Bárány húsvétra

Teljesen nyári hangulatban telt a hétvégénk. A kert szépen kizöldült, grilleztünk, a teraszon ebédeltünk, elkészült a fűszerkertem és a leanderek kiköltöztek a szabadba. Miért nem maradhat ez így örökre?A mélyhűtőben lapult még egy báránygerinc, ehhez készítettem gyors, mentás-korianderes salátát. Mindkettő … Tovább Tovább

Mindkettő nagyon jó lett, egymáshoz meg különösen passzoltak. Húsvét közeledtével átmenetileg ismét bekerül a hentesek kínálatába a bárányhús, tessék kipróbálni! A salátát persze nélküle, magában is lehet enni, de grillezett húsokhoz tényleg nagyon jól megy. Fűszerezése miatt hűsítő, frissítő.

Mentás-korianderes cukkini

Hozzávalók: 2db cukkini, 25-30 dkg görög joghurt, 1 kis csokor friss koriander, 1 kis csokor friss menta, 1 lime, 1 gerezd fokhagyma, só, olívaolaj

1. Karikázzuk fel a cukkinit, kontaktgrillen olaj nélkül vagy teflonban kevés olajjal grillezzük meg a szeleteket
2. A mentát és a koriandert aprítsuk fel, keverjük el a joghurttal, sózzuk, facsarjunk hozzá lime-ot, keverjük el benne a felaprított fokhagymát.
3. A cukkinit tegyük egy tálba, öntsük rá a joghurtot

Báránygerinc

Hozzávalók: 1,5 kg körüli csontos báránygerinc, egyben, só, rozmaring, bors, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, olívaolaj

1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra
2. Tegyük a megtisztított húst egy tepsibe, sózzuk, borsozzuk, tegyük mellé a pucolt, negyedelt vöröshagymákat és a félbevágott fokhagymafejeket.
3. Süssük a húst 45 percen keresztül 8közben készítsük elő a grillt)
4. Sütés után pihentessük a húst 30 percen keresztül (ezt ne spóroljuk le, közben is sül a hús), majd a forró faszénen süssük körbe (oldalanként kb. 5 percig)

Lelkesen őrizték a tüzet
 
 
 
 
Megosztom
 

15 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    A fűszerkerted hogy készült? Milyen fűszerek vannak benne? Sz

    2011. 04. 04.
  2. Ági mondta:

    Szia Kriszta!

    De jó, hogy említed a fűszernövényeket. A rozmaringom mellé, vettem bazsalikomot. A könyvedben említed, hogy a fűszernövényt ültessük cserépbe, és bírjuk ki, hogy egy ideig nem szaggatunk róla.A kérdésem az lenne-lehet, nagyon amatőr-, hogy ezeket a fűszernövényeket elég virágföldbe ültetni?Esetleg kell nekik vmi különleges keverék? Ki lehet tenni a cserepet a szabadba, vagy várjak, míg jobban gyökeret ereszt a cserépben?Úgy veszem észre a bazsalikomot viszonylag sűrűn kell öntözni, vagy inkább már megérett a cserépbeültetésre…
    Válaszod előre is köszönöm!

    2011. 04. 04.
  3. Még soha életemben nem ettem bárányt. Nálunk egyáltalán nem lehet kapni.

    2011. 04. 04.
  4. duende: Pedig a bárány nagyon jó, pláne a gerince. Ha mégis hozzájutnál, próbáld ki, nekem a legnagyobb sikerem vendégeknél eddig a csontozott gerinc volt feltekerve, mentával, kecskesajttal töltve, sütőben rozmaringágyon sütve. Amúgy Ramsay receptje.

    Ági: Amíg nem kapsz szakszerű választ Krisztától, addig írom, hogy mi sima virágföldbe szoktuk kiültetni a kertbe, a föld esetleg egy kis marhatrágyás kezelést kap előtte. Eddig minden évben szépen elvolt így a bazsalikom. Persze később szoktuk csak kiültetni, ha melegebb lesz, és kicsit lassan indul be, tényleg jó, ha egy darabig nem zaklatja az ember.

    2011. 04. 04.
  5. Ehran: sajnos esélyem sincs rá… Itt egyszerűen nem divat. A múltkorában beszélgettem – szokás szerint – kedvenc kertészemmel a piacon, ő alföldi gyökerű. Mondta, hogy onnan szoktak hozni mindig egész birkát, ami itthon aztán bekerül a fagyasztójukba, mert ők is nagyon szeretik – de zalában egyáltalán nincs sajnos.

    2011. 04. 04.
  6. Ohhh Istenem, de megéheztem… Nagyon jól néz ki, szerintem rászabadítom az asszonyt erre a blogra 🙂

    2011. 04. 05.
  7. A fűszerek alá cserépbe jó a sima virágföld, kiültetésnél komposzt, kevés marhatrágya. Mi most komposztot raktunk alá.
    Ültettem: bazsalikomot, mentát, kakukkfüvet, babért, rucolát (magról), rozmaringot, zsályát. Még koriandert és petrezselymet fogok.
    Illetve ültettem salátákat is. 3-4 hétre igyekszem elfelejteni őket, erősödjenek.
    Duende!
    sajnos sehol nem divat : (( a hazai bárányokat az olaszok eszik meg. Nekünk is háztól van a bárányhús, előre meg kell rendelni, szépen felnevelik neked, aztán utazhatsz érte (akár 100 km-t is) szóval mi sem a szomszédból hozzuk

    2011. 04. 05.
  8. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!
    Írnál még egy kicsit bővebb “kertészeti kalauzt” a fűszernövényeid elhelyezéséről, gondozásáról…stb…? Van-e amik szeretik, ha szomszédai egymásnak, vagy valami épp nem…? Mennyi fény, hogy öntözöd..? Mindegyikről felülről csíped a leveleket, ha már “használod”? Rucolát még mindig lehet vetni, kikel? Paradicsomot palántaként veszel, piacon..? Köszönöm! Jázmin

    2011. 04. 05.
  9. Ági mondta:

    JÁzmin kérdései nagyon jók, ezekre én is kíváncsi vagyok.A válaszokat, köszönöm, hasznosak, remélem nálam is szeretnek majd a fűszernövények!

    2011. 04. 05.
  10. Kriszta,

    kíváncsi vagyok, mi lesz a koriandereddel. Nekem egyszerűen még soha nem jött össze, hogy nagyobb mennyiségben nőjön, ne magozzon fel szinte azonnal vagy ne pusztuljon ki :-((

    Azt lehet tudni, hogy ez a faszenes grilltűzhely a fotón milyen típusú?

    2011. 04. 05.
  11. Dolce Vita: ezt nem is gondoltam. Azt hittem Pesten jobb az ellátás ezen a téren.
    Viszont így akkor ha jól sejtem, igazán jó minőségű húshoz juttok, és az állatokat is normális körülmények között tartják. Azért ez jó.

    2011. 04. 05.
  12. duende: Bp-n azért jobb a helyzet, lehet bárányhoz jutni, majd adunk Krisztának tippeket. 🙂 Józsiék a Nagycsarnokban, Józsi a Budagyöngyében, a szír a Karinthyban és talán a Magyar utcai török is (ebben nem vagyok biztos, csak mintha valaki említette volna) tart rendszeresen bárányt.

    2011. 04. 05.
  13. Villanyszerelő! : )) bár húsban nem túl erős a blog

    Persze, Pesten azért be lehet szerezni, de egyben jobban megéri venni, bontva 1000 ft/kg áron vesszük.
    A magyar utcában van mindig, fasírtnak is bekeverve és minden egyéb finomság : )

    A koriander nekem is felmagzott elég hamar cserépben, de olyan finom volt frissen a magja! Remélem, idén kiültetve bokrosabb lesz.

    Paradicsomot palántaként is szoktunk ültetni (piacon veszem) és ha van vmi extra magunk akkor arról is. Idén ez pl, elmaradt, marad a palánta.
    A fűszernövények napos helyre mennek és mikor már nagy meleg van, napi öntözést igényelnek. (ma snidlinggel és oregánóval egészült ki a csapat) Ültetésben nem volt ráció, szép sorban egymás után, egymástól 30-40 cm-re. Az egész egy 1,5-2 m2-nyi területen

    A sütőt a Bricóban vettük, semmi extra, de hatalmas a sütőfelülete (15 emberre is simán sütsz rajta) és ha jól emlékszem 16 ezer ft volt tavaly

    2011. 04. 06.
  14. Anonymous mondta:

    és mivel tápozod a fűszernövényeket?

    2011. 04. 07.
  15. SEMMIVEL!!!! megesszük, ennek nem adok semmit, csak komposztot alá. Ha cserépbe megy ezt sem. Csak vizet kapnak

    2011. 04. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.