Pasta al limone

Citromos tészta, méghozzá olyan, amelynek a tésztájában van a citrom. A durumliszt (azaz dara) víz mellett citromlével van összegyúrva, mikor bedobjuk a lobogó vízbe, azonnal friss citromillat száll fel a fazékból. Én ezt most készen vettem, de bármikor könnyen előállítható … Tovább Tovább

Én ezt most készen vettem, de bármikor könnyen előállítható házilag is.
Pár napos nápolyi kirándulással leptük meg magunkat, 4 nap alatt felfedeztük mi minden jót lehet enni nyüzsgő városban, és egy keveset próbáltunk is hazacsempészni belőle a kézipoggyászban. Az árus akitől a tésztát vettem egy finom kagylós vagy csak egy egyszerű petrezselymes szószt ajánlott a citromos tésztához. Mivel hoztam pár articsókát is ezekkel kombináltam a pastát. Nyarat idéző, üde fogás.
Az articsóka pucolása: Ehhez a fogáshoz az articsókát előfőzhetjük, így lényegesen egyszerűbb lesz a pucolása. Tegyünk fel egy fazékba vizet forrni, sózzuk, facsarjunk bele egy fél citromot. Dobjuk az articsókákat a lobogó vízbe, majd főzzük kb. 7-8 percig. Villával próbáljunk átszúrni egyet, ha sikerül, akkor jó. Vegyük ki őket, csepegtessük kicsit le, majd várjuk meg, hogy kicsit meghűljön. Vágjuk őket ketté, majd vágjuk le a virágok felső 1/3-át, szedjük le a külső, keményebb leveleket, majd negyedeljük őket. Minél zsengébb és frissebb az articsóka, annál több levelet hagyhatunk rajta. Ennek pl. a közepéből sem kellett kiszedni semmit. A túlérett articsókák közepében szúrós, kemény szöszöket találni, amitől úszik az egész konyha, ha nyersen pucoljuk. Articsóka vásárláskor arra figyeljünk, hogy puha, összenyomható legyen a zöldség, a külső levelek se legyenek szárazak.

Hozzávalók 2 főre: 25 dkg citromos gyúrt tészta, 3 fej közepes méretű articsóka előkészítve (lásd feljebb), 1 citrom, 1 gerezd fokhagyma, kevés friss petrezselyem, só, frissen őrölt bors, olívaolaj, parmezán

1. Tegyünk fel egy nagy fazék, sózott vizet forrni a tésztának.
2. Keverjünk el 5-6 evőkanál (nagyon jó minőségű) olívaolajat fél citrom levével, a zúzott fokhagymával, az aprított petrezselyemmel és az articsókával.
3. Tegyük az egészet egy serpenyőbe, majd tegyük rá a leszűrt tésztát, 5-6 evőkanál főzőlével együtt.
4. Gyújtsuk be alatta a gázt és 1-2 perc alatt forraljuk össze. (ne tovább, mindennek maradjon meg a friss íze, az olajnak, fokhagymának, petrezselyemnek)
5. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá parmezánt és azonnal tálaljuk.

 
 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. Ez a citromos tészta valami isteni lehetett! Eszembe jutottak az Amalfiról hozott gigantikus méretű citromok..Hű, de visszamennék! Remélem, hozol majd élménybeszámolót! Kiváncsian várom!

    2011. 02. 17.
  2. Köztudottan nem vagyok az olasz tésztaételek nagy rajongója. De ez szerintem a kedvencem lenne! Citromos is, és hát az articsókáért oda vagyok. Isteni finom lehetett!

    2011. 02. 17.
  3. Nekem is nagy kedvencem ez a páros. Az articsókáért érdekes sokan nem rajonganak, a férjem szerint semmi íze, szerintem meg pont van egy nagyon jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető íze

    2011. 02. 17.
  4. Így igaz! 🙂 Egyetértünk. Az articsóka szerintem talán a “legkifinomultabb” zöldségféle. (Talán még a csirág ilyen.) Van benne valami végtelenül harmonikus letisztultság. Nem harsogó, nem erőteljes, mégis valami fenséges. Imádom. 🙂
    Egyébként pizzából is az articsókás a kedvencem.
    Ha legközelebb gyúrok tésztát, ezt a citromos ötletet bevetem! 🙂

    2011. 02. 18.
  5. Az articsóka nagyon finom tud lenni, ha friss. Sajnos honfitársaink többsége erről mit sem tud, hiszen a pizzafeltétként általában kóstolt articsókadarabkáknak tényleg alig van íze (esetleg tartósítóízük van), azok konzervből szoktak származni.

    2011. 02. 19.
  6. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce Vita!

    Egy ideje felfedeztem magam és családom nagy-nagy örömére blogodat, s szenzációs receptjeidet. A mákos-marcipános kuglófot tegnap is megsütöttem, bár nincs karácsony. Az egyetlen gond vele, hogy nálunk nem tart ki egy hétig, pár nap alatt egy morzsa sincs belőle…
    Kislányom a jövő hónapban lesz 4 éves, s olyan marcipános tortát szeretne, amiben körte is van. Szeretném a tanácsodat kérni: van valami csodás recepted, ötleted, ami körtés is, meg marcipános is? Nagyon nagy segítség lenne, mert egyenlőre nem tudom hogyan párosítsam valami finom tortává e két összetevőt.
    Előre is nagyon köszönöm válaszod!
    Szép hetet, sok napsütést kívánok!
    Ibolya

    2011. 02. 20.
  7. Anonymous mondta:

    Nagyon klassz a blogod, szimpatikusak a receptek, és nagyon tetszik a fényképezés, olyan finomak ezek a pasztellszínek!

    2011. 02. 20.
  8. Ibolya!

    bocsánat, remélem a lány nem maradt torta nélkül : ))), elkerülte a figyelmemet a bejeygzésed

    lén vmilyen csokis-körtés-marcipánosban gondolkoznék, ahol a körte szirupban főzve lenne, csokikrémmel, és egy marcipánréteggel a tortában. Vagy akár marcipánbevonattal

    2011. 03. 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.