Bazsalikomos limonádé

Amíg nem kóstoljuk meg a bazsalikomot édességekben, addig nehezen tudjuk elképzelni, hogy a fűszer a paradicsomszószon kívül is működhet. Ha jól emlékszem a Mákban ittam először ilyen limonádét. Mikor az étlapon olvastam, elsőre nekem is a sós paradicsomszósz ugrott be, … Tovább Tovább

Mikor az étlapon olvastam, elsőre nekem is a sós paradicsomszósz ugrott be, de ezen hamar túllépve rendeltem is gyorsan egyet. Azóta pedig itthon készítem. A gyömbéres radler mellett ez lesz az idei nyár kedvence. Majd jöhetnek a különböző variánsok: epres-bazsalikomos, málnás-bazsalikomos, sárgabarackos-bazsalikomos limonádé, illetve ezek jegesített változatai a különböző bazsalikomos graniták.

Hozzávalók 2 literhez: 15 dkg cukor, 1 nagy csokor bazsalikom + néhány levél a tálaláshoz, 4 nagy citrom, 1-2 lime, jégkocka

1. A cukorból főzzünk szirupot: keverjük el 2-2,5 dl vízzel, forraljuk fel, gyöngyözve forraljuk 5 percet, majd hűtsük le. facsarjuk bele a citromok levét.
2. Mossuk meg, szárítsuk meg a bazsalikomleveleket, adjuk hozzájuk a szirupot, botmixerrel enyhén turmixoljuk meg. Öntsük kancsóba, vízzel öntsük fel, tegyük a hűtőbe állni 2 órára. 3. Fogyasztás előtt szűrjük át, jégkockával, limeszeletekkel és bazsalikomlevelekkel kínáljuk.

 
 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. Hú,ez elsőre tényleg furán hangzik,de nagyon felkeltette a kíváncsiságomat:) Nyáron nálunk is a limonádé a sláger,úgyhogy biztos kipróbáljuk. Köszi DV!:)

    2011. 05. 06.
  2. Kriszta, Te gondolatolvasó vagy, pont azon töprengtem, hogy fel kellene hívni Krisztiánt a Mákban a bazsalikomszörp receptje miatt, mert kellene jövő hétre egy vendégségbe, de így most megkíméltél tőle, köszi. 🙂
    Amúgy ahogy tapasztaltam, a legtöbb zöldfűszer remekül működik édességekben, pl. a már említett bazsalikom eperrel, a kakukkfű zöldalmával vagy a nagy kedvencem, a rozmaringos créme brulée.

    2011. 05. 06.
  3. Anett!

    hidd el, nagyon-nagyon jó! : )

    Édes és Keserű!

    Az is nagyon jónak tűnik, kipróbálom, van neked már fent recept hozzá?

    Ehran!
    sima botmixerrel persze nem lehet annyira simára turmixolni, mint a mákos. Azért is írtam, hogy enyhén, majd áztatni, szűrni. Én magamnak leturmixolom, de vendégek lehet, hogy fennakadnak a zöld lötyin : )))

    2011. 05. 06.
  4. Nincs fenn. Az arányok kb. azok, mint nálad, kivéve, hogy a kakukkfűből kevesebb is elég, meg nem turmixolom le.
    A sziruppal együtt felfőzöm a kakukkfüvet, hogy intenzívebb legyen az íze.

    2011. 05. 06.
  5. Ez isteni lehet… A képek hangulata is nagyon jó, olyan nagyon tegeres, nyáridéző. 🙂

    2011. 05. 06.
  6. De jó ötlet! Én nemrég ismerkedtem meg a bazsalikom-édesség kombóval, pl. szuper lett az eper-bazsalikom páros egy kis fehércsokimoussse-szal bonbonnak 🙂 De granitának is biztos kipróbálom majd!

    2011. 05. 06.
  7. coconutsoup mondta:

    szia!

    nagyon klassz a recept, mindenképp kipróbálom, mert a férjem kedvenc fűszere hirtelen a bazsalikom lett…

    A fotó is gyönyörű, a poharak honnan vannak?

    2011. 05. 14.
  8. Nagyon finom, mi több éve fogyasztjuk és nem lehet megunni.
    Cukorsziruppal is kipróbáltam már, de amióta nádcukorral készítem, nagy kedvenc itthon. Próbáljátok ki a mentás limonádét, az is nagyon kellemes és hűsít is 🙂

    2011. 06. 01.
  9. én főzöm hozzá a szirupot, nádcukorból egyszer barnással készítettem, de annak a színe nekem nem annyira tetszett

    2011. 06. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések