Torkosság

Hieronymus Bosch 2003-ban francia vendéglősök, ínyencek és újságírók egy csoportja kérelmet nyújtott be II. János Pál pápához, hogy a torkosság vétkét amely franciául: gourmandise változtassa falánkságra. A falánkság franciául gloutonnerie, és akárcsak a bűn angol neve gluttony, mohó nagyétkűséget sugall. … Tovább Tovább

A megkeresésére az egyháztól nem érkezett válasz, holott a kérvény teljesen komolyan érvelt a kifinomult ízlelés mellett, amelyet semmikép nem lehetne a mohó zabálással egy lapon emlegetni.
Bűnnek számít-e ma torkosság, vagy betegség, génjeink által meghatározott örökletes tulajdonság teszi fel a kérdést Francesca Rigotti értekezésében. Ma a globális gömbölyödés, a globesity világában bűnös vagy áldozat a falánk ember? TV adók szakosodtak arra, hogy a nap 24 órájában, a főzést kulturális szórakozásnak beállítva kössék le a figyelmünket, szaklapok, könyvek, blogok (khhmmm : )) ontják a recepteket és arra késztetnek bennünket, hogy napról napra újabb recepteket próbálunk ki.
A falánskág az egyházi felfogás szerint bűn. Azonban azonnal adódik a kérdés, hol a határ? Meddig tart a létszükséglet kielégítése, az egyénenként változó természetes étvágy, hol kezdődik az öncélú élvezet? Bűn a koplalás is? Ha elfogadjuk a minden túlzás ártalmas elvet, akkor a túlzott koplalás, a test sanyargatása egyaránt árt a testnek és a léleknek. Gyógyszer minderre a mértékletesség? Tudjuk-e ezt ma alkalmazni, vagy akaratgyengeségünket folyamatosan kihasználják és állandó evésbe kényszerítenek bennünket?

Az olasz könyvsorozat, amelyben hét tudós vizsgálja szokatlan, mai szemmel a főbűnöket, e rendkívül szórakoztató és elgondolkodtató részében a szerző, Francesca Rigotti a filozófia megközelítés és az egyházi állásfoglalás vizsgálata mellett, irodalmi műveken, filmeken keresztül mai gondolkodás szerint
közelít a témához. A görög mitológia, a római nagy lakomák, a középkori nagy zabálók lajstromba vétele után korunkat többek között a Meki kultúra, Charlie és a csokoládégyár, a Hetedik című film írja le. Olvasmányos utat járunk be a görög “megheirosz”-tól, Dante Poklán át a mai sztár TV szakácsokig, a magazinokban egymást követő recept és diéta rovatokig. Vergődünk tehát a kötelező karcsúság és a kifinomult ételek között. Gyakran bűnözünk. Miért? Az én válaszom egyszerű, mert az olyan jól tud esni. Gondoljatok csak el egy szaftos csokoládés tésztaalapot, rajta csokoládéhabot, és az egészet egy 3. állaggal megtoldva a tetejére képzeljetek ropogós csokoládélapkát. Mai, profán szemmel nekem ez testesíti meg a torkosságot.
Ti mit esztek ha valami igazi torkosságra vágytok? Csütörtök éjfélig kommentben írjátok meg leghőbb bűnötöket, 4 szerencsés falánk okulásként kap egy-egy példányt a könyvből. A könyvet a címek egyeztetése után a kiadó fogja elküldeni.

 
 
 
 
Megosztom
 

41 megjegyzés

  1. penne vagy rigatoni, szalonna és tojás. grana padano. ezek mindig vannak otthon, és egy léleknyugtató carbonara 10 perc alatt kész. néha vágok bele fokhagymát, de az már megnyújtja az elkészítési időt (igen, az).

    hasznos farkaséhség, zabálhatnék és szalonspicc esetén is.

    2011. 05. 30.
  2. Anonymous mondta:

    Narancsos-ricottás kextortát, akár egy egészet meg tudnék enni egy nap alatt.
    Valamint étcsokoládéval készülő finomságokat.
    De, mivel fogynom kéne, így valójában minden, ami liszttel/lisztből készül, továbbá minden, amiben cukor van torkosságnak számít.

    EriCalorie

    2011. 05. 30.
  3. Anonymous mondta:

    Mmm… Egy klasszikus créme brulée-t. Csak tejszín, cukor, tojássárgája. Meg vanília, illetve egyszer már próbáltam helyette a Németh Zsuzsánából a fahájesszenciával. Úgy is jó volt. 🙂
    A másik kedvencem a töltött káposzta – de az kimondottan diétás a créme brulée-hez képest. 🙂

    Eszter

    2011. 05. 30.
  4. khmmm, most vágtam be háromnegyed kg cseresznyét csak úgy by the way, együltő helyemben.

    amúgy pedig fagyi, a dobozból kanalazva. úgy nagyon nehéz ésszerű mennyiség után megállni, nem is szoktam

    2011. 05. 30.
  5. fehernyul mondta:

    Most leginkább egy jó kis házi somlói mazsolával, dióval, rummal és tejszínhabbal.. esetleg egy krémes málnás sajttorta vagy egy ropogós vajas apple crumble..

    Amúgy minden amiben van étcsokoládé (lehetőleg folyós állapotban), karamell, földimogyorókrém vagy mascarpone.
    Mire ezt leírtam, híztam is egy kilót. 🙂

    2011. 05. 30.
  6. Hú, akkorákat nyelek olvasva a kommenteket… Mivel laktózérzékeny vagyok, az összes olyan kaját imádom, amiben tejtermék van. De a csúcsok csúcsa a laktózmentes tejföl puha fehérkenyérrel…Desszertben a fagyi nálam is megy (menne…:S) dobozból, tejszínhabbal, csokidarával, durvára őrölt smarties-zel… úristen, a természet büntetése a falánkságomért a laktózérzékenység, most már tudom.

    2011. 05. 30.
  7. Ildikó mondta:

    jó minőségű étcsoki, csak úgy a papírjából kihámozva, ha lehet egy kis pisztációval 😉

    Ildikó

    2011. 05. 30.
  8. Nekem felnőttkorom torkossága a nutella,szigorúan szobahőmérsékleten, úgy jobban merül a kanál! 🙂
    Gyermekkoromban vidékiként csupa egészséges nassolnivalónk volt, cseresznye a fáról, málna a bokorról…:)
    Szóval jól elrontott a főváros a nutellával! 😀
    A másik a paradicsomos káposzta, betegre tudom magam enni belőle.

    2011. 05. 30.
  9. hűhha jó kérdés, hát egy bizonyos gyorsétterem kajája mondjuk este 10kor…-( de előtte akkor biztos vmi bánat ért

    2011. 05. 30.
  10. Amikor torkoskodom, vagyis éhségérzet nélkül, pusztán az evés gyönyörűségéért kapok be valamit, akkor mindegy, hogy az a valami éppen micsoda. Ami a kezembe akad, amit éppen akkor megkívánok. Lehet a szalonnából kisült zsír kenyérre kenve, kockacukor, egy darab sárgarépa, aminek a levesbe kéne vándorolnia vagy egy kanál tejszín. Alkalom szüli, mint a legtöbb bűnt. :-))

    2011. 05. 30.
  11. Tényleg alkalom szüli!
    Én mindig azt gondolom, hogy gyümölcsből sokat enni az nem bűn, hiszen a sok vitaminnal csak jót teszünk magunkkal. Persze nem mondom, hogy nem lehet túlzásba esni, de én mindig feloldozom magam:) De az eper tejszínhabbal az már simán torkoskodás, a pavlova meg maga a bűnbeesés!
    Gyerekkori torkosság nekem a sűrített tej egyenesen tubusból, a hűtő mellett:)

    2011. 05. 30.
  12. Anonymous mondta:

    Számomra a somlói galuska ellenállhatatlan, és a gyümölcstorta 🙂 Bármennyi jöhet belőle 🙂

    2011. 05. 30.
  13. Én általában valamilyen süteménnyel torkoskodom, leginkább linzerekkel, kiváltképp az Isler,de a Rákóczi-túrós is jól jön!

    András

    2011. 05. 30.
  14. Zabaglione, zabaglion, zabaglione. Nyers tojásárgájából.
    Fagylalt ha van itthon. De jártam már úgy, hogy leugrottam a mekibe eper- meg karamellöntetes fagyiért.

    És végül a gyümölcs: meggy, málna, eper, cseresznye, DINNYE, dinnye, dinnye. 🙂

    2011. 05. 30.
  15. Nálam is a nutella, 1-2 nap alatt elfogy egy üveg, ha veszek.
    Kivédeni csak úgy lehet, ha nem tartok otthon, mert ha van, akkor jaaj neki, és nekem is.

    2011. 05. 30.
  16. Elvis Presley szendvics-banán,mogyoróvaj,jóféle vajban kisütött toast kenyérrel.Valami hihetetlenül finom és hizlaló.Kb 1millió kalória.

    2011. 05. 30.
  17. zsebbea mondta:

    Tiramisu (igazi)… nem lehet abbahagyni. Só
    s kedvre pedig tökfõzelék friss-ropogós kenyérrel 🙂

    2011. 05. 30.
  18. balbala mondta:

    bármi jöhet, ami csokis, habos és puha… (csokis pavlova, mascarponés csokikrém, télen forró csoki…

    na és persze a friss gyümölcsök, eper, cseresznye, meggy, sárgabarack, málna, áfonya…

    2011. 05. 30.
  19. Tejszínes Milka! Addig eszem, míg tart a tábla…

    Amúgy meg a spaghetti all’aglio, olio e peperoncino. Parmezán helyett tejföllel- tudom, merénylet az olasz konyha ellen, de telitalálat :o)

    2011. 05. 30.
  20. Most jól elgondolkoztam, aztán ki is nevettem magam, mert először, arra gondoltam, mostanában nem is vagyok torkos! Aztán pedig a már rég elfelejtett, mai délután bevillant: ebéd után (tökmagos-paníros rántott csirkemell káposzta salátával) egy doboz tiramisu, málnás Milkával és csokis fánkkal leöblítve.
    Nagyon durván torkosságra gyanakszom…!:))

    2011. 05. 30.
  21. Mivel nem vagyok édesszájú… a bio mangalica házikolbászra szavazok.. :-))
    Bár mostanában reggel köntösben a kertben guggolva az eper és a borsó is nagyon tuti! 🙂

    2011. 05. 30.
  22. Anonymous mondta:

    puncsos minyon(mignon?) kólával
    vagy fagylalt tészta(a nagymamám ősrégi sütireceptje:barna tészta rá baracklekvár rá sárga tészta,ha kisült,jegec a tetjére)citromos Earl Grey teával
    alika

    2011. 05. 30.
  23. Anonymous mondta:

    Tetszik ez a cikk. 🙂 Nekem a mozzarella saláta az, amiből bármennyit bármikor meg tudok/szoktam enni.
    Attila

    2011. 05. 30.
  24. Szintén nem vagyok édesszájú.. Így maradnak a sós dolgok. Ropogós kenyér jó féle olívába mártogatva… Vagy szintén carbonara. Bárhol, bármikor, bármennyit.

    2011. 05. 31.
  25. Anonymous mondta:

    Szigorúan csokival bűnözök! Például egy finom karamellás csoda, ennél jobbat el sem tudok képzelni.:)
    Zita

    2011. 05. 31.
  26. Áhhhhhh isteni finom rakott palacsintát bűnöztem az elmúlt napokban……
    Általánosságban véve viszont nutella, túró rudi és fagyi :)))) Hmmmmmmmmmmm

    2011. 05. 31.
  27. Jó kis fokhagymás, tejfölös lángos, vagy kék sajtos pizza az egyik nagy kedvencem. Lekváros fánk, és ami mindent visz, az a mogyorós csoki! Aztán még sorolhatnám… 😀

    2011. 05. 31.
  28. Anonymous mondta:

    Tojáshabos habrolók,ezek átlag 12 cm hosszú,csodásan roppanós roládok, amikben isteni tojáshab van!
    És most a lényeg:4-5 db egymásután,habzsolva,habos-cukros szájjal,morzsálva,falva….porcukros minden.
    Majd pár óra múlva a maradék ugyanígy.
    Ha kapható,10-12 darabot veszünk, csak nekem.
    Amúgy 57 éves,”komoly” nő vagyok,gyakran fogyókúrázó stb,stb,stb.

    2011. 05. 31.
  29. Torkosság?hmmm…édes is,sós is.Imádok enni,de szerintem a torkosság nem csak a túlzott zabálást jelenti,inkább az ízek iránti fanatizmust.Lehet azt mértékkel is…Csak én nem tudom:)
    Nálam mondjuk jelenti a tiramisu krém kanalazását-még mielőtt a piskótára kenném,a lefekvés előtti utolsó (utolsó utáni) brownie-t,a túrógombóchoz készült cukros tejfölt-magában,a zöldfűszeres-fokhagymás szószba mártogatott grissinit…

    2011. 05. 31.
  30. Nutella kiskanállal, kávéba mártogatott “babapiskóta”, szamóca összezúzva, és a nagyon érett szilvából rengetetg. =)

    2011. 05. 31.
  31. hideg tiramisu, tetején eperrel, vagy meleg csokis cornetto, szigorúan éjjel 2kor 😀

    2011. 05. 31.
  32. Házi készítésű csokifagyi extra adag tejszínhabbal. 🙂 És enyhén sózott pisztácia. 🙂

    2011. 05. 31.
  33. Judit mondta:

    Vajas pirítós, sok-sok, csokifagyi tejszínhabbal, zseléscukorka.
    Elég vegyes, de külön szoktam torkoskodni belőlük és naggyon jól szokott esni!

    2011. 06. 01.
  34. Csokoládé, csokoládé. Esetleg fagylalt (de itt is főként csokoládé fagylalt).

    2011. 06. 02.
  35. Anonymous mondta:

    A torkosság csak édesség? Mindenki édességről ír többnyire. Én nem vagyok oda a csokiért, különösebben a fagyi idén nem hat meg, a sütikből max.egy harapás…lehet vmi komoly vírusom van????
    ami viszont állandóan izgatja a fantáziám az a vajon futatott zöldspárga. Magában eszem a serpenyőből….akkor lehetséges én is torkos vagyok, csak máshogyan….?!
    Ági

    2011. 06. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.