Marcipános-mogyorókrémes torta

Ez az igazi peccato di gola. Na, de egyszer 5 éves az ember (egyik) fia. Olyan jó visszaemlékezni: egy nagy tál gyümölccsel indult az egész. Vacsorára megettem vagy 1,5 kiló epret mire Ádám úgy döntött, ennyien már biztos nem bírják … Tovább Tovább

Vacsorára megettem vagy 1,5 kiló epret mire Ádám úgy döntött, ennyien már biztos nem bírják tovább a hasamban. Ne féljetek, nem jön a full születéssztori, a 3 órás szadis részt átugrom, és csak azon nosztalgiázom, milyen jó volt őt először a kezembe venni. Ma is úgy puszilgattam, mint bébi korában, szerencsére még hagyja, hiszen csak öt éves. Boldog születésnapot nagymanóm!

A torta pedig saját választása volt, a csokit és a marcipánt előre fixáltuk, a mogyorókrémet ő látta meg hozzá a közértben. (ezen kicsit küzdöttünk de mivel szülinapos ő győzött.) Ahogy megkóstoltam a bolti mogyorókrémet két dologban biztos voltam: 1. ilyet soha többet semmilyen ráhatásra nem veszek, 2. biztos helye van a házi mogyorókrémnek az új könyvben. Annyira édes volt, hogy mellé a 20 dkg mandulához kb. 5 dkg cukrot tettem csak, hogy marcipán legyen belőle. A süti amúgy nagyon finom lett, az azonban biztos, hogy nem túl diétás.

Hozzávalók: piskótához: 4 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, mogyorókrémhez: 25 dkg mogyorókrém, 2 dl tejszín, marcipán: 20 dkg őrölt mandula, 5 dkg porcukor, pár csepp amaretto (vagy mandula esszencia), csokiborítás: 15 dkg 60%+ étcskoládé (enyém 74%-os volt), 7 dkg vaj

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon. Habverővel verjük kb. 4-5 percig az egész tojásokat a cukorral. Fehéredjen ki, legyen egészen habos és könnyű a krém, ekkor keverjük hozzá a lisztet is, szintén habverővel
2. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-s tortaformát, öntsük bele a tésztát. Süssük kb. 30 perc alatt készre a piskótát. (tűpróbával ellenőrizzük)
3. A tejszínt verjük fel kemény habnak, óvatosan kis adagokban keverjük el a mogyorókrémmel, tegyük hűtőbe
4. A porcukrot keverjük el a mandulával és annyi likőrrel, hogy gyúrható masszát kapjunk (a likőrt egész kis adagokban adjuk hozzá, mert csalóka tud lenni a mandula, mennyi nedvességet vesz fel)
5. Ha kihűlt a piskóta vágjuk 3 részre. Az alsó részt tegyük vissza a formába, a marcipán felét nyújtsuk rá, tegyünk rá egy adag mogyorómasszát, újabb alapot, marcipánt, mogyorómasszát, zárásnak a torta tetejét. Tegyük hűtőbe 2-3 órára
6. A vajat és a csokoládét együtt olvasszuk meg, majd várjuk meg míg valamennyire kihűl, visszasűrűsödik, de annyira, hogy kenni lehessen. Vonjuk be vele a tortát, tegyük hűtőbe újabb 2-3 órára, vagy akár egy éjszakára

 
 
 
 
Megosztom
 

21 megjegyzés

  1. Boldog szülinapot…nagyon szép lett a torta. Ami pedig a mogyorókrémet illeti én a DM-ben veszem, alnaturás termék, ez áll a címkén: “Erdnuss mus” – ohne saltz, összetétetl: 100 % mogyoró..se nem sós, édesnek egyáltalán nem mondható, intenzív mogyoró ízű, használom desszertekhez, fagyihoz és ázsiai fogásokhoz is. Most nem tudom, hogy a mogyorókrém meg a mogyoróvaj az egy és ugyanaz e.. Szerintem, ami nekem van az mogyoróvaj és gondolom úgy készül, mint a mandulavaj, ami szintén csak mandulából áll, addig darálom robotban, míg nem lesz belőle vaj, kb.10-12 perc.

    2011. 06. 09.
  2. Isten éltesse sokáig Ádit és persze Anyukáját is. Te jó ég, már ő is 5 éves…
    (Amint meglátta Anna a jóképű fiatalembert a monitoron, kinagyítva, egyből felkapaszkodott az ölembe és boldog mosollyal mutogatott felé “Ő dat” kiáltással 🙂

    2011. 06. 09.
  3. Köszöni Ádi a jókívánságokat!
    Katarína, az sztem földimogyoróból van, ez meg törökmogyoró. Létezik abból is egy egyszerűen elkészíthető, házi változat, amit most nem csináltam sajnos meg, mert 11-kor álltam neki tortát sütni, 5-re jöttek a vendégek. Kár volt lespórolni azt a fél órát, bár az ízével nem volt baj, csak a tudat, hogy vettem egy üvegnyi cukrozott margarint, 13% mogyoróval…

    2011. 06. 09.
  4. Jaj, akkor már érem. Akkor kicsit mellébeszéltem, de ettől függetlenül jó dolog az a mogyoróvaj is, főleg ha valaki imádja a földimogyorót. Szóval a mogyorókrém az mondjuk a Nutella :/ Egyszer majd feltehetnéd a receptet a házi változatra. Egyébként most fedeztem fel, hogy van Alnaturás mogyorókrém is, de nekem kevés benne a mogyoró és cukorral kezdődik az összetétel. Szóval nem szimpi, még így sem, hogy bio.

    2011. 06. 09.
  5. Az Amedeinek van korrekt mogyorókrémje, 2500 Ft/20 deka.
    Egyszer élünk…
    Boldog szülinapot!

    2011. 06. 09.
  6. Elfeledtem: ha karácsonyig lemegyek 110 kiló alá, veszek egy 30 dekásat tőled. 🙂

    2011. 06. 09.
  7. Boldog szülinapot Nektek!!!
    /Szép szál legény lesz ebből a fiúból:)/ A torta istenien néz ki,főleg a félig lefolyós verzió..

    2011. 06. 10.
  8. Húúú…már csak a látványtól is híztam. :))) Isteni, ahogy csorog rajta a csoki!

    2011. 06. 15.
  9. Jaj, köszi, hogy eszembe juttattad a hamis Bacit! Megcsináltam a hétvégén (már vagy harmadszor :D), de ezúttal pár módosítással 🙂

    2011. 06. 15.
  10. Chriesi, igen, ebbe a tortába jobb nem belegondolni, bár mi meg is ettük : ))

    Erinacea, fincsi kis bon-bon, 3x készíted? akkor tényleg jó lehetett, örülök, hogy tudtam ötletet adni profi bonbonosnak

    2011. 06. 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.