Meggyes pavlova

Újra itt a pavlova-láz. No, nem annyira erős, mint tavaly, de azért már idén nyáron is készült egy-egy darab. Nehéz megunni. Most meggy került a tetejére, könnyítésként pedig, ha ennek van bármi értelme a pavlova esetében, a tejszínt elhagytam belőle. … Tovább Tovább

Ropogós kéreg alatt puha-ragacsos hab, ez a titka ennek a sütinek. Gyümölcsszezon kellős közepén nehéz vele hibázni. Szerintem az elkészítésén is szinte lehetetlen megbukni egyedül arra figyeljünk, hogy a tojás szobahőmérsékletű legyen és türelmesen tartsuk a kézi mixert addig, amíg fényes, vágható nem lesz a masszánk. Én már ecetet és keményítőt sem teszek hozzá, ezek nélkül is csodaszép halmokat készíthetünk, amelyek sütés után is őrzik formájukat.


Hozzávalók: 3 tojás fehérje, 22-25 dkg porcukor, 50 dkg magozott meggy, pár szem natúr pisztácia

1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokon.
2. A fehérjéket kezdjük el elektromos habverővel verni, mikor már szép habos, de még nem nagyon kemény a fehérje, fokozatosan, kanalanként kezdjük el adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál között verjük tovább a habot 1 percig. (sót ne adjunk hozzá, nehezebb vele kemény habot verni)
3. Mire a végére érünk a cukornak a masszánk csillogó fehér lesz és olyan kemény, hogy vághatjuk, formázhatjuk
4. Kanállal kenjünk halmokat (6 db-ot) egy szilikonos sütőlapra, szórjuk m eg őket a durvára vágott pisztáciával, én szeretek “húzásokat” formázni bele, tegyük a sütőbe, 5 perc után mérsékeljük a hőfokot 120 fokra, süssük 15 percet, majd emeljük a hőt újra 150 fokra, újabb 5 perc (nekem ezeknél a minipavlováknál ez a sütés vált be). Konyharuhával támasszuk ki résnyire a sütőajtót, hagyjuk így kihűlni a pavlovákat
5. A kimagozott meggyet nagy lángon kicsit fonnyasszuk meg, sűrítsük be, tálaláskor szedjünk belőle a pavlovákra. Ha semmi nem számít, előbb nyomjunk tejszínhabot a pavlovákra, utána a meggyet. Még jobb.

 
 
 
 
Megosztom
 

17 megjegyzés

  1. nekem keményítő nélkül nagyon csúnyán összeesett, bár én a nagyobbik fajtát készítettem. nálad a nagynál is működik a keményítőmentes verzió?

    2011. 06. 29.
  2. Szép képek :-), de mintha változott volna a stílus? És kevesebb a kiegészítő, olyan minimalisztikusak a képek, bár talán Te sosem komponálod túl a képeid ..Mostanában olyan drámai hatású képeket is látok a blogon …tán fekete derítővel deríted a fényt?

    2011. 06. 29.
  3. Anna, de bizony természetes, délutáni fény egy kicsi, sötét szobában, az ablakhoz közel. De abban igazad van, hogy nagyon olyan, mintha egy oldalról lenne vakuzva. Van hasonló hatású képem, ami vakuval készült.
    Katarína, mióta ételt fotózok két módon teszem: oldalfény+háttér vagy ellenfény kifutó perspektívával. Szeretem ezt a kettőt variálni, attól függően, hogy ételhangsúlyos vagy kompozícióhangsúlyos képet szeretnék, ahol az étel csak egy kis elem. Deríteni fehérrel szoktam, ha nincs meg a kellő kontraszt, akkor pedig feketével árnyékolok. Ezeken a képeken más az utómunka. A fehéregyensúlyt vittem el nem természetes irányba, illetve nagyon kicsi a mélységélesség, a tág blendétől pedig vignettál ez az objektívem, kapott egy lágyító szűrőt és mindettől lett ez a hangulata.
    Réka, jó kérdés, egy ideje kicsiket sütök, de sztem a nagy sem esett össze

    2011. 06. 29.
  4. Ugyan a Pavlovát nem kedvelem, de ezek a fotók nagyon magukkal ragadtak! Azt hiszem ezek a kedvenceim tőled. 🙂

    2011. 06. 29.
  5. Anonymous mondta:

    Lehet, hogy én vagyok az egyetlen, akinek nem ízlik a Pavlova? Egyszer próbáltam, a Te recepted alapján, 5 tojásfehérjéhez 30 dkg cukor. Az egy dolog, hogy a kihülés során összeesett (beszakadt a teteje), ez még nem lett volna baj. De iszonyat édes volt, nekem és a férjemnek is, aki egy szeletnél többet nem bírt belöle enni. Pedig friss málnával csináltam, az még savanykás is. Végül a maradék háromnegyed tortát a barátnömnek ajándékoztam. Többször említetted, hogy nem szereted nagyon édesíteni a sütiket, akkor ez hogyhogy ennyire ízlik? Komolyan érdekel. Nekem marad a Pavlova szép, de nem finom sütinek…sajnos :-((
    Enikö

    2011. 06. 29.
  6. Szia!
    Szilikonos muffin formában is süthetem?Mert nagyon jól jönne most ez a recept…elfelejtkeztem a férjem névnapjáról:((
    Imádja a Pavlotát,ezzel tenném jóvá….:)

    2011. 06. 29.
  7. Szia!

    Szeretnénk vásárolni tőletek egy Regina tésztagépet, de nem látom mind az 5 fajta tésztát. Lehet elkerülte a figyelmem, leírnád?
    Tettünk még a kosárba tésztákat, de cannelloni-t nem találtam, nem is lesz?
    Illetve panettone sütőformát keresek még.
    Tudsz ezekben segíteni?

    2011. 06. 30.
  8. Ááá, megvan a tésztás bejegyzés, már látom a tésztákat, csak az oldal tetejére ugrott a link, nem a bejegyzésre.
    Köszönöm, ez remek. A másik két dolgot még továbbra is keresem.

    2011. 06. 30.
  9. Szia Raindrop!

    Te írtál tegnap chaten? Valamiért minket nem engedett válaszolni.
    Cannelloni nincs, és szerintem nem is lesz, de jelzem az igényt. Panettone forma ősztől rendelhető majd újra. Pár darab talán van még, csomagolunk Neked a tészta gép mellé.

    2011. 07. 01.
  10. Enikő!

    Nehéz lesz elmondani, hogy miért, de nagyon szeretem, ahogy a habos mákos tetején is a habot. Olyan sütiknél nem szeretem ha túl édesek, ahol más íznek kellene dominálni, ettől függetlenül csak a cukor érződik rajtuk. Itt semminek nem kell érződni a cukron kívül, hiszen ez egy cukros hab, amihez sztem nagyon jó ellenpont a gyümölcs. Kicsit olyan érzés, mint a vattacukor-evés

    2011. 07. 01.
  11. Köszi,tökéletes volt a sütőpapír is!
    Azt hiszem ezentúl csak mini Pavlovákat csinálok,mert gyönyörűek lettek.Nem repedeztek szét és így szépen elbírták a tejszínhab és a gyümölcs súlyát.

    2011. 07. 03.
  12. Anonymous mondta:

    na ez az, szerintem a keményítő nagyon durván kiérződik benne, de nélküle nem mertem csinálni. egyébként meg szerintem is szörnyű édes, én is kérdezni akartalak már… Kevesebb cukorral nem lehet vajon?
    Emiatt a 2 dolog miatt nem is csináltam többször, pedig a nagyanyám gyerekkoromban rendszeresen csinálta, csak nála habcsók néven futott és nagyon finom volt. Persze gyerekként főleg a nagyon édes dolgokat szerettük. 🙂
    Ági

    2011. 07. 03.
  13. Kedves Dolce Vita!

    Én 6 főre szeretnék csinálni hasonló pavlova tortát. Látom, te 3 tojássárgából készíted, de nem tudom kb. mekkorák lehetnek. Én személyenkét egy 15-20cm közötti tortákra gondoltam. Ezért kinéztem egy receptet, ami 6 tojásból és 30dkg cukorból írja, de egy nagy tortát készít és több mint egy órán át süti. Olvastam a sütési módszeredet a mini tortáknál. Szerinted a méret és a tojások mennyisége befolyásolja a sütési időt? Attól félek, hogy kiszárítom.
    Előre is köszi: Hamucipóka

    2012. 04. 01.
  14. Hamucipóka

    ebből 6 db 12-15 cm körüli lesz. Ha több embernek készíted, érdemes személyes adagokat csinálni. Egyben én is kb. 1 órát sütöm, a kicsi daraboknak elég 25-31 perc is. fogod látni, ahogy szilárdul a teteje, akkor jó

    2012. 04. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.