Látványos fogás

Majonézes-tormás céklasaláta füstölt pisztránggal. Ez volt nálunk az előétel december 24-én és 25-én is, első nap öt, másnap kilenc főre. Piszkosul egyszerű, viszont látványos és nagyon finom. Csak a céklasalátát kell előre elkészíteni, majd pár perc alatt lehet tálalni a … Tovább Tovább

Csak a céklasalátát kell előre elkészíteni, majd pár perc alatt lehet tálalni a tányérokat. Igazi ütőkártya vendégségre. Még karácsony előtt a Pesti Disznóban ettem ezt a salátát, és azonnal tudtam, ezt a fogást az én konyhámra találták ki: gyors, látványos és finom. Nem is csalódtam benne.
Hozzávalók kb. 8 főre előételnek: 60 dkg pucolt cékla, 40 dkg füstölt pisztráng, 5 dkg vegyes zöldsaláta (én olyat használtam, amelyben vékony csíkokra vágott cékla is volt), kevés rucola, 1 tojás sárgája, 1-1,5 dl napraforgóolaj, friss torma, 1 dl tejföl, 1+4 ek. méz/cukor, só, frissen őrölt bors, 2 babérlevél, 1 tk. mustár, 1 dl fehérborecet

1. A megpucolt megfelezett céklákat tegyük fel főni annyi vízben amennyi bőven ellepi. A főzőlevet ízesítsük a fehérborecettel, 4 ek. mézzel, sóval, babérlevéllel, egy kis darab friss tormával.
2. A megpuhult és valamelyest kihűlt céklát vágjuk apró kockákra (lényegesen könnyebb így, puhán, mint nyersen), tegyük vissza főzőlébe, és hagyjuk benne állni pár órát, a legjobb, ha egy éjszakán át
3. Készítsük el a majonézt: a tojás sárgájához adagoljuk először cseppenként az olajat miközben habverővel verjük, majd mikor már kezdi a tojás felvenni az olajat nagyon vékony sugárban önthetjük hozzá a maradékot, miközben tovább verjük a habverővel.
4. A majonézt ízesítsük, sóval, borssal, kevés mustárral, mézzel, majd keverjük hozzá a tejfölt és reszeljünk hozzá friss tormát.
5. A céklát csepegtessük le, keverjük el a majonézzel. A tányérok aljára helyezzünk egy kevés zöldsalátát, kanalazzunk rá céklát, helyezzük rá a füstölt halat, csepegtessük meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal.

 
 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. nálunk is füstölt pisztráng volt 27-én, csak úgy:) gasztronómiai szempontból nem lakom valami jó helyen, egy-két dolgot leszámítva: szer4intem Magyarországon a legfinomabb a lillafüredi pisztráng 🙂

    2012. 01. 03.
  2. Jól hangzik. Megkockáztatom, nem is kellene főzni a céklát, esetleg az ecet mellé tennék egy kis bort is a marinádba, összefőzni, és úgy benne hagyni egy éjszakát a nyers, apróra vágott céklát.

    2012. 01. 03.
  3. Strawberry, Miskolc, ugye? Lillafüreden 25 éve voltam a szüleimmel a kastélyszállóban 8akkor még szot üdülő volt)
    Mi idén lecseréltük végre a pontyot, azaz anyukámat sikerült a halasnál rábeszélnem (még szerencse, hogy hosszú volt a sor), hogy felejtsük már el, harcsa és ez a pisztráng volt.

    Ehran, max bébiből. Az én céklám 1 órás főzés után is alig akart puhulni. : (. A nyersen apróra kockázástól pedig 3 napig lila az ember keze, ezért vetettem el gyorsan, és előbb főztem, majd kockáztam

    2012. 01. 03.
  4. Anonymous mondta:

    Nagyon tetszik ez a recept is. Hol lehet füstölt pisztrángot venni?

    2012. 01. 04.
  5. sztem minden hiperben, én a metróban vettem, vákuumos, 20 és 30 dkg-s darabok, kilója valahogy 3000 alatt

    2012. 01. 04.
  6. “Lányosnak”olvastam az irányítópultomon,pedig már régen volt szilveszter:))De olyan klassz színe van,hogy akár az is lehetett volna a címe.
    Azt hiszem az én konyhámban is helye van ennek az ételnek.Köszi:))

    2012. 01. 04.
  7. Anonymous mondta:

    a DM egyszer használatos gumikesztyűje nem hiányozhat egyetlen céklakedvelő háztartásból sem! 🙂
    Helga

    2012. 01. 04.
  8. Anonymous mondta:

    Sziasztok!

    Budapesten van az Apáczai Csere János utca 1-ben egy jó kis orosz bolt, Cmak a neve. Ott mindenféle jó kis füstölt halak szoktak lenni. Meg konzervek. Meg mindenféle izgalmas dolgok. Érdekes benézni. Van honlapjuk is.
    Marcsi

    2012. 01. 04.
  9. Helga!
    : ) beszerzem, bár a legjobban héjában sütve szeretem, úgy nem fog

    Marcsi!
    köszi az infót, én Arbatban veszek néha füstölt vajhalat pl, az nagyon jó.
    Pisztrángól viszont (ha már van nekünk is) a hazait ajánlom

    2012. 01. 04.
  10. Kriszta: Én szeretem salátába nyersen is a céklát (nem csak a bébit), szerintem nem baj, ha nem puha. Vékonyra, vagy kis kockába szoktam vágni. A színezés ellen meg ott a gumikesztyű. 🙂

    2012. 01. 04.
  11. én ma reggel látványos fogyásnak olvastam a címet

    Ehran, vegyes saliba nyersen reszelve ok, azt szoktam én is, de ez most a klasszik majonézes krumplisaláta szénhidrátmentesebb és rózsaszínebb változatát akartam

    2012. 01. 05.
  12. Elkészítettem és nagyon finom. Annyit változtattam rajta, hogy a céklákat a sütőben sóágyon sütöttem, nekem így finomabbak a zöldségek.

    2012. 01. 15.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.