Fűszeres töklé

Hogy a téli hangulatot tovább fokozzuk, hoztam Nektek egy forró, fűszeres töklevet. Ez az egyik recept, amelyet a Kiskukta főzőversenyen tanultam az egyik versenyzőtől (Leftwich Shawna Mariah-tól), aki elmondása szerint amerikai apukája révén rengeteg tökös receptet ismer, bár ezt a … Tovább Tovább

Ez az egyik recept, amelyet a Kiskukta főzőversenyen tanultam az egyik versenyzőtől (Leftwich Shawna Mariah-tól), aki elmondása szerint amerikai apukája révén rengeteg tökös receptet ismer, bár ezt a mostanit a neten találta. Nem tudom, én még sosem találkoztam ezzel a recepttel, de azonnal megtetszett. A fűszerezésén minimálisat változtattam, adtam hozzá egy kevés gyömbért is. Nekem forrón és hidegen is nagyon ízlett, kitűnő, alkoholmentes alternatívája lehet például a forralt bornak. Lányos traccspartik, sütizések remek téli kísérője. Szerintem nagyon fontos, mennyire lesz sűrű a lé. Forrón, túl sűrű töklevet kortyolgatni… brr, felejtsük el. A receptben leírt arányokkal viszont nagyon jól működik. Egészséges, lelket melengető ital, a legjobb gyógyír ebben a szürke időben.

Hozzávalók: 40 dkg sütőtök (pucolt mennyiség), 20 dkg alma (2 nagyobb szem), 1 dl frissen facsart narancslé, negyed citrom, méz ízlés szerint (nagyjából 4-5 evőkanál), 1 nagyobb rúd fahéj, 2-4 szegfűszeg, 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 1 l víz

1. A hámozott tököt és az almát kockázzuk fel, tegyük egy fazékba, adjunk hozzá 1 l vizet.
2. Adjuk hozzá a narancslevet, a fűszereket és a mézet. Főzzük, míg a tök és az alma megpuhul.
3. Halásszuk ki belőle a fahéjat és a szegfűszegeket, majd turmixoljuk le, amilyen simára csak tudjuk.
4. Adjunk hozzá kevés frissen facsart citromlevet, édesítsük tovább ha szükségesnek érezzük. Szűrjük át, melegen fogyasszuk!

És egy Mikulás-játék. A Tészta Varázs című könyv kiadójától kaptam egy könyvet, hogy kisorsoljam a blog olvasói között.
A könyv hasznos lehet azoknak, akik a különböző édes és sós tészták készítésében szeretnének jártasságot szerezni, esetleg még soha nem készítettek házilag tésztákat. A könyvben 9-féle tészta (linzer, briós, leveles, pástétom, égetett, pizza…) elkészítését követhetjük végig lépésről-lépésre, fotókkal illusztrálva. Majd az adott tésztákhoz különböző felhasználási módokat találunk. A könyv gazdagon illusztrált, nagyon jó összefoglaló, hasznos kézikönyv, amelyhez bármikor nyúlhatunk, ha bizonytalankodnánk egy-egy alaptészta elkészítésénél.
És, hogy ne legyen túl egyszerű a dolgotok, a könyv elnyerésért egy kérdést legalább meg kell tudni helyesen válaszolni. Nem lesz nehéz! : ) A kérdés: mit készítünk égetett tésztából?
A választ ehhez a poszthoz írt kommentben várom december 5-én éjfélig, hogy 6-án reggel kiderüljön, kinek a csizmájába pottyantotta a Mikulás a könyvet.

 
 
 
 
Megosztom
 

122 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!

    A játék kérdésére a helyes válasz: képviselőfánk

    Üdv

    Zsuzsi

    2011. 12. 02.
  2. Szia!
    Mostanában fedeztem fel a blogodat és azóta már megfőztem néhány receptet, a mai pl. az almaleves lesz!:)
    A játékhoz kapcsolódva: égetett tésztából profiterolt, azaz képviselő fánkot készíthetünk.:)

    2011. 12. 02.
  3. Valami hasonló töklé recepttel szemeztem már én is, de valahogy nem hittem, hogy jó dolog sülhet ki belőle. Most már merek adni neki egy esélyt! 🙂

    2011. 12. 02.
  4. Anonymous mondta:

    Szia!

    Megfejtés: képviselő fánk, éclai(ekler) fánk, profiterol.

    Szép napot.
    Anita

    2011. 12. 02.
  5. Chriesi!

    bátran, egy dolgon csúszhat meg, ha túl sűrű, de azon lehet segíteni. : )
    Én ma főzőm a következő adagot

    2011. 12. 02.
  6. Szia Kriszta!

    Akkor ragozzuk tovább: Ekler fánk, St Honoré torta, és természetesen az olasz Profiterol

    2011. 12. 02.
  7. Ez a töklé nagyon tetszik. Sokat begyűjtöttem a tökökből, de már lassan “minden” készült belőlük. Ilyen még nem és biztos sikere lenne, ki is próbálom.

    A játékra a válasz: képviselő fánk, profiterol.

    2011. 12. 02.
  8. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta, képviselőfánk, profiterol,Paris Brest. Üdvözlettel:M-K.Zsuzsanna

    2011. 12. 02.
  9. Anonymous mondta:

    Szia,
    a megfejtés:
    Képviselőfánk, profiterol, Ekler is készülhet égetett tésztából.
    üdv: Virág

    2011. 12. 02.
  10. Kedves Kriszta!

    Volt itthon sütőtök és megcsináltam.. hihetetlen ez a másodig olyan étel amiről azt hittem nem szeretem és mégis 🙂 Kezdem teljesen átértékelni ezt a szeretem nem szeretem dolgot 🙂
    A kérdésre a válasz : Profiterol, Képviselőfánk, Ekler , személyes kedvencem : Chouquettes,Paris-Brest stb. 🙂
    Üdv.: Onofer Szilvi

    2011. 12. 02.
  11. Tünde mondta:

    Elsőre nekem a kávés eklerfánk ugrott be (uhmm, nagyot nyel)…
    Hétvégén kapok nagyobb mennyiségű ajándék sütőtököt, azt hiszem kipróbálom ezt a folyékony verziót is. A következő project a tökös gnocchi (a céklás már kipipálva).

    2011. 12. 02.
  12. Anonymous mondta:

    Könyvért én is játszom:
    képviselőfánk, profiterol, ekler.

    Esetleg milyen alkohol illene ehhez a tökös itókához? Csak, hogy a fiúk is megkóstolják 🙂
    Anna

    2011. 12. 02.
  13. Kati mondta:

    készülhet az égetettből religieuse is. mindenkinek kellemes decembert!
    Kati

    2011. 12. 02.
  14. Anonymous mondta:

    égetett tésztából képviselőfánk! 🙂

    üvözlet,
    efkata

    2011. 12. 02.
  15. SZ-D Judit mondta:

    Képviselőfánk, éclair, croquembouche, profiterol, St. Honoré, indonéz kue sus, gougère, cruller

    2011. 12. 02.
  16. Szia!
    Külön köszönöm a játékot, nagyon fáj a fogam erre a könyvre már egy ideje, de így karácsony előtt nem gondolhatok magamra. Hátha majd így.
    Szóval égetett tésztából szoktak készíteni mindenféle jóval töltött fánkot. Nálunk leginkább képviselőfánkként ismerjük. Lehet, hogy ez ugyanaz, mint a profiterolt? Sósan én készítettem már belőle sajtos pogácsát, és nagyon finom lett.
    Üdv: Margaretta

    2011. 12. 02.
  17. Anonymous mondta:

    Szia Dolce vita, gratulálok neked a könyvedhez.
    A megfejtés: fánk (ezer fajtája), profiterol, de olvastam gyümölcstorta tésztát és sajgolyócskákat is ezzel a technikával készíteni.

    Üdv. Neked és a Mikulásnak, remélem szerencsét majd könyvet hoz Nekem. Kriszta.

    2011. 12. 02.
  18. Anonymous mondta:

    Talán nem volt még fentebb: churros. 🙂

    J. Kata

    2011. 12. 02.
  19. ühm, hát én eddig csak képviselőfánkot, de ahogy nézem lesz hova bővíteni a listát 🙂
    köszönjük a lehetőséget! 🙂

    2011. 12. 02.
  20. Szia!
    Ilyen könyvért nagyon szívesen játszom! Természetesen “hattyús” képviselő fánkot, Mutze-t, Éclairs-t, churrost és habrolót is készíthetünk ebből a tésztából.

    2011. 12. 02.
  21. NJ mondta:

    Hogy az előttem szólókat ismételjem:
    képviselőfánkot, profiterolt.

    Ez a töklé pedig nagyon jól hangzik!

    üdv

    Nagy Judit

    2011. 12. 02.
  22. Szia Kriszta!
    Játszani szeretnék én is, nekem is egyből a nagyi képviselőfánkja ugrott be.
    Üdv:
    Viki

    2011. 12. 02.
  23. Képviselőfánkot, az olaszok protierolt, a spanyolok churrost. De ettem mar sajtos égetett tészát is, sajnos a receptet nem kertem el.

    Én kardamont is adtam a tókléhez, nagyon test és lélkemelengető lett, a kislányommal egy kinti madaretetos seta utan fogyasztottuk el. Köszönöm.

    2011. 12. 02.
  24. Zuzana mondta:

    Szia, Kriszta !
    Jászani akarok én is ! A profiterolt és a képviselőfánkot már sokan írták, találtam egy újat: Paris-Brest. Köszönöm a lehetőséget: azuza33@gmail.com

    2011. 12. 02.
  25. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta,
    kepviselofank, profiterol 🙂

    Udv,
    Csilla

    2011. 12. 02.
  26. Ossika mondta:

    Szia!
    Nagyon sok finomságot főztem már Neked köszönhetően 🙂
    Égetett tésztából általában képviselőfánkot szoktak készíteni.
    Üdv,
    Orsi

    2011. 12. 02.
  27. Anonymous mondta:

    Szia!
    Nekem a profiterol ugrott be egyből.
    Amugy gratulálok a bloghoz,napi rendszerességel látogatom,és használom a benne található recepteket,idén is hamarossan készül a házi marcipános szaloncukor :)!
    Kata.

    2011. 12. 02.
  28. Anonymous mondta:

    Szia!
    Megfejtés: képviselőfánk
    H. Evelin

    2011. 12. 02.
  29. Képviselőfánk, eclair fánk. Köszönöm a játékot, és a receptet is. 🙂

    2011. 12. 02.
  30. Szia!
    A megfejtés: képviselőfánk, csörögefánk, profiterol, ekler fánk

    Üdv
    Orsi

    2011. 12. 02.
  31. Molnárné Kaposi Ildikó mondta:

    Hú, de vonzó ez a könyv! 🙂

    Égetett tésztából például profiterolt, képviselőfánkot lehet készíteni.

    2011. 12. 02.
  32. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta,
    mi képviselőfánkot szoktunk égetett tésztából készíteni.
    Mióta felfedeztem a blogodat, egy csomó mindent kipróbáltam innen, ezt a sütőtöklét is ki fogom, nagyon jól hangzik 🙂
    Üdv,
    Judit

    2011. 12. 02.
  33. Remélem, nem gáz ötvenedszer leírni: képviselőfánk, churros stb.

    2011. 12. 02.
  34. Szia Kriszta, játszani szeretnék én is. A képviselőfánk tésztáját nevezik így, de én már sütöttem krémes lepénynek is a tésztát sütőpapírra kenve sütöttem meg. A krém a fánk vanília krémje és tejszínhab volt. Úgy sem rossz;o))
    Kata

    2011. 12. 02.
  35. Anonymous mondta:

    Pl. képviselő fánkot, profitterolt, eckler fánkot.
    🙂
    Ildi

    2011. 12. 02.
  36. De jó hogy eszembe juttattad a töklét! Anyuval régen – nagyon régen – sokszor csináltunk ilyet télen. Caak abban néha sárgarépa is volt, és kicsit több narancs, de ugyanígy készült. Isteni finom, föl is dobok a tűzre mindjárt egy adaggal.:)

    A játékhoz: képviselő fánk, ekler, profiteroles és lehet sós, sajtos töltelékkel is tölteni, gyakorlatilag bármilyen tölteléket elbír.

    2011. 12. 02.
  37. Húha!
    A könyvért én is beszállok!:)
    Égetett tésztából képviselőfánkot, profiterolt, sőt, sajtkrémmel töltött fánkot szoktunk készíteni.

    2011. 12. 02.
  38. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!
    Nagyon jól hangzik ez a sütőtöklé! 🙂 Köszönet érte!
    A ‘könyv-játék’ megfejtéseként szeretném én is “beküldeni”:) : képviselőfánk 🙂
    üdv,
    Jázmin

    2011. 12. 02.
  39. Anonymous mondta:

    Szia!

    Képviselőfánk, Profiterol, Ekrel, St. Honoré, Paris Brest……! 🙂
    Nagyon kellemes ünnepeket és izgalmas, érdekes készülődést kívánok mindenkinek,nekem mndenképp az, mivel az első karácsonyom amikor én vagyok a hangulat és vacsorafelelős! 🙂

    B.Kriszta

    2011. 12. 02.
  40. Anonymous mondta:

    én még soha nem nyertem, hátha… 🙂 chouquettes,éclaire,Paris-Brest, képviselőfánk
    Gratulálok a könyvedhez is, csuda szép lett, karira ott lesz a fa alatt.
    csobbi@freemail.hu

    2011. 12. 02.
  41. Anonymous mondta:

    Képviselőfánk, profiterol, sós töltelékkel fánkocskák, croquembouche…

    2011. 12. 02.
  42. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta! Én is játszanék… mint ahogy már előttem sokan leírták, égetett tésztából készül pl.: képviselőfánk, profiterol, ekler…

    Üdv, G.Judit

    2011. 12. 02.
  43. Kollár Gabi mondta:

    Kedves DV!
    Örülnék, ha a szerencse rám kacsintana… Megfejtésem: képviselő fánk (nálunk), profiterol (olaszoknál), Paris-Brest (franciáknál), churros (spanyoloknál) és még ki tudja hány nép ismeri. Áldott adventet, békés ünnepet! Gabi (szintén XX.)

    2011. 12. 02.
  44. A játék megfejtése: képviselőfánk, eckler fánk, profiterol, tortalap, krokanbus, churros

    2011. 12. 03.
  45. Szia Kriszta

    Peldaul a kepviselofankot, a profiterolt, a spanyol churrost, amiket eddig probaltam.

    Izgatottam varom a Mikulast:-)
    Udv, Aliz

    2011. 12. 03.
  46. H. Zita mondta:

    Hello Dolce Vita,
    szeretnék játszani.
    Megfejtés:fánkokat készítünk égetett tésztából. Pl.képviselő, profiteroles, Eclair.
    Üdv: H. Zita

    2011. 12. 03.
  47. Anonymous mondta:

    Képviselőfánkot, de leginkább churrost…
    üdv,
    gassman

    2011. 12. 03.
  48. Annamária mondta:

    Szia Kriszta!
    képviselőfánkot, eclairt, profiterolt.

    Annamária

    2011. 12. 03.
  49. G. Moncsi mondta:

    Sziasztok,
    az égetett tésztából fánkokat készítünk, mint pl. a képviselőfánk, az ekler fánt, profiterol és társai.

    2011. 12. 03.
  50. Szia Kriszta!

    Képviselőfánk, Chouquettes, Profiterol és hasonló finomságok a megfejtés 🙂

    Kellemes adventi készülődést!
    Vera

    2011. 12. 03.
  51. Anonymous mondta:

    Szia!

    Nagyon tetszik ez a recept, ki is fogom próbálni, mert a nagymamámtól elég sok sütőtököt kaptunk, jól jön az új ötlet. Egy megjegyzésem lenne hozzá: Én mézet csak a legvégén tennék bele, az elején semmit, merthogy nem tesz jót neki, ha főzzük, nem?

    A kérdésre a válasz pedig: profiterol, ekler fánk, képviselőfánk

    Üdv, Nagy Lívia

    2011. 12. 03.
  52. Hű, nagyon örültem ennek a bejegyzésnek! Sok nálunk a tökrajongó…
    A játékhoz: képviselőfánk/profiterol a megfejtés.

    2011. 12. 03.
  53. Melkó mondta:

    Szia Kriszta!
    Képviselőfánk. De még sohasem csináltam. Talán majd a könyvből, ha megnyerem! 🙂
    Üdv
    Melinda

    2011. 12. 03.
  54. Anonymous mondta:

    Képviselőfánk, profiterol…
    Beatrix

    2011. 12. 03.
  55. lemoni mondta:

    Szia!

    A megfejtés: képviselőfánk

    Üdv: lemoni

    2011. 12. 03.
  56. Szia!
    Égetett tésztából édes és sós sütiket is lehet készíteni!
    édes: képviselő-, eclerfánk, profitelor, St. Honore torta
    sósan sajt, lazac, vagy akár spenót krémmel töltve!
    Üdv.: Cecil

    2011. 12. 03.
  57. Trója Rita mondta:

    Szia!
    Égetett tésztából képviselő fánkot,ékler fánkot és profiterolt lehet készíteni.
    Trója Rita

    2011. 12. 03.
  58. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!

    Égetett tésztából képviselőfánkot lehet készíteni. Sós és édes töltelék is kerülhet bele.

    Üdv,
    Veronika (Őrbottyán)

    2011. 12. 03.
  59. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta,

    Kipróbáltuk,finom volt, köszi.

    A kérdésre:pl.képviselőfánk.

    Veres Ildikó

    2011. 12. 03.
  60. Anonymous mondta:

    égetett tészta = fánktészta
    lehet belőle pl képviselő, ekler, profiterol, sajtkrémes fánk
    p.Agó

    2011. 12. 03.
  61. Képviselőfánkot, profiterol-t esetleg ekler fánkot készíthetünk égetett tésztából!

    2011. 12. 03.
  62. A megfejtés: profiterolét, képviselőfánkot és gougére-t készíthetünk égetett tésztából.
    Üdv!

    2011. 12. 04.
  63. Szia Kriszta!
    A válasz: Képviselőfánk, Ekler-fánk, profiterol és én még sajtos puffancsot is szoktam égetett tésztából készíteni. Imádják a gyerekeim!
    Üdv: Kriszta

    2011. 12. 04.
  64. Szia! Most készül a töklé. Már az illata is pompás!
    Megfejtés: képviselőfánk, profiterol

    2011. 12. 04.
  65. Szia Kriszta,
    a megfejtés:képviselőfánk, profitterol, ekler fánk
    üdv.
    Klára

    2011. 12. 04.
  66. KK mondta:

    Szia!
    Képviselőfánkot, de leginkább churrost szoktam csinálni az égetett tésztából.
    De készűlt már belőle hamis szilvásgombóc és nagyon finom volt! (időhiányban szenvedőknek szeretettel)
    Köszi a játékot!
    Kriszti
    krisztina@hangosit.com

    2011. 12. 04.
  67. bubs mondta:

    képviselőfánk, tortalapok. én ezekhez használok égetett tészát.

    2011. 12. 04.
  68. Égetett tésztából képviselőfánkot, vagy profiterolt lehet készíteni. Emma78

    2011. 12. 04.
  69. énisKriszta mondta:

    Szia TeisKriszta!
    Olyan büszke voltam magamra, mikor elolvastam a kérdést, hogy fejből tudom a választ, persze százvalahanyadikként leírni nem nagy dicsőség, de KÉPVISELŐFÁNK. A többi itt felsoroltat nem is nagyon ismertem (persze a profitterolt és az eklert igen), ideje kicsit utánanéznem.

    Töklével még barátkoznom kell, de jól néz ki a pohárban… Hátha.

    Sok ajándékot kívánok a kiscsizmádba, szia!

    2011. 12. 04.
  70. Szia!
    Én csak képviselőfánkot készítettem eddig égetett tésztából, az az alap, de igazából gondolom mindegy, mi a töltelék, lehet sós, édes.

    2011. 12. 04.
  71. Anonymous mondta:

    Szia!
    A megfejtés: képviselőfánk, profiterol.

    Üdv.
    Szilvi

    2011. 12. 04.
  72. Szia! Égetett tésztából még csak képviselőfánkot készítettem.. de biztos lehet meg mást is.. 🙂

    2011. 12. 04.
  73. Szia, próbáltam már képviselőfánkot és sós fánkocskákat sajt töltelékkel, a profiterol ideje is elérkezettnek tűnik ::))

    2011. 12. 05.
  74. Villás Krisztina mondta:

    Szia, szeretnék én is a játékra jelentkezni:
    képviselőfánk, profiterol, eckler fánk, tortalap, krokanbus, és churros készítéséhez

    2011. 12. 05.
  75. Képviselőfánk, profiterol, és kevésbé ismert a Paris-Brest, mely egy torta nagyságú, égetett tésztából készült sütemény, mandulával megszórva és vajas pralinékrémmel töltve, szinte minden francia cukrászdában kapható.

    2011. 12. 05.
  76. Szia

    Égetett tésztából készül pl. a képviselőfánk.

    Üdv, Judit

    2011. 12. 05.
  77. Fantasztikus profiterol (citromosan, csak a Te recepted alapján:-)), képviselőfánk, Eckler fánk, Saint Honoré torta, a francia retro édesség Chouquette,Paris-Brest. Még a spanyol churros is ide sorolható! Legyen szép napotok!

    2011. 12. 05.
  78. Most csak kettő példa:
    1.croquembouche(ugye így írják), most készítettünk apukám szülinapjára, ilyen isteni tortát(mascarpone krémmel)
    2.egérke:DDD

    Üdv
    Szilvi

    Remélem nyerek:DDD

    2011. 12. 05.
  79. Szia!
    Nagyon szeretnék nyerni. 🙂
    Képviselőfánk, ekler fánk, profiterol, Paris-Brest, Churro, Gougère.

    2011. 12. 05.
  80. Anonymous mondta:

    Szia!

    Én képviselőfánkot, és a receptes füzetemben “Kárpátok” néven futó tortát szoktam készíteni, ami tényleg úgy mutat, mint egy hegység 🙂

    Üdv: Marcsi
    (mmagyarkakukacyahoopontcom)

    2011. 12. 05.
  81. Szia Kriszta!

    A kérdésre a válasz : Profiterol, Képviselőfánk, Ekler, Chouquettes,Paris-Brest stb. 🙂

    Üdv:

    Brigitta

    2011. 12. 05.
  82. Anonymous mondta:

    Szép estét Kriszta!
    Profiterolt (hm de finom:) és képviselőfánkot….
    Kellemes adventi készülődést!
    Anett

    2011. 12. 05.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.