Sültfokhagymás majonéz

Amilyen egyszerű, annyira fel tud dobni egy sült krumplit vagy húst ez a sültfokhagymás majonéz. Csirkét sütöttem hétvégi ebédnek, hozzá rozmaringos-citromos krumplit készítettem. Ehhez megpucoltam, kockára vágtam kb. 1 kg krumplit, sóztam, ráfacsartam fél citrom levét, a citromhéjat vékonyan felcsíkoztam, … Tovább Tovább

1 kg krumplit, sóztam, ráfacsartam fél citrom levét, a citromhéjat vékonyan felcsíkoztam, rozmaringlevelekkel együtt a krumplira szórtam. Olívaolajjal meglocsoltam, sütőben ropogósra sütöttem. A krumpli mellé tettem be sülni a fokhagymafejeket is, ebből készült a majonéz. Testes, pikáns, tökéletes kísérője volt a csirkének és a krumplinak.

Hozzávalók: 2 fej fokhagyma, 1 tojás sárgája, kb. 1 dl olívaolaj, só, citromlé

1. Süssük 250 fokos sütőben 30-35 percen keresztül héjastól, egészben a fokhagymákat
2. A tojássárgájához adagoljuk szinte cseppenként az olívaolajat, miközben habverővel folyamatosan keverjük (aki szeretné keverheti fele-fele arányban az olívát valamilyen semleges ízű magolajjal. Én kifejezetten szeretem a majonézt csak olívaolajból, mert így karakteres lesz).
3. Vágjuk ketté a fokhagymákat, nyomjuk ki a krémet, keverjük el a majonézzel, ízesítsük ízlésünk szerint tengeri sóval, citromlével


 
 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    A kepek lattan es a receptet olvasva osszefutott a nyal a szamban. Ez valami fenseges lehet!!! A kozeljovoben nalunk is teritekre kerul, az biztos. Koszi. udv. Regina

    2011. 03. 28.
  2. tényleg nagyon egyszerű, de nagyszerű mártás, feldobja a csirkét, azt nem is fűszereztem, csak sóztam

    Zsé! köszi : ) olyasmi volt a cél, nekem a fekvő tetszik, azt lehet, hogy kinyomtatva is megnézem

    2011. 03. 28.
  3. Szerintem is az a legjobb. Ki is tenném a konyhába:) Nagyon ügyes vagy!

    2011. 03. 28.
  4. Ez az utolsó kép valami zseniális.Annyira jók a fények,meg az elrendezés is.Van benne valami sejtelmes-már ha a fokhagymákra lehet ilyet mondani:)
    Ez a fokhagymás majonéz meg istenien hangzik!
    DV! Köszönöm,hogy vagy nekünk!:)

    2011. 03. 28.
  5. Nagyon szép képek! Érdekes dolog ez a fénnyel való játék 🙂 Bátor dolog ennyire sötét hátteret és sötét kiegészítőket használni, dehát ugye aki tud, az tud 🙂

    2011. 03. 29.
  6. Ági mondta:

    Igen előszörre komornak tűnt, és bevallom borongósnak. De aztán jobban megnéztem az jutott eszembe patinás, antik, elegáns, művészi…stb. És absz.te semmi nem vonta el a figyelmem a fokhagymáról, mintha kivilágítana a háttérből…szóval végül is tetszik!:)))

    2011. 03. 29.
  7. Anikó mondta:

    nagyon guszta, csak egy a baj: a nyers tojássárgája.
    Miután már a kislányomnak volt szalmonella-fertőzése, kicsit félek a tojás hígabb, nyersebb felhasználásától. (azóta 2 anyuka is szólt, hogy hasonlóan jártak 🙁 )
    Megbízhatónak vélt, piaci tojásárus 🙁
    Szóval hogyan lehet hasonló mártást készíteni?
    köszi
    Anikó

    2011. 03. 31.
  8. 1 dl tejet keverj el a fokhagymával, majd 2 dl olajat hasonló módon, minta tojással. majd sózni, borsozni. Hígabb lesz, de tojásmentes!

    2011. 04. 13.
  9. Anikó mondta:

    köszi, bár nem írtam (nem is gondoltam rá) tejérzékeny vagyok. 🙂

    2011. 04. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések