Mikulás újabb könyveket hozott

A Tészta Varázs című könyvet a Mikulás (azaz a véletlen sorrendgenerátor) Kriszta csizmájába pottyantotta. Ő december 2-án írt kommentet, méghozzá ezt: “Szia Dolce vita, gratulálok neked a könyvedhez. A megfejtés: fánk (ezer fajtája), profiterol, de olvastam gyümölcstorta tésztát és sajgolyócskákat … Tovább Tovább

A megfejtés: fánk (ezer fajtája), profiterol, de olvastam gyümölcstorta tésztát és sajgolyócskákat is ezzel a technikával készíteni. Üdv. Neked és a Mikulásnak, remélem szerencsét majd könyvet hoz Nekem. Kriszta.” Remélem, ki volt rendesen pucolva az a csizma! Használd a könyvet szeretettel és kérlek, írj egy mailt a profilomban található címre az elérhetőségeiddel együtt!
Mivel ilyen sokan pályáztatok a könyvre, szereztem még újabb kisorsolni valót, 2 példányt egy igen különleges, a borok és az ételek párosításáról szóló könyvből, amelynek címe: Az ízek harmóniája.
A könyv szerzője, aki 20 éve szenvedélyesen kutatja az ételek összetevőit, miközben neves szakácsoknak is dolgozik (a könyv készítésben pl. segítéségre volt Ferran Adria), nem egyszerű borhoz ételt társítást végez, hanem a gasztronómiai örömök mögött rejlő molekuláris mechanizmusokat magyarázza el. Vörös húsok, bors, gyömbér, csípős paprika, fahéj, ánizs, sáfrány, rozmaring, “hideg íz”, ezek fő alkotóelemei milyen érzeteket keltenek az agyban, ez hogyan befolyásolja, módosítja ízérzékelésünket, mivel harmonizál. A könyv gigászi munka. Szakácsok és sommelier-ek, borkedvelők ösztönből, a hasonlóság elvéből kiindulva eddig is jól tudtak párosítani ételeket, most azonban megismerhetjük az ételek és a borok alkotó molekuláit, így akár túlléphetünk a kulináris hagyományokon és első ránézésre lehetetlen, de mégis harmonizáló párosításokat hozhatunk létre.
Rendkívül érdekes és szórakoztató, bár semmikép sem egy izgalmas kalandregény a könyv. Rengeteg információt tartalmaz, egy szusszra nem fogjuk tudni kiolvasni. Emészteni kell mindazt, amit olvastunk, sőt leginkább a valóságban is kipróbálni, kísérletezni azt. Mivel a szerző kanadai, a könyvben szereplő borok nemzetköziek, bár szerepel benne 2 magyar bor is! A hazai kiadó gondosan borszakértővel készíttetett egy bor-megfelelési listát, mely nemzetközi bor, mely hazaival váltható ki. Így számunkra is használható lesz a könyv a gyakorlatban, nem csupán egy vaskos elméleti kézikönyv marad. Ez nagyon tetszett! Ahogy az is, hogy a könyv tördelése, grafikai kivitelezése is (amellett, hogy számomra rendkívül tetszetős) azt segíti, hogy jobban eligazodjunk eme semmiképp nem száraznak, hanem inkább összetettnek mondható írásban. Én most ezt olvasom lazításként (?), párhuzamosan a Stalkerrel. Egyetlen egy apró dolog nem tetszett benne, számomra olykor akadozik a magyar fordítás mondatszerkezete.
Borokért és ételekért rajongó (no meg excell táblázatokban kategorizáló) pasiknak szerintem nincs ennél jobb karácsonyi ajándék!

Kérdés persze most is van: mi a paprika csípős molekulája? A helyes választ ehhez a poszthoz írjátok meg kommentben december 9-ig, (péntek éjfélig)!

Az idei Sok-Kicsi jótékonysági akción pedig 30 szuper gasztro program vár Titeket. Itt regisztráció után 1000 Ft-os sorsjegyeket lehet vásárolni, ezzel lehet az esélyt megadni a nyerésre, illetve sokaknak arra, hogy egy picivel szebb legyen a karácsonyuk. Regisztrálj, hogy segíts!

 
 
 
 
Megosztom
 

113 megjegyzés

  1. Mjudit mondta:

    Kedves Dolce Vita, köszönjük az újabb lehetőséget a játékra!
    A paprika csipős molekulája a kapszaicin.
    Boldogan játszom, ennek a könyvnek is nagyon örvendenék!

    2011. 12. 06.
  2. Szia Kriszta! Kár, hogy nem nekem pottyantotta a Mikulás a könyvet. Talán majd most.
    Most láttam az újabb feladványt. Gyógyszerészként (csak azért írom,, mert sokszor a gyógyszerkészítés nagyban hasonlít egyes konyhai tevékenységekhez :)) ) könnyű a válasz: kapszaicin. Üdv: Kriszta

    2011. 12. 06.
  3. Kedves Kriszta,

    kicsit utánaolvastam, és szerintem a megfejtés a kapszaicin.

    Üdv. Icus

    2011. 12. 06.
  4. Tetszik nekem ez a könyv. A paprika csípős molekulája a kapszaicin.

    2011. 12. 06.
  5. Anonymous mondta:

    A kapszaicin tőlem is kap egy szavazatot.
    Virág

    2011. 12. 06.
  6. Szia!
    A csípősség felelőse a kapszaicin.
    Bár nem az én csizmámba került a tésztás könyv, azért remélem minden kicsihez és nagyhoz megérkezik ma a Mikulás az ajándékokkal.

    2011. 12. 06.
  7. Anonymous mondta:

    Kriszta, nagyon szépen köszönöm a nyereményt!
    A mostani kérdésre a megfejtés: kapszaicin.
    Szép napot, Kriszta.

    2011. 12. 06.
  8. Anonymous mondta:

    A megfejtés a kapszaicin!
    Én már vettem is sorsjegyet az ajándékodra a Sok-Kicsin! Bár eddig még egyik évben sem nyertem, hátha majd most. És nem mellesleg jó célra megy!
    SZép napot, Panni

    2011. 12. 06.
  9. Anonymous mondta:

    A KAPSZAICIN!!

    Szép napot,Híres Angi

    2011. 12. 06.
  10. zrajmund mondta:

    kapszaicin. ezt teszik sok izomlazító-bemelegítő kencébe is. Ilyen volt régen a Nicoflex. Szép narancssárga tubus. Emlékszik valaki?
    Láttatok mostanában mívesen fordított művet? Egyre kevesebb van :-(((

    2011. 12. 06.
  11. Érdekes kérdés, érdekes volt utánaolvasni. A kapszaicint például a madarak nem érzékelik, ez is meglepő.
    ManóAnyó

    2011. 12. 06.
  12. Szia Kriszta! A paprika csípõs molekulája a kapszaicin. Remélem meghozza a szerencsémet 🙂 Üdv.: Norina

    2011. 12. 06.
  13. A Mikulás megsúgta: kapszaicin a megfejtés. Bár a baba miatt ezt a vegyületet az utóbbi időben kénytelen vagyok nélkülözni, a párom egy hete valamiért teljesen bezsongott, mindenbe rak egy keveset, a levestől a csokikrémig. Bizonyára fázik. 🙂

    2011. 12. 06.
  14. Sajnos az előző játékról lemaradtam, úgyhogy nagyon örülök ennek az újnak.
    A megfejtés a kapszaicin.
    Birskörte

    2011. 12. 06.
  15. Anonymous mondta:

    Kapszaicin. Igen, sok ilyen játék legyen év közben is, tét (ajándék) nélkül is, okulásunkra.

    Tóth Péter

    2011. 12. 06.
  16. Kedves Dolce Vita!
    A paprika csipős molekulája a kapszaicin.
    Üv: Juli

    2011. 12. 06.
  17. Szeretnék ismét játszani,megfejtés:
    kapszaicin, éppen chilis csoki a Télapó ajándékom, mert igen szeretem.
    Én is vettem már sorsjegyet a Sok kicsire, hátha…!:)

    2011. 12. 06.
  18. Kedves Kriszta!
    Régóta szeretnék egy ezzel a témával foglalkozó könyvet (is):)Az előző rejtvényhez hasonlóan most is reménykedve várom a sorsolás eredményét! A megfejtés: kapszaicin.

    2011. 12. 06.
  19. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!

    Ismét szeretnék játszani, a kérdésre a helyes válasz a kapszaicin!

    Üdv

    Zsuzsi

    2011. 12. 06.
  20. A paprika “csípõs” molekulája a kapszaicin! 😀

    üdv: kata

    2011. 12. 06.
  21. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce, a megfejtés: kapszaicin! 🙂 Szép napot! Zafira

    2011. 12. 06.
  22. iriszi mondta:

    Szia!

    A paprika “csípõs” molekulája a kapszaicin.Remélem a te csizmád is tele lesz minden földi jóval.
    Üdv.:Irisz

    2011. 12. 06.
  23. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta, ujra probalkozom a mikulas ajandekaert 🙂 Megfejtes: kapszaicin. Udv, Csilla

    2011. 12. 06.
  24. Anonymous mondta:

    Kriszta, most olvasom, hogy Neked ma van a születésnapod! Szeretettel köszöntelek ezen a “duplán” jeles napon! Üdv: Kriszta.(a Tésztavarázs könyv boldog nyertese!)

    2011. 12. 06.
  25. Kedves Kriszta!

    Bár én nem szeretem az erőspaprikát, a hatóanyag nevét igen:-)
    Kapszaicin

    Üdv.:

    Zita

    2011. 12. 06.
  26. Anonymous mondta:

    Születésnapod? Isten éltessen sokáig! Egészséget, boldogságot jó sokáig!

    2011. 12. 06.
  27. Én is sajnálok, hogy a tésztás könyről lemaradtam, de ezt én is szívesen olvasgatnám. És ujra tanultam valamit, mert muszály volt utánanéznem:a kapszaicin a paprika csípős molekulája.

    2011. 12. 06.
  28. Megfejtés:kapszaicin
    Szuper a játék, és gratula az előző nyertesnek!

    2011. 12. 06.
  29. jj mondta:

    Az én pasimnak ez nagyon tetszene…
    Megfejtés: kapszaicin.

    2011. 12. 06.
  30. Anonymous mondta:

    Szomorúan konstatáltam, hogy az előző játékról lemaradtam, ezért most mindenképp pályázom!:) Kapszaicin a válasz.

    Ziti

    2011. 12. 06.
  31. Anonymous mondta:

    Kapszaicin. Valamint boldog szülinapot kívánok 🙂

    Üdv,
    Ildi

    2011. 12. 06.
  32. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta,
    a megfejtés a kapszaicin.
    Üdv,
    Bándy Kata

    2011. 12. 06.
  33. Anonymous mondta:

    Szia Dolce Vita,

    a paprika csípősségéért a kapszaicin a felelős. Én “csomagolnám” utazóbőrönd királyleánykába /by miklóscsabi/, de a könyv ajánlatára is nagyon nagyon kíváncsi vagyok… 🙂

    Eszter

    2011. 12. 06.
  34. énisKriszta mondta:

    Szia Kriszta! Persze a megfejtés kapszaicin (ezt is sikerült fejből:).

    És ha már így kiderült, akkor nagyon boldog születésnapot!!! (Téged a Mikulás hozott?):)))

    Szép estét: énisKriszta

    2011. 12. 06.
  35. Anonymous mondta:

    Szia!
    kapszaicin 🙂 🙂
    Z(csobbi@freemail.hu)

    2011. 12. 06.
  36. Akinek fejből ment, gratulálok! Aki pedig gondosan utánaolvasott, azoknak plusz pont! : )
    A jókívánságokat itt is köszönöm!

    2011. 12. 06.
  37. Kedves Dolce Vita,

    A megfejtés a kapszaicin.

    Persze néha Erős Pista is besegít, de psszt, ezt el ne mondd senkinek…
    :-)))
    Minden földi jót kívánok a Miku-csomagba.
    nézz be hozzám, ha van egy perced:
    Lélekdoromboló

    2011. 12. 06.
  38. Kedves DolceKriszta!
    épp ma láttam könyvesboltban ezt a könyvet, nagyon jónak tűnik és abszolút hiánypótló. Nagyon örülnék neki…bár még sosem nyertem semmit:)
    Kapszaicin a megfejtés.
    És boldog szülinapot!
    Vianne

    2011. 12. 06.
  39. Molnárné Kaposi Ildikó mondta:

    Játékba szállnék újból. 🙂

    A paprika csípős molekulája a kapszaicin.

    És most drukkolok magamnak :))

    2011. 12. 07.
  40. nemethemi mondta:

    Kedves Kriszta!
    A megfejtés: kapszaicin.
    Ha már a lottó ötösről lemaradtam, talán most szerencsével járok. :)Nagyon izgalmas a nyeremény!
    Üdv
    Emi

    2011. 12. 07.
  41. Szia!
    Először is (picit megkésve ugyan) BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! 🙂

    Másodszor köszönjük a lehetőséget az újabb játékra. A megfejtés: kapszaicin

    Szép napot,
    Regina

    2011. 12. 07.
  42. Ildikó mondta:

    A paprika csípősségét a kapszaicin okozza.

    Ildikó

    2011. 12. 07.
  43. Sylverke mondta:

    Én is nagyon szeretnék játszani Nálad! Úgyhogy: kapszaicin! Imádom a húslevest nagyon nagyon csípősen:)

    2011. 12. 07.
  44. Anonymous mondta:

    Én is szeretnék játszani. A paprika csípős molekulája a kapszaicin.
    K-G. Ágnes

    2011. 12. 07.
  45. Zuzana mondta:

    Természetesen a kapszaicin ! Hadd játsszak megint, véletlenül ismerek egy bor- és ételrajongó pasit egész közelről 🙂

    2011. 12. 07.
  46. Szia!

    Szeretem nagyon a blogodat:) most először játszanék nálad, remélem, mellém szegődik a szerencse!:)

    A megoldás: kapszaicin mokelula

    Boldog karácsonyt neked és további jó munkát:)

    2011. 12. 07.
  47. Kedves Kriszta,

    A válasz kapszaicin, ezt nekem fejből kell tudnom. 🙂

    A paprika kapcsán mindig eszembe jut a Nobel-díjas Szent Györgyi Albertről szóló anekdota. Szent Györgyi nem szerette a paprikát, de felesége rendszeresen tett a tányérjára a vacsorához. Egy ízben a csalási perpatvart elkerülve Szent Györgyi a zsebébe rejtette a paprikát. Csak órákkal később jutott eszébe a zsebében aszalódó paprika, s az, hogy érdemes lenne megvizsgálni, nem nyerhető-e belőle C vitamin (épp ennek a kutatásán dolgozott akkoriban). Meglepetésére kiderült, hogy a ‘gyűlölt’ paprika bizony minden más zöldségnél nagyságrendileg több C-vitamint tartalmaz. S ez a felfedezés hozzájárult a leendő Nobel-díjához. Okos asszony volt a felesége is. 🙂

    Utólag is Boldog Szülinapot! Tetszik, hogy a Mikulás puttonyából bújtál elő.

    Üdv.
    Kriszti

    2011. 12. 07.
  48. Szia Kriszta!

    A megfejtés a kapszaicin…nálunk sok a csípőspaprika-kedvelő 😀

    Minden jót és utólag is boldog születésnapot!

    2011. 12. 07.
  49. Kedves Kriszta!

    Én is szeretnék jelentkezni a játékra. Megfejtés: kapszaicin
    Kellemes ünnepeket kívánok!

    Üdvözlettel: Évi

    2011. 12. 07.
  50. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta,
    ahogy előttem már annyian megfejtették, a keresett molekula a kapszaicin.

    Boldog szülinapot utólag is!

    H. Erika

    2011. 12. 07.
  51. Kapszaicin.
    És a paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika.
    🙂 Rita

    2011. 12. 07.
  52. Szia Kriszta!
    Megint nagyon szuper könyvet hoztál nekünk kisorsolásra, a leendő nyertes nevében is köszönöm. 🙂 A helyes válasz: a kapszaicin a paprika csípős molekulája. Remélem szerencsém lesz a sorsoláskor, de ha nem, akkor hátha ott lesz az új könyved a fa alatt, mint anno a legelső, amit imádunk. 🙂
    Kellemes adventi készülődést,
    Adri

    2011. 12. 07.
  53. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!

    A megfejtés a kapszaicin molekula. Nagy csípős paprika rajongó az egész család, még a gyerekek is, így nem volt nehéz a kérdés.
    Az új könyvedhez gratulálok, nekem még az előzőnél is jobban tetszik!

    Bogi

    2011. 12. 08.
  54. e.ke mondta:

    Szia Kriszta!
    A megfejtés: kapszaicin. (Bevallom, nem volt nehéz ennyi komment után…)
    e.ke

    2011. 12. 08.
  55. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta,

    a paprika csípősségét a kapszaicin adja.

    Üdv Ági

    2011. 12. 08.
  56. Szia Kriszta

    Nagyon szeretem a blogodat, mindig találok valami finomat, ötleteset, szivmelengetőt, amit aztán vagy én vagy a férjem (általában ő, mert ő az igazi főszakács nálunk) el is készit.
    A válasz a kérdésre a kapszaicin (bevallom, biztositott a válasz helyességéről hogy már sokan irtak előttem).

    Remélem még sok finommal meglepsz bennünket.

    Üdv, Orsika

    2011. 12. 08.
  57. G. Moncsi mondta:

    Szia Kriszta!

    A paprika csípős molekulája a kapszaicin.
    Remélem mellém szegődik a szerencse, nagyon megtetszett a könyv.:)

    2011. 12. 08.
  58. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!

    Az a bizonyos csípős molekula a kapszaicin.

    Üdvözlettel,

    Ibolya (Eger)

    2011. 12. 08.
  59. Kedves Dolce Vita!

    Mint már előttem oly sokan megírták, a csípős ízért alkaloidok, a kapszaicin és származékai a felelősek.
    A kapszaicin vízben nem oldódó anyag, ezért a szájban kialakuló égető érzést semmiképpen sem érdemes vízzel csillapítani.
    A csípős ízt számos állat érzi, viszont a madarak nem.
    Az ún. Scoville-skálán mérik a csípősséget, ahol
    zöld paprika 0
    kevésbé csípős hazai paprikák 500-1000
    hazai csípős paprikák 1500-2500
    jalapeno paprika 2500-8000
    cayenne bors 35000-50000 értékű.

    Kellemes karácsonyi készülődést!
    Üdv: Dia

    2011. 12. 08.
  60. Kedves Kriszta!

    Kicsit fura így megírni a megfejtést, hogy ezt ennyien megtették már előttem, de remélem a szerencse nekem kedvez. A megfejtés: kapszaicin.

    Üdv: Niki

    2011. 12. 09.
  61. Anonymous mondta:

    Szia,

    A kapszaicin a megfejtés.

    Üdv,
    Knoll Katalin

    2011. 12. 09.
  62. Anonymous mondta:

    Én is megpróbálom: Kapszaicin.
    Beatrix

    2011. 12. 09.
  63. Anonymous mondta:

    a paprika csípősségét a kapszaicin okozza:)

    szép hétvégét, szabó eszter

    2011. 12. 09.
  64. Kedves Kriszta!
    A Jézuska nekem a te könyvedet hozza, ma már titokban azért belelapoztam és szuper…
    Viszont nagyon megörültem, hogy
    g így késve ugyan, de megláttam itt ezt a könyvet. Ugyanis ezt vettem a nővéremnek, aki nagy borkedvelő (több tanfolyamon is túl van), de nem akartam a szokásos mi a legjobb bor idén Magyarországon-t. Sokat hezitáltam, de örülök, hoyg jókat írtál róla, akkor remélem nála is sikert arat majd.
    Kellemes Ünnepeket Neked és a Családnak!

    2011. 12. 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések