Pasta alla Norma

A pasta alla Norma egy nagyon egyszerű, de ízletes tészta Szicíliából. Mondhatni, Szicília, pontosabban Catania város gasztronómiai jelképe. Eszméletlen, hogyan lehet egy olyan étel, amelyben nincs semmi különleges hozzávaló, ennyire finom!A tészta különlegessége, hogy ricotta salata, azaz sózott, érlelt ricotta … Tovább Tovább

Eszméletlen, hogyan lehet egy olyan étel, amelyben nincs semmi különleges hozzávaló, ennyire finom!
A tészta különlegessége, hogy ricotta salata, azaz sózott, érlelt ricotta kerül rá sajt helyett. Ez egy nagyon sós, szicíliai sajt(?) különlegesség. Nem is tudom, lehet-e sajtnak hívni, ahogy a ricotta sem túró. Miért nem az? Mivel nem úgy készül, ahogy a túró, hogy kicsapatjuk a savót a tejből, hanem a ricotta pont ebből a kicsapatott savóból készül. Ezt oltják be, főzik újra, innen a név ri-cotta, ami szó szerint azt jelenti újrafőzött. Ricotta salátát sajnos ezidáig itthon még nem láttam. : ( Ez a darab nekem Nápolyból van, de találtam már Triesztben is.
A tésztát a vacsorához mi gyúrtuk, 50 dkg durumdarából. A tészta csak vízzel készült (10 perc alatt) a formázást meg Ádám fiammal (ő tekerte) 20 perc alatt megcsináltuk a Regina géppel. Emlékeim szerint ez eddig tovább tartott, de rájöttem miért, mert eddig Kristóf is “segített”. Most ő nem szállt be a játékba, így hamar elkészültünk. : )

Hozzávalók: 50 dkg tészta (ha száraztésztából készítjük), 2 padlizsán, 400 gr konzerv, hámozott paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, kis csokor friss bazsalikom, só, olívaolaj, 5 dkg ricotta salata (pecorinóval helyettesíthetjük)

1. A padlizsánt csíkozzuk fel, olajban süssük ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le.
2. A paradicsomot tegyük lábosba, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a bazsalikomot, sózzuk, főzzük a szószt nagy lángon 15-20 perc alatt készre
3. Főzzük ki a tésztát, szedjük rá a szószt, a padlizsánt reszeljünk rá ricottát/sajtot

 
 
 
 
Megosztom
 

54 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!
    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat a borhoz/elé-ételt (Tokaji-s) kérdésemre.
    Szép napot!
    Jázmin

    2011. 04. 06.
  2. Kedves Kriszta!
    Nekem is van egy Regina tészta gépem, de sajnos nekem eddig nem sikerült ilyen szép tésztákat csinálnom mint neked, nekem mindig olyan nyomik lesznek mikor késsel levágom őket. Árul el mi a titka te, hogy csinálod. Egyébként próbáltam már sima lisztel és durummal is.
    Köszi: Kati

    2011. 04. 06.
  3. Anonymous mondta:

    Ez az étel nagy sláger nálunk, mert gyorsan elkészül és tényleg nagyon finom. A gyerekeim is imádják. Gondolom házi tésztával még finomabb lehet, de nincs tésztagépem egyelőre… Szabina

    2011. 04. 06.
  4. Kati!

    eddig csak durumdarával készítettem benne tésztát, és mindig gyerekjáték az egész (szó szerint : )). gyors mozdulattal vágom le, nem ragad így össze. Ezt az adag tésztát pl. mindenféle alálisztezés nélkül arra a tálcára formáztuk, amit a fotón látsz, majd innen egy mozdulattal ment a vízbe. Nem ragad össze. Fontos, hogy 10 percnél többet ne gyúrd a tésztát, mert akkor hajlamos elkezdeni ragadni, tapadni, nyúlni

    2011. 04. 06.
  5. Anonymous mondta:

    mi ezt a ‘The Sopranos’ sorozat olasz szakácskönyvéből néztük ki, azóta nagy kedvenc ricottát teszünk rá, úgyis isteni, a sorozat meg zseniális volt…
    Agnese

    2011. 04. 06.
  6. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce Vita!

    Üdvözlet Cataniából:) mi pont ma hallottuk egy olasz háziasszonytól a ricottás tészta receptjét, holnap ez készül a magyar-olasz konyhában, ez már biztos!

    Nem tudom, otthon elérhető-e bárhol is, de egy nagyon finom változata a ricottának a “ricotta al forno” azaz kicsit barnás külsejűre sült ricotta, a sütéstől finom-savanykás íze lesz, többször vettünk már ilyet is.

    Anna Szicíliából

    2011. 04. 06.
  7. Katarína!
    Nem tettem fel, mert nem volt ricotta salata hozzá. Tényleg ezzel az igazi

    Anna!
    üdv, itt! : ) (a földrajzi helyért kicsit irigy vagyok)
    ricotta al forno-t szoktam magam sütni, vagy csak simán sósan, vagy fűszerezem, aszalt paradicsommal, olívabogyóval. És sütöm édesen is mézzel

    2011. 04. 07.
  8. Visszajelzés: price of cialis

  9. Visszajelzés: cialis price walmart

  10. Visszajelzés: generic cialis

  11. Visszajelzés: cialis for sale

  12. Visszajelzés: cialis price walgreens

  13. Visszajelzés: sildenafil online

  14. Visszajelzés: best ed medication

  15. Visszajelzés: pills for erection

  16. Visszajelzés: pills for ed

  17. Visszajelzés: best online pharmacy

  18. Visszajelzés: best online pharmacy

  19. Visszajelzés: cialis mastercard

  20. Visszajelzés: generic cialis online

  21. Visszajelzés: vardenafil for sale

  22. Visszajelzés: levitra vardenafil

  23. Visszajelzés: vardenafil coupon

  24. Visszajelzés: online casino games real money

  25. Visszajelzés: slots online

  26. Visszajelzés: best slots to play online

  27. Visszajelzés: best slots to play online

  28. Visszajelzés: cialis generic cialis tadalafil

  29. Visszajelzés: payday loans online

  30. Visszajelzés: loan online

  31. Visszajelzés: payday loans

  32. Visszajelzés: cialis 5 mg

  33. Visszajelzés: cialis to buy

  34. Visszajelzés: cialis internet

  35. Visszajelzés: cialis to buy

  36. Visszajelzés: generic cialis

  37. Visszajelzés: generic for cialis

  38. Visszajelzés: online casino usa real money

  39. Visszajelzés: casino games

  40. Visszajelzés: slots real money

  41. Visszajelzés: play for real online casino games

  42. Visszajelzés: buy cialis generic

  43. Visszajelzés: buying cialis online safely

  44. Visszajelzés: generic cialis tadalafil best buys

  45. Visszajelzés: best place to buy cialis online reviews

  46. Visszajelzés: casino games online

  47. Visszajelzés: best online casino for money

  48. Visszajelzés: cialis generic online

  49. Visszajelzés: cialiss

  50. Visszajelzés: how long does cialis take to work

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések