinos garnélasaláta

A múlt heti gálavacsora után, mikor is a győztes gyerekek narancsos rukola és madársalátát készítettek, mi köszön rám másnap a hűtőben? Rukola és madársaláta, fotózásról maradtak, illetve 20 dkg friss garnéla. Ebből lett ez az egyszerű ebéd, igaz, nem naranccsal, hanem mandarinnal. Kivételesen nem olívaolajat használtam a salátaöntethez, hanem napraforgóolajat. A napokban vettem hidegen sajtolt bio napraforgóolajat. A különbség e között és a Floriol és társai között? Fényévnyi. Igaz, az ára is 3-4 x annyi, de a jó minőségű olívaolajokhoz hasonlóan ezt az olajat sem arra találták ki, hogy rántott hús vagy sült krumpli készüljön benne. Salátákhoz, levesekhez használjuk. Az olaj illata is már színtiszta “szotyi” illat, az íze pedig, mintha napraforgómagot ennénk. Érdemes összekóstolni a floriollal. Rájövünk ez utóbbinak se íze, se bűze, gépzsír. A rántott húst és a krumplit süssétek inkább sertészsírban.
A saláta szénhidráttartalma kb. 25 gr. Ebédre szerintem kevés, én legalábbis egy óra múlva igen éhes voltam már. Vacsorára viszont nekem ennyi elég, az alacsony szénhidráttartalom mellett a kalóriatartalma is kevés. Friss garnéla persze nem mindennap marad a hűtőben, a salátát elkészíthetjük egy kis megmaradt csirkemellel, de még finomabb maradék kacsahúsból.

Hozzávalók: 5 szem mandarin (25 dkg), 1 gerezd fokhagyma, napraforgóolaj/extra szűz olívaolaj, 20 dkg garnéla, rukola és madársaláta vegyesen, frissen őrölt bors, tengeri só

1. A garnélát pucoljuk meg
2. A salátákat keverjük el, 3 mandarint szedjünk gerezdekre, vágjuk kockákra. Két mandarin levét facsarjuk ki, keverjük el azonos mennyiségű olajjal, adjunk hozzá kevés tengeri sót, frissen őrölt borsot
3. Az öntetet keverjük el a salátával
4. A megpucolt garnélát 2-3 perc alatt süssük át kevés forró olajon, az aprított fokhagymával együtt, keverjük el még melegen a salátával, együk meg azonnal

 
 
 
 
Megosztom
 

11 megjegyzés

  1. hm.. ez a napraforgóolaj nagyon jól hangzik.
    Te (is) fogyózol? 🙂

    2012. 01. 26.
  2. Szia! Hol lehet Bp-én friss tengeri halat/ rákot venni? Nagycsarnokban esetleg? Köszi!!
    Zita

    2012. 01. 26.
  3. Ó de megenném! Sajnos a mi városkánkban semmilyen normális tengeri halféléhez és herkentyűhöz sem lehet hozzájutni… Pedig heti egyszer szívem szerint halat ennék, de egyszerűen semmi normálisat nem lehet itt venni. 🙁
    Úgyhogy nekem marad a heti egy tonhalkonzerv.

    A bio napraforgóolaj valóban nagyon jóízű, nekem is volt már itthon. Bár én e téren (legalább) el vagyok kényeztetve a tökmagolajjal, az igazi dió és mákolajjal, a mogyoróolajjal, amit itt Egerszeg mellett sajtolnak. Mindegyik isteni. 🙂

    2012. 01. 26.
  4. Vera!

    Igazán nem fogyózom, hanem így kell ennem, napi 160 gr szénhidrátot. Sok az inzulinom, ezt kell kordában tartani az étkezéssel és sok-sok sporttal. Ettől pedig fogyok és ez baromi jó! : )) Előtúrtam a 36-os ruhákat és itt-ott már lötyög, szülés után pedig 40-42 is befigyelt.

    Szüdzsike!
    nagycsarnok, Metró vagy Budaörsön halpiac http://buvosszakacs.blog.hu/2011/11/22/halreggeli_budaorson

    Duende!
    mákolajat nem tudunk valahogy bizniszelni? Postázni lehet olyat, mert vennék kipróbálásra.

    2012. 01. 26.
  5. Ha cukor, az nem jó.:(
    hát szülésután vagyok és mindent megadnék ha újra beleférnék a 36/38as ruháimba….

    2012. 01. 26.
  6. Vera!

    Szülés után???? Mennyivel? Sok-sok egészséget Nektek!
    Nem cukor, pont az ellenkezője, alacsony a cukrom
    Duende, köszi, megnézem!

    2012. 01. 26.
  7. Nagyon szívesen! Nekem is nagyon alacsony, általában 1-es… De néha még az is leesik.

    2012. 01. 26.
  8. Vera!

    Közben visszakerestem a blogodban ám, gyönyörű kislány. Még 1x gratulálok így (nagyon) utólag!

    2012. 01. 27.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések