Krumplis tészta olaszul

Ma reggel az oviban megtudtam, hogy a gránátos kocka az a krumplis tészta. Komolyan fogalmam nem volt róla, hogy ezt így is hívjuk, dadusnénink világosított fel. Szegény manók ismétlés lesz, a napokban már ettünk krumplis tésztát, bár egészen más módon, … Tovább Tovább

Szegény manók ismétlés lesz, a napokban már ettünk krumplis tésztát, bár egészen más módon, olaszosan: paradicsommal, sajttal. Náluk egyszerűen pasta e patate a fogás neve. Dél olasz (pontosabban nápolyi) fogás, többféle elkészítési móddal, levesesebben vagy kevésbé, krémesen vagy kevésbé. Próbáljátok ki nagyon finom! És immáron sokadszorra ismétlem magam, a cucina povera, azaz a szegények konyhája most is egy szuper finom, egyszerű de nagyszerű receptet adott nekünk.
Az eredeti változatokhoz képest annyit módosította a recepten, hogy adtam hozzá apróra vágott füstölt szalonnát is, (nem rontotta el, illetve rövid tészta helyett tagliatellével készítettem)
A recept 6 másik őszies, nehezebb tésztaétellel együtt a NLK-ban fog megjelenni.

Ma is van még 2 kg füge, akit érdekel, írjon mailt. (átvehető Pesterzsébeten)

Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 30 dkg krumpli, 15 dkg húsos szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg konzerv, darabolt paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 zellerág, só, bors, olívaolaj

1. A szalonnát kockázzuk fel és egy nagy, lefedhető serpenyőben kevés olajon pirítsuk ropogósra, a sütési idő felénél adjuk hozzá a felkockázott hagymát, fonnyasszuk meg.
2. Adjuk hozzá az aprított petrezselymet és zellert, az aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
3. Adjuk hozzá a hámozott, folyó víz alatt többször átöblített krumplit, annyi vízzel, amennyi a krumplit éppen ellepi. Fedjük le és keverés nélkül, takarékon főzzük addig a szószt, míg a krumpli megpuhul.
4. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a krumplis mártással. (ha krémesebb fogást szeretnénk a tésztát a krumplis-paradicsomos szaftban főzzük ki)

 
 
 
 
Megosztom
 

15 megjegyzés

  1. Érdemes kipróbálni úgy is, hogy paccheribe töltöd a krumplit és kicsit összesütöd 🙂

    2011. 09. 26.
  2. Igen-igen, meg utólag vmi szaftot-szószt. Mi paccheri-lázban égünk, töltöm én mindennel, megunhatatlan! :-))

    2011. 09. 26.
  3. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!
    Bocsánat, hogy eltérek a tárgytól.
    Gasztroblogokról írok szakdolgozatot, és szeretnélek felkérni egy interjúra a témával kapcsolatban. Elkérhetem az e-mail címedet, ahol privátban elérhetlek?
    Előre is köszönöm!
    Soróczki-Pintér Ivett

    2011. 09. 26.
  4. Szia Kriszta!
    Mi grenadírmarsnak is hívjuk a krumplistésztát…néha burgonyás cvekedlinek (a képosztás-cvekedli után..:) ami ugyanúgy kockatészta csak párolt/pirított káposztával)
    Sváb elnevezés, ha jól tudom a német “grenadiermarsch” szóból ered, ami meg katonai tábori konyhával van összefüggésben. Érdekes. 🙂
    üdv
    Petra

    2011. 09. 27.
  5. A grenadirmarsch, köznapi nevén gránátos kocka, hétköznapibb nevén krumplis tészta az osztrák-magyar konyha találmánya. Az úgy elég egyszerű, hogy krumplis tészta így úri körökben így nevezték el.:)

    Nagyon izgalmasan hangzik az olasz változat, ki fogom próbálni.

    Kedves Ivett, volt már egy kommunikáció szakos erdélyi lány, aki gasztroblogger is egyben és ő tavasszal írt a gasztroblogokól-blogerekről szakdolgozatot.
    Esetleg vele is érdemes lenne felvenned a kapcsolatot.:)

    2011. 09. 27.
  6. Kriszta! Nekem is lenne két kérdésem. Mit csináljak annak érdekében, hogy a parmezán és a parmezán jellegű sajtok ne száradjanak ki.

    Hideg spejzban tartom, de 3 hét alatt így is kőkeménnyé válik. Szinte kő állagúvá.:)

    Horasztól kaptam több terméket is a webáruházadból.
    A narancsos olajból nagyon finom fügés finomságot készítettem, és szeretném további desszertekhez kipróbálni. A többi alapanyagnak i eldöntöttem a sorsát.

    Az extra méretű olívabogyót azonban nem tudom miként használjam fel.

    Köszönöm a segítséget!

    2011. 09. 27.
  7. Anonymous mondta:

    Réka, köszönöm a tippet, de sajnos nem ismerem annak az erdélyi lánynak a blogját. Ha te tudod a blognak a címét, linkjét, vagy a lány nevét/nick nevét, megírod? 🙂
    Köszi!
    Ivett

    2011. 09. 27.
  8. Réka!

    én hűtőben tartom, zsírpapírban, így nem szárad ki. Igyekszem egyszerre csak kis darabokat venni, vákuumoztatom (vagy eleve vákuumos csomagolásút használok). Kb 2 hét alatt fogy el nálunk egy 20-25 dkg darab, ez zsírpapírban nem szárad ki

    2011. 09. 28.
  9. Magában érdemes enni azt a bogyót, vagy valami nagyon egyszerű tésztára, olajjal, kevés citrommal, frissen őrölt borssal, rukolával, parmezánnal keverve

    2011. 09. 28.
  10. e.ke mondta:

    Szia Kriszta,
    ehhez illik valamilyen sajt?
    köszi

    2011. 09. 30.
  11. Anonymous mondta:

    IMÁDJUK 🙂
    Köszönjük a receptet.
    Üdvözlettel: Kata

    2012. 02. 13.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.