A fiúk első mézeskalácsa

Persze úszott a konyha, a liszt fele a kövön, a kisasztalon, kötényeken, de olyan lelkesen gyúrták, nyújtották, szórták, figyelték az órát, meddig kell sütni. Kevés egyszerűbb süti van, amelyen a gyerekek elkezdhetik az ismerkedést a sütéssel. Ráadásul az enyémek rettentően … Tovább Tovább

Ráadásul az enyémek rettentően szeretik a végterméket is, így keksz helyett, év közben is sütöm nekik. Tésztának a már jól bevált, csak mézet tartalmazó mézeskalács receptet használtuk. Ha már mézeskalács, akkor tényleg ne legyen benne cukor. A tésztája szerintem így lágyabb is marad, nem fog sütés után teljesen kővé szilárdulni, majd visszapuhulni, hanem egy viszonylag állandó, azonnal ehető állagot ölt. Sütés és nyújtás előtt viszont érdemes legalább egy órára betenni a hűtőbe. A színes cukorka díszítésről nem tudtam őket lebeszélni, de legalább a sárga, rózsaszín, kék verziót megúsztuk.

Ha nem jelentkeznék többet, mindenkinek nagyon boldog ünnepet és nyugis készülődést kívánok! Rám még vár:
-egy harcsa édeskömény mártással és sós túrógombóccal (recept a Szuflé magazinból, Jahni Lászlótól, Kistücsök)
-egy nagy adag majonézes, tormás céklasaláta füstölt pisztránggal (a lá Bereznay Tamás, Pesti Disznó, a múlt héten ettem náluk és azonnal elloptam a karácsonyi menümbe)
– csicsókakrémleves szarvasgombaolajjal (csak azért, mert nő a kertben)
– rozmaringos, fehérboros nyúlragu almás röstivel (csak azért, mert van egy nyúl a mélyhűtőben)
kapros-fehérboros töltött káposzta, édeskáposztából (csak azért, mert olyan finom volt)
-200 málnás szaloncukor
– és a takarítás
Akkor inkább tényleg elköszönök! Találkozunk a két ünnep között!

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 20 dkg méz (kb. 2 dl), 12 dkg vaj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 tojássárga felverve, fél teáskanál szódabikarbóna, csipet só

1. Keverjük el a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával
2. Morzsoljuk el vele a vajat, adjuk hozzá a mézet és a tojássárgáját, dolgozzuk el
3. Tegyük legalább 60 percre a hűtőbe, majd lehet nyújtani, kb. 3-4 mm vastagra
4. 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsül

 
 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. Ági mondta:

    Szép Ünnepet kívánok nektek!

    Lehet lefordulnék a székről, ha ezt mind végig kellene ennem, de, hogy minőségi, különleges, és egyedi finomságok az biztos.
    Én őzgerincet sütök, megtűzdelem szalonnával, mellé aszalt szilva.Valami köret is lesz, azt még nem tudom. És desszertnek máglyarakás lesz.Azt hiszem ez bőven elég is lesz, mert utána három napig csak enni megyünk a rokonokhoz.

    2011. 12. 21.
  2. Nagyon cukik 🙂 És milyen szerencsések, hogy ilyen hamar ismerkedhetnek ezzel a mókával… Nekem most – 28 évesen – jutott időm először saját mézeskalács sütésre 😀 Kellemes karácsonyi ünnepeket neked is, Kriszta!

    2011. 12. 21.
  3. Kellemes keszulodest neked es boldog karacsonyt! a ceklas fustolt pisztrangos sali nagyon tetszik nekem is, bar almas-ceklakremleves mar tervben van, szoval talan ket unnep kozott 🙂

    2011. 12. 21.
  4. Boldog Karácsonyt Kriszta! 🙂

    Nekem is takarítás van még betervezve, aztán bejglisütés, töltött káposzta nálunk is, szentestére lazac zöldfűszeresen- mandulamorzsásan mellé vajjal és fehérborral párolt kerekrépapüré, karaj mézzel, balzsamecettel, aszalt szilvával, mazsolával és dióval, pár szem parázsra sütött krumplival.
    Másnap narancsos kacsasült lesz rizságyon almaszósszal, eléje sütőtökkrém leves.
    És még képviselőfánk, de friss kókuszból kókuszkrémmel töltve.
    Én is vendégeket várok. 🙂 Lesz még dolog ezer.
    Kellemes és örömteli készülődést! 🙂

    2011. 12. 22.
  5. Rita mondta:

    A majonézes céklasalátás receptet ugye majd megosztod velünk is!?:)
    Nagyon boldog karácsonyt kívánok a sok sütés mellett teljes pihenéssel is!

    2011. 12. 22.
  6. Én a Buci Maciból vettem az első receptet 10 évesen,csak ott rontottam el,hogy azt hittem a rétesliszt ugyanaz mint a gríz.Aztán gyúrtam,míg vörös nem lett a kis kezem,és mentem panaszkodni anyuhoz,hogy mennyire fájdalmas dolog ez a tésztagyúrás……:)
    Most viszont a Te receptedet fogom elkészíteni,köszi!
    Boldog Karácsonyt!

    2011. 12. 22.
  7. anika mondta:

    Kedves Kriszta!

    Én óvónéni vagyok, és ezt a receptet szeretném elkészíteni az óvodásaimmal karácsonyra, viszont nekünk elég nagy adag kellene belőle, hogy mindenkinek jusson evésre is, és hazavitelre is. Egy 24 fős csoportról van szó. Tudnál adni megfelelő arányokat ahhoz, hogy megmaradjon a tészta nagyszerű állaga?
    Köszönöm előre is!

    2013. 11. 29.
    • Kriszta mondta:

      Anika!

      Az arányok maradjanak, szerintem növeld mindennek a mennyiségét arányosan

      2013. 12. 02.
  8. rozsabimbo mondta:

    Szia Kriszta! Nálunk tiltólistán van idén a tojás, de már két éve ezt sütöm, és nagyon szeretjük. Szerinted tojás nékül hogy működik? Köszi előre is!

    2014. 12. 09.
    • Kriszta mondta:

      Ha nem lehet tojást enni, akkor egy shortbread tésztát variálnék át mézeskalácsfűszerekkel, hamis mézeskalácsnak: 20 dkg liszt, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 ek. cukrozatlan kakaópor, mézeskalácsfűszer.

      2014. 12. 11.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.