Málnás-mandulás szaloncukor

Köszönöm a sok-sok ötletet a kókuszos szaloncukor kérdésemre! Íme egy újabb kísérlet, ami ezúttal tökéletes lett. Azért ezen nem is csodálkoztam, a mandulapor összefogása lekvárral, nos, nem egy nagy mutatvány. Viszont rettentően finom! Olyannyira, hogy az első körben 20 dkg … Tovább Tovább

Viszont rettentően finom! Olyannyira, hogy az első körben 20 dkg mandulából készült szaloncukrok a fotózás végét már nem érték meg. Családom rávetette magát és egyre csak fogytak a szaloncukrok a tárgyasztalról. Ádám 1000 darabot rendelt belőle. És miért pont málna? Az elmúlt években narancsosat és szilvalekvárosat ettünk, nekem pedig hetek óta málnamizériám van. December közepén, a legjobbkor, nem? Ha nincs finom házi málnalekvárunk vegyünk egy zacskó fagyasztott málnát, passzírozzuk át, majd cukorral főzzünk belőle sűrű lekvárt, ezt használjuk alapnak. Nekem halovány rózsaszín lett a marcipánom a lekvártól, ne várjunk élénk pink színt, mint egy bolti málnás szaloncukornál!

Hozzávalók: 20 dkg blansírozott mandula őrölve, 10 dkg porcukor, bő fél-1 dl málnalekvár, 10 dkg étcsokoládé (Ikeásat használok most, temperálás nélkül, kíméletes melegítéssel olvasztva is teljesen keményre, ropogósra szilárdul vissza, tapintásra nem olvad)

1. Keverjük el az őrölt mandulát a porcukorral
2. Keverjük hozzá a málnalekvárt, lágyabb masszát készítsünk, mint pl. a marcipánkenyér masszája. Tegyük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe
3. Formázzuk, helyezzük sütőpapírra, tegyük a hűtőbe
4. Forraljunk fel egy lábosban vizet, a csokoládét kockázzuk fel, tegyük egy üvegtálba. Helyezzük ezt a vízzel teli lábosra (ekkor már zárjuk el alatta a gázt), kevergessük, míg az össze csoki elolvad
5. Forgassuk meg a marcipánokat az olvadt csokiban, helyezzük sütőpapírra, tegyük a hűtőbe szilárdulásig. Csomagoljuk.

 
 
 
 
Megosztom
 

25 megjegyzés

  1. Köszi a tippet! Tele a spájzom isteni málna és ribizlilekvárral! 🙂

    2011. 12. 19.
  2. Duende!

    CSak tényleg úgy finom, ha lágyabb a massza, ettől formázni még lehet viszonylag könnyen

    2011. 12. 19.
  3. Anonymous mondta:

    Nincs valami ötletetek, mivel lehet a mandulát igazán finomra őrölni? Én a botmixeremhez kapott kis tálas-késes darálóval próbálkoztam, de nem vagyok teljesen megelégedve. Finom, finom, de az igazi marcipán szerintem szinte liszt finomságú mandulából van, nem?

    Köszi,L

    2011. 12. 19.
  4. Nagyon szuper a màlna-mandula páros! Nálam ròzsalikőrös-málnás készült, kukkantsd meg!

    2011. 12. 19.
  5. Kedves Kriszta,
    Abszolut nem posztba vago kerdes: jol latom-e, hogy osso buco recept nincs a blogodon? Ugy emlekeztem, lattam, de nem talalok es a hutoben van 4 db borju osso buco… Tudnal esetleg vmit tanacsolni? Annyi recept van a neten, teljesen elveszettnek erzem magam.

    Koszonom.

    2011. 12. 19.
  6. Katica!

    A Dolce vita Magyarországon könyvben szerepelt az osso buco receptje, nem bonyolítom túl, a lényege azonban a gremolata a tetejére, azt nem szabad kihagyni belőle:

    Hozzávalók · 4 szelet borjúlábszár 4 cm vastagra vágva (darabonként kb. 30 dkg)
    · liszt · 5 dkg vaj · 1 fej vöröshagyma · 3 dl húslé · 1 dl száraz fehérbor
    · 1 paradicsom · 1 citrom reszelt héja · 1 kis gerezd fokhagyma
    · 1 db szardella · 1 kis csokor petrezselyem aprítva
    1 Kockázzuk fel a hagymát,
    egy nagy serpenyőben
    futtassuk meg a vajon.
    2 Enyhén lisztezzük be
    a lábszárakat, pirítsuk
    meg mindkét oldalukat
    a hagymán.
    3 Öntsük fel a húslével
    és a borral, adjuk hozzá
    a felkockázott paradicsomot,
    takaréklángon,
    lefedve főzzük 1,5-2 órát,
    míg a hús vajpuha lesz.
    4 Készítsük el a
    gremoladát: keverjük
    össze a felaprított fokhagymát,
    petrezselymet,
    citrom héját az apróra
    vágott szardellával, majd
    a főzés utolsó 5 percében
    adjuk a húshoz.

    2011. 12. 20.
  7. Anonymous mondta:

    A szalagot használtad az összekötéshez, vagy csak dísz a képen?

    Meg az is érdekelne, hogy hol vetted? teszik, hogy piros és fehér. 🙂

    Judit

    2011. 12. 20.
  8. Vali mondta:

    Sziasztok!
    az előbb próbálkoztam a szaloncukorral… de katasztrófa lett. nem szoktam csokit olvasztani, nekem ez gőz fölött csak egy sűrű massza lett, nem folyt annyira, hogy meg lehessen benne forgatni a cukrokat, mert egyrészt kb félcentis bevonat képződött a sűrűsége miatt, másrészt mire megforgattam, szétmállott a töltelék. Tibi étcsokit használtam…
    Pedig annyira bíztató volt a recept, és finom is! Lehet hogy a lekvár is túl sok volt, de a csoki semmiképp nem volt elég folyós. Ti milyet használtok, hogy az lesz? Vagy csak sokkal ügyesebbnek kéne lennem? :S

    2011. 12. 20.
  9. Szia Kriszta!

    Nekem a csomagolassal kapcs. lenne egy kerdesem: a csomagolopapir elott belerakod valamibe a szaloncukrokat, pl alufolia vagy sutopapir, vagy csak siman mennek a csomagolopapirba?

    Elore is koszi a valaszod!

    Udv Nida

    2011. 12. 21.
  10. Azt szeretném kérdezni, hogy mandulalisztet használhatok őrölt mandula helyett? Sajnos nincs olyan konyhai eszközöm amivel megőrölhetném. Köszönöm válaszodat!

    2011. 12. 21.
  11. Andika!

    A mandulaliszt az elvileg nem más mint őrölt mandula, úgyhogy bátran! : )

    2011. 12. 21.
  12. Attol tartok Valinak valaszoltal helyettem, de azert a csokis tippeket is nagyon koszonom 🙂 azert nekem is valaszolsz a csomagolassal kapcsolatban? 🙂 Koszi!!

    2011. 12. 21.
  13. ó, elnéztem a neveket, bocsánat. Nem kell, csak a csomagolópapírba. Ha kíméletesen olvadt a csoki, a hűtőben visszaszilárdul annyira, hogy nem fog fogni, ragadni, mehet egyből a csomagolópapírba

    2011. 12. 21.
  14. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!
    kb. hány db szaloncukor lesz ekkora mennyiségből?
    Köszönöm,
    Sz

    2011. 12. 22.
  15. Nem szoktam ételt kukába dobni, de az enyém a szemetesben landolt. Azért köszi a receptet.

    2011. 12. 23.
  16. Anonymous mondta:

    Én végül elkészítettem és tényleg nagyon jó lett:)
    Sz

    2011. 12. 26.
  17. Anonymous mondta:

    egy profán kérdés így utószezonra: a csokiba mártás nekem nem olyan egyértelmű…hogy lehet szépen mártani, hogy ne maradjanak nyomok? köszi köszi, szami

    2011. 12. 28.
  18. Anonymous mondta:

    Köszi a receptet.

    Kétszer készült már nálunk, bár nem szaloncukornak, hanem csak pralinének, gömbölyün. Egyszer tejcsokival, egyszer étcsokival bevonva. De ami még ennél is jobban bejött, az az egyszerüen kakaóporba forgatás. Villámgyorsan elkészül és nagyon finom lesz, a málna íze még jobban érezhetö úgy!

    Márta

    2012. 01. 02.
  19. Visszajelzés: Házi szaloncukor - mert mi ezt szeretjük

  20. Visszajelzés: Szaloncukor házilag - a mi kedvenceink

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések