Karamellszelet átadás

Újra elkészült és átadtam a nyertes licitálónak, Bilidinek a Segítsüti nyereményét, ezt a brutálisan tömény, de nagyon finom karamelltortát. A 27 süteményre érkezett licitek és az egyéb támogatói tárgyakból eddig befolyt összeg 1.700.000 Ft felett jár.Aki lemaradt a licitről támogatásként … Tovább Tovább

Aki lemaradt a licitről támogatásként Segítsüti receptfüzet, Segítsüti fülbevaló, Segítsüti szappan, Segítsüti edényfogó, Segítsüti csokoládé és sütipecsét megvásárlásával csatlakozhat az ügyhöz!
Most pedig jöjjön a recept:
Hozzávalók: tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg hideg, felkockázott vaj, 1 tojás, 4 dkg cukor, csipet só; karamellkrémhez: 12,5 dkg cukor, 10 dkg vaj, 170 gr cukrozott sűrített tej, csokoládémázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 0,5 dl sherry

1. Kézi mixerrel keverjük össze a tészta hozzávalóit. Ettől még nem áll össze a tészta, morzsás lesz. Kézzel 2-3 mozdulattal gyúrjuk egybe. (ne melegítsük sokáig!) Tegyük 2 órára a hűtőbe.
2. Nyújtsuk ki a tésztát egy nagy vagy több kicsi formába úgy, hogy legyen pereme, a felesleget vágjuk le. Villával szurkáljuk meg alaposan a torta alját, tegyük vissza hűtőbe 30 percre. Tegyünk rá sütőpapírt, nehezéknek szárazbabot és süssük 30 percen keresztül 180 fokra előmelegített sütőben.
3. A cukrot karamellizáljuk, adjuk hozzá a vajat, melegítsük, amíg a karamell újra felolvad, adjuk hozzá a sűrített tejet. Hűtsük a krémet, szedjük a tortára, tegyük hűtőbe szilárdulni.
4. A csokoládét a vajjal együtt olvasszuk fel vízgőz felett, keverjük el benne a sherryt. Vonjuk be a torta tetejét a csokoládékrémmel. A süti kockázásakor a kést mártsuk forró vízbe, majd töröljük szárazra. Ezt tegyük meg minden vágás előtt!

 
 
 
 
Megosztom
 

24 megjegyzés

  1. Nagyon szeretem.Sherryt még nem tettem a csokimázba,de ki fogom próbálni.Finom lehet tőle.

    2011. 04. 13.
  2. Nagyon guszta! Szeletelés után mennyire folyik ki a karamell krém? Vendégségbe vinném, és előre fel is szeletelném, akkor nagyjából egyben marad a szelet?

    Köszönöm

    2011. 04. 13.
  3. Anonymous mondta:

    Off topic: Ma jutottam el oda, hogy megvegyem a Szuflé magazin tavaszi számát. Rendszeresen veszek külföldi gasztrolapokat, de kérem amit maguk összeraktak. 🙂 Éljen a minőség!!!

    2011. 04. 13.
  4. Anonymous mondta:

    Kriszta! Ez valami nagyon tuti lehet! Hétvégén kipróbálom:)))) Ha sikerül, nagymamám szülinapján is villanthatok vele!!!!

    2011. 04. 13.
  5. Anonymous mondta:

    Ez a mennyiség mekkora téglalap alakú formába elég? Gyanítom nem egy rendes nagy tepsibe, ez kisebb forma lehet. De mekkora? Köszi a választ előre is!

    2011. 04. 13.
  6. Anikó mondta:

    bocsi, a “sültfokhagymás majonéz”-es bejegyzéshez írtam egy kérdést. várhatok választ? köszi!

    2011. 04. 13.
  7. Anikó mondta:

    köszönöm, a bejegyzésnél bonyolítottam a kérdést 🙂

    2011. 04. 14.
  8. Anonymous mondta:

    Kriszta!
    Valami baj van? Nem ismerek a fotóidra. 🙁 Messze álljon tőlem, hogy megbántsalak, naponta jövök hozzád, de valami történt a fotóiddal. Messze nem olyan szépek, mint pár hónappal ezelőtt. Sem a színek, sem a tálalás, sem az egész hangulata.
    Légyszi változz vissza, és a csúnya sötét hátteret is hagyd el. A Donna interjús fotóidat szeretném újra látni!

    Szia, Veronika

    2011. 04. 15.
  9. Anonymous mondta:

    Elkészítettem, és isteni fini lett! Egy hibája van csak: hogy nem lehet abbahagyni. Úgyhogy most egy ideig biztos nem lesz sütizés.
    Zita

    2011. 04. 19.
  10. Anonymous mondta:

    tehát ha a dupláját készítjük akkor 20*28-as tepsire lesz szükségünk?

    2011. 06. 16.
  11. Edit mondta:

    ha nincs itthon sherrym, es csak fel decimiatt nem vennek, helyettesithetem valamivel? 🙁 koszi

    2011. 06. 18.
  12. baleys, konyak, kávélikőr… ha végképp semmi, ki lehet belőle hagyni, úgy is szuper lesz a süti

    2011. 06. 20.
  13. Anonymous mondta:

    nekem valamiért szétfolyt a krém, az lehet a baj hogy margarinnal csináltam? és sötétre barnára vagy világosra kell olvasztani a cukrot? köszi=)

    2011. 07. 04.
  14. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!
    SOS Elsőre tökéletesen sikerül, de másodjára kifolyt belőle a karamell.
    Mit ronthattam el? Természetesen a névnapi ünneplős sütim nem sikerült, bár kikanalaztuk:( A sűrített tej más márkájú volt, mert csak azt kaptam. Te milyet használsz?

    Köszi a segítséget Lívi

    2012. 02. 16.
  15. Lívi!

    hű, a márkájára már nem emlékszem, az a tubusos, kinyomós fajta.
    kellőképpen hideg volt a karamellkrém, vissza lett hűtve?

    2012. 02. 16.
  16. Anonymous mondta:

    Kihűtöttem, méghozzá alaposan, kitettem a fagyos teraszra. 🙂 ez nem lehetett a baj. Csakis a sűrített tejre tudok gyanakodni. Egy újabb megoldatlan rejtély a világon. Bár lehet, hogy az anyósom az oka. Pont nálunk volt és lehet, hogy rontást küldött a sütimre:))))A viccet félretéve köszi a segítséget, az újabb adag után beszámolok majd az eredményeimről. A beszámolót megígértem a megnyert olajbogyóid után is, de nem volt még szívem hozzányúlni, olyan gyönyörűségesek az üvegben. Üdv K. Lívi

    2012. 02. 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések